<-- Dosare Juridice - PeliFilip -->

Dosare Juridice - Consumul de energie

Clădirile noi trebuie să respecte conceptul nZEB - consumul de energie să fie aproape egal cu zero. Cerințele legale, riscuri și sancțiuni

de Sinziana Bărbieru     ONV LAW
Miercuri, 19 iunie 2019, 10:20 Dosare Juridice - Opinia specialistilor ONV LAW


Sînziana Bărbieru
Foto: ONV LAW
Directiva 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor a prevăzut că statele membre se vor asigura că după 31 decembrie 2018, clădirile noi ocupate și deținute de autoritățile publice sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Articolul antecitat a fost transpus prin art. 14 alin. (2) din Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (*), republicată, care vizează clădirile noi din proprietatea sau administrarea autorităţilor administraţiei publice, care urmează să fie recepționate în baza autorizaţiei de construire emise după 31 decembrie 2018.

Conceptul de clădire nZEB

Legea definește clădirea al cărei consum de energie este aproape egal cu zero ca fiind clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în proporţie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

Necesitatea implementării conceptului nZEB în cazul clădirilor publice

În vederea implementării prevederii menționate, prin O.G. nr. 13/2016 (**) de modificare a Legii nr. 372/2005 s-au introdus noi obligații în sarcina autorităților publice, în ceea ce privește conținutul certificatelor de urbanism emise pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea acestora.

Astfel, pentru clădirile noi prevăzute la art. 6 alin. (1) din actul normativ menționat, precum clădiri de învățământ, spitale, construcții destinate activităților sportive, alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, la art. 9 alin. (1) din lege s-a prevăzut că prin certificatul de urbanism emis în vederea obținerii autorizaţiei de construire pentru clădiri, se va solicita, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător.

De asemenea, prin art. 14 alin. (4) din lege s-a impus ca prin certificatul de urbanism emis în vederea obținerii autorizaţiei de construire să se solicite încadrarea necesarului de energie al clădirilor în nivelurile prevăzute în reglementările tehnice specifice.

Nerespectarea cerințelor legale privind implementarea conceptului nZEB în cazul clădirilor publice. Riscuri și sancțiuni.

Legea nr. 372/2005 prevede o sancțiune destul de severă în cazul nerespectării acestor obligații. Certificatul de urbanism necesar eliberării autorizației de construire, emis de către autoritățile competente cu încălcarea prevederilor antecitate, se consideră certificat de urbanism incomplet, iar emiterea acestuia constituie contravenție, care se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei de către organele de control ale Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Conform Legii nr. 50/1991, sancțiunea amenzii pentru emiterea unui certificat de urbanism incomplet se aplică funcţionarilor publici responsabili de verificarea documentaţiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare, precum şi semnatarilor, potrivit atribuţiilor stabilite conform legii.

Emiterea unui certificat de urbanism incomplet are consecințe juridice nu numai în ceea ce privește angajarea răspunderii contravenționale a persoanelor responsabile, ci și cu privire la validitatea autorizației de construire ce are la bază un astfel de certificat de urbanism.

Având în vedere că emiterea certificatului de urbanism este prima etapă în procedura de eliberare a autorizației de construire, lipsa tuturor elementelor prevăzute de lege din certificatul de urbanism este de natură să vicieze legalitatea autorizației de construire, cu privire la care există riscul de a fi anulată de către instanțele de contencios administrativ.

Cu alte cuvinte, lipsa din documentația de autorizare a construcției a studiului privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, respectiv edificarea unei construcții în proprietatea sau administrarea autorităților administrației publice, care nu respectă cerințele de performanță energetică prevăzute în mod expres și imperativ de lege – de încadrare a clădirilor în categoria nZEB, echivalează cu realizarea unei construcții cu nerespectarea condițiilor de legalitate și poate atrage anularea autorizației de construire.

De asemenea, în cazul clădirilor noi menționate anterior, elaborarea certificatului de urbanism cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 372/2005 va avea un impact și asupra soluțiilor tehnice propuse și a concluziilor studiului de fezabilitate, precum și asupra indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții realizate din fonduri publice, potrivit dispozițiilor HG nr. 907/2016.

Potrivit actului normativ menționat, scenariul tehnico-economic optim pentru realizarea obiectivului de investiții va cuprinde inclusiv certificatul de urbanism, precum şi avize, acorduri şi studii specifice, după caz, în funcţie de specificul obiectivului de investiţii, iar indicatorii tehnico-economici ai obiectivului trebuie să reflecte costurile aferente realizării unei clădiri de tip nZEB.

Întrucât studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aprobați de către autoritate stau la baza elaborării documentației de atribuire a contractelor de achiziție publică de lucrări, în măsura în care această documentație nu reflectă costurile realizării unei clădiri din categoria nZEB, implementarea ulterioară a soluției tehnice aferente va crea dificultăți majore autorității publice.

Un astfel de demers ar întâmpina limitările și condiționările prevăzute de lege referitor la modificarea contractelor de achiziție publică, precum și riscul necesității de a organiza o nouă procedură de atribuire.

Necesitatea implementării conceptului nZEB în cazul clădirilor private. Consecințe.

Potrivit Legii nr. 372/2005, obligativitatea încadrării în categoria nZEB va fi aplicabilă tuturor clădirilor noi, independent de proprietarul acestora, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se va efectua în baza autorizaţiei de construire emise începând cu 31 decembrie 2020.

Prin urmare, cerințele antecitate referitoare la conținutul certificatului de urbanism emis în vederea obținerii autorizației de construire, precum și sancțiunile și riscurile pe care le implică nerespectarea acestor cerințe, vor fi incidente și în cazul construcțiilor private.

Având în vedere inclusiv faptul că, potrivit legii, consumul de energie al unei clădiri din categoria nZEB trebuie să fie acoperit, în proporţie de minimum 10%, cu energie din surse regenerabile, obținerea unui consum de energie aproape egal cu zero presupune implementarea unor soluții tehnice ale căror costuri vor fi net superioare soluțiilor clasice aplicate în construcții.

Astfel, deși costurile de întreținere a unei clădiri din categoria nZEB vor fi optimizate, aducând astfel un beneficiu pe termen lung utilizatorilor clădirii, soluțiile tehnice care conduc la încadrarea sa în această categorie vor presupune costuri inițiale care vor avea impact în bugetul investitorilor, respectiv și asupra pieței imobiliare.

Note de subsol
*Republicată în Monitorul Oficial cu numărul 764 din data de 30 septembrie 2016
**Aprobată prin Legea nr. 156/2016

Un articol semnat de Sînziana Bărbieru, managing associate, ONV LAW
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11167 vizualizari

 • -6 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:42)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   citeste atent (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:44)

   danzigk [utilizator] i-a raspuns lui

   statul nu se bagă peste privat, el trebuie sa respecte o lege ce i se aplica doar lui: "...clădirile noi ocupate și deținute de autoritățile publice sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero".
   • -5 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 15:51)

    [anonim] i-a raspuns lui danzigk

    • -2 (10 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:06)

     [anonim] