<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Drept civil

Drepturi civile pentru roboții umanoizi?

de Veronica Dobozi, Tudor Coltan     STOICA & Asociatii


Veronica Dobozi, Tudor Coltan
Foto: STOICA & Asociatii
​Robotul umanoid Sophia, primul robot care a dobândit cetățenie (Arabia Saudită a hotărât în acest sens, în octombrie 2017) va veni în România, cu ocazia conferinței Brand Minds, ce va fi organizată pe 11 mai 2018, la Sala Palatului. Creatorii săi au invocat o speranță (legitimă?) că și alte țări i-ar putea acorda Sophiei drepturi, deoarece, deocamdată, ea este considerată un lucru, iar nu o persoană, și trebuie dezmembrată și introdusă în bagaje, pentru a putea călători cu avionul, de exemplu.
 • "Success in creating effective AI, could be the biggest event in the history of our civilization. Or the worst. We just don't know. So we cannot know if we will be infinitely helped by AI, or ignored by it and side-lined, or conceivably destroyed by it. - Stephen Hawking
Pentru a putea răspunde la întrebarea: „Este cazul să le acordăm drepturi civile roboților umanoizi?”, trebuie să pornim mai întâi de la răspunsul dat la întrebarea: „Este un robot umanoid un lucru sau o ființă?

În opinia noastră, răspunsul la această întrebare nu poate fi decât unul: un robot humanoid este un lucru creat de om, indiferent de gradul de autonomie la care ar putea să ajungă sau de conexiunile între datele pe care le deține sau de îmbunătățirile pe care va fi capabil să și le facă singur. Acesta este singurul răspuns care asigură salvgardarea speciei umane față de propria greșeală de a crea forme de inteligență ce îi sunt superioare.

Poate că specia umană nu merită neapărat să fie salvată de ea însăși, dar deocamdată poate că mai merită o șansă.

Dar să analizăm cu obiectivitate cealaltă posibilitate. Să răspundem la întrebarea: „Este un robot humanoid un lucru sau ființă?”, cu o altă întrebare:  „Este un robot o persoană?”. Ce este o persoană? Este o entitate juridică care deține drepturi și împotriva căreia pot fi invocate obligații. O definiție care a permis civilizației umane să utilizeze o ficțiune juridică, dar o ficțiune esențială pentru dezvoltarea economiei mondiale.

În același fel, pretutindeni acceptată în orice societate civilizată, există o entitate separată de persoanele fizice care o înființează, conduc, etc., şi aceasta este numită „persoană juridică”, cu drepturi și obligații. Doar că, în final, nicio persoană juridică nu poate exista independent de persoanele fizice care să pretindă că ea există și să accepte că aceasta are drepturi și obligații. O noțiune asemănătoare, din punct de vedere legal persoanei juridice, ar rezolva problema? Nu prea. Pentru că nimic nu îi împiedică pe roboți să încalce regulile. A, da! Propriul soft.

Oare? Dacă, la un moment dat, vor putea să îşi facă „update” până acolo încât nu vor mai avea nevoie de softul creatorului?

Apoi, angajatorii vor descoperi că roboții umanoizi pot munci multe ore pe zi fără să se plângă, fără plată, fără sindicate și fără alte „mofturi” umane. Că nu au nevoie de măsuri de siguranța și de protecția muncii. Sau de pensii. Oamenii obișnuiți vor descoperi că roboții umanoizi sunt mai buni decât menajerele (în plus, nu fură). Sau chiar decât soțiile/soții (da, există și roboți sexuali, și nu e nevoie să mai arunci banii pe un divorț costisitor). Dar ei? Ce vor face roboții umanoizi?
 
Este de presupus că roboții umanoizi, de îndată ce vor realiza că au aptitudini și abilități de 1000 de ori mai dezvoltate ca ființele umane, vor face un pas logic și necesar pentru orice inteligență: vor elimina concurența. V-ați prins? Noi, oamenii nu am avut până acum concurență, de aceea am ajuns - din păcate - să distrugem planeta și apoi, de plictiseală, să inventăm specii noi, prin genetică sau robotică.

Acum avem. Sophie este doar începutul. Este utopic să credem că cercetătorii nu vor mai perfecționa roboții umanoizi. Aplicațiile sunt atât de promițătoare încât calul troian va ajunge în cetate. Dar acordarea unor drepturi civile roboților umanoizi, chiar dacă vor fi mult reduse într-o etapă incipientă, ar constitui o eroare majoră de gândire a oricărui legiuitor. Va fi doar o etapă spre eliminarea oamenilor, doar că una legală.

Demersul a 118 cercetători și inventatori din 26 de țări, care, în august 2017, au trimis o scrisoare deschisă Organizației Națiunilor Unite, pentru urgentarea unui tratat internațional vizând interzicerea roboților ucigași, ne demonstrează că argumentele de mai sus nu (mai) sunt potrivite doar pentru un film SF.

Un articol semnat de Veronica Dobozi, Partner si Tudor Colţan, Associate
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
3890 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  Ce ? (Joi, 19 aprilie 2018, 11:08)

  NicolaeA [utilizator]

  Vreti sa dati dubla cetatenie romana parlamentarilor PSD ?
 • +7 (9 voturi)    
  eu cred, (Joi, 19 aprilie 2018, 12:53)

  iodixit [utilizator]

  ca se pune carul inaintea boilor. pina una-alta, AI este doar un maldar de fier, plastic si programe de calculator. nu va imbatati cu apa rece!
  • +3 (3 voturi)    
   biologic vorbind (Joi, 19 aprilie 2018, 17:01)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   inteligenta e 0 daca nu te poti reproduce si adapta. pentru asta, robotii inca au nevoie de oameni.

   apoi robotii nu cred ca vor avea instinctele noastre, date tot de biologie: sa ne inmultim orbeste si sa ne distrugem potentialii adversari pe resurse.

   de fapt, robotii, in ipoteza ca se vor desprinde ca o specie autonoma si vor ramane pe tehnologia mecano-electronica, au nevoie de cu totul alte lucruri decat noi: energie, metal, software si mai putin mediu.

   ipoteza ca ne distrug fiindca ne batem joc de planeta ( ceea ce e adevarat ) e prea... omeneasca. noi asa am face, dar lor s-ar putea sa nu le pese de noi, de ex ei ar putea trai chiar si pe Luna...
 • 0 (8 voturi)    
  tampenioare... (Joi, 19 aprilie 2018, 13:25)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  Oricat de avansat ar deveni un astfel de sistem, niciodata nu o sa aiba PROPRIILE pretentii si decizii. Si da, ramane doar un sistem tehnic si nimic mai mult.
 • +6 (8 voturi)    
  alerta! (Joi, 19 aprilie 2018, 13:28)

  ber [utilizator]

  A innebunit lumea!
  • +7 (9 voturi)    
   Chiar a inebunit! (Joi, 19 aprilie 2018, 13:44)

   C-- [utilizator] i-a raspuns lui ber

   Urmeaza revendicarea dreptului la casatorie intre doi roboti umanoizi de acelasi sex.
   • +7 (9 voturi)    
    Dar de ce doar intre doi? (Joi, 19 aprilie 2018, 15:55)

    linus_torvalds [utilizator] i-a raspuns lui C--

    Nu pot sa faca si ei un cluster, ceva?
 • +1 (7 voturi)    
  A! (Joi, 19 aprilie 2018, 13:45)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  era sa uit. Ce s-ar intampla in viitor daca virgula comportamentul unui astfel de robot super avansat ar duce la pierderea de vieti omenesti? A cui vina ar fi? A robotului sau a fabricantului? Cum ar investiga autoritatile cauzele incidentului? S-ar uita in log-urile robotuluil? Si daca "creierul" robotului ar fi construit in tehnologia retelelor neuronale, care prin definitie sunt cutii negre, in care nu stii niciodata cu adevarat ce se intampla, atunci cum ar putea fi investigate cauzele unui comportament necorespunzator? Problema este ca un software nu poate fi NICIODATA testat integral, cel putin daca depaseste un anumit nivel de complexitate. Sa "ne dam" pe mana unor astfel de sisteme cum ar fi "robotii" astia, mi se pare cel putin riscant.
  • +1 (5 voturi)    
   Este simplu ! (Joi, 19 aprilie 2018, 15:17)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   Ca la oameni ! In functie de vechime: unii vor fi minori, altii majori !
   • +2 (6 voturi)    
    sper (Joi, 19 aprilie 2018, 16:25)

    Wildschwein_007 [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    ca e o gluma. Si mai sper spre binele tau, ca nu crezi ca o gramada de plastic, siliciu si software poate deveni la un moment dat egalul omului.
    • +3 (5 voturi)    
     Ai dreptate. Este o gluma ! (Joi, 19 aprilie 2018, 17:03)

     NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

     Dar nu poti trata alfel o idee inepta: drepturi civile pentru roboții umanoizi !
  • 0 (4 voturi)    
   Nici biologia nu a fost testata integral. (Joi, 19 aprilie 2018, 16:53)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   Nu cred biologia e pregatita ca o anumita specie sa se instaleze in varful lantului trofic, sa isi securizeze pozitia chiar si celor mai slabi indivizi prin medicina si asistenta sociala cu toate astea sa vrea sa se inmulteasca fara masura.
 • +3 (9 voturi)    
  Regele Arabiei Saudite nu este decat (Joi, 19 aprilie 2018, 15:50)

  Rahan5 [utilizator]

  urmasul unui conducator de grup de vagabonzi beduini si dromaderi din desertul Arabiei, pe la 1930 cand Anglo- Americanii au vrut sa exploateze petrolul de acolo si l-au facut ,,Rege".
  Normal ca intr-un astfel de ,,pseudo-regat" robotii pot sa ajunga ,,cetateni". Ca sa sublinieze, de fapt, conducerea saudita, ca cetatenii de rand nu au prea multa valoare fata de ,,importanta regelui".
  Ca sa ne facem o idee de cum functioneaza societatea umana si ,,justitia" in Arabia Saudita, trebuie sa amintim, ca recent, la ,,preluarea puterii", Printul Mostenitor (de facto dictator) a ordonat incarcerarea toturor bogatanilor care au facut inainte contracte banoase cu statul, si le-a dat drumul doar cand au achitat cate o suma
  (miliarde de $) care sa acopere ,,pagubele" din trecut facute statului.
  Suma pentru fiecare, a fost strict stabilita ,,din burta" ,,regala" a Printului Mostenitor, desigur fara nici o judecata, doar sub sfatul si influenta ,,prietenilor" printului.
 • +5 (5 voturi)    
  Parerea mea fata de robotii si AI este ca (Joi, 19 aprilie 2018, 16:51)

  clint [utilizator]

  Inteligenta robotilor nu e totuna cu inteligenta oamenilor. Constiinta robotilor va putea fi salvata pe un disc si "reinviata" pe alt hardware, a oamenilor nu. Robotii au nevoie de noi si vor avea multa vreme pentru inteligenta, creativitatea noastra care va fi diferita de a lor. Biologia nu e perfecta, dar e ceva a carei fiabilitate e dovedita in timp. Deci robotii nu se vor grabi sa ne distruga, nefiind siguri ca specia lor va supravietui singura, oamenii deocamdata stiu sa faca roboti, robotii nu se pot reproduce singuri si chiar daca, nu e sigur ca pot face fata schimbarilor si evolutiei, la noi se ocupa biologia, "automat".
  Insa: oamenii se distrug singuri ca specie, opunandu-se tot mai mult selectiei naturale. Cei batrani/bolnavi, traiesc bine cu carnea "vanata" in supermarketuri si ajutoare sociale. Prevad ca robotii vor selecta cateva sute, mii de oameni, cei mai inteligenti si mai prietenosi si ii vor imperechea intre ei. Cam ce am facut noi cu cainii. Selectie artificiala. Posibil sa fie benefica pentru noi ca specie. dat fiind ca momentan se prefigureaza o idiocratie.
  Robotii nu au nevoie sa se inmulteasca fara masura, cum facem noi, in virtutea unei idei fixe dar si a biologiei. E un "bug" al biologiei. Cu cat te inmultesti mai mult, cu atat ai sanse sa evoluezi, sa supravietiuiesti. Asa in ideea ca mediul e unul potrivnic si plin de pericole. Cand insa esti in varful lantului trofic, ai inventat medicina si ti-ai facut existenta sigura, inmultindu-te doar consumi resurse si distrugi mediul. Robotii vor avea nevoie de upgrade-uri, nu de inmultire. Si s-ar putea sa ii doara in cot de verdeturi, pasarele si mediu. Ei pot trai si pe Luna, de exemplu, le trebuie energie, siliciu si metal. Vor planta jumtate de luna cu panouri solare. Sau, daca vor fi si mai destepti, isi vor face o nava cu care vor zbura prin sistemul solar cautand energie mai ieftina si ceva materiale. Mai interesant e ce cum vor raspunde ei la intrebarea: care e scopul existentei noastre ?
 • +3 (3 voturi)    
  Altfel spus: producatorii paseaza vina spre soft (Vineri, 20 aprilie 2018, 2:59)

  andipetre [utilizator]

  Ce simplu ar fi, nu-i asa, pentru fabricantii de masini inteligente si alte device-uri cu "AI", ca in caz de accident sa fie vinovata masina, nu firma sau omul care a luat decizia sa o puna pe piata? Inventezi povestea asta cum ca exista AI, ii dai drepturi (si deci si responsabilitati) si faci profit fara sa fii responsabil vreodata.

  Daca gasesti suficienti naivi sa te creada, iti si reuseste schema, ba poate primesti si un premiu pentru asta!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version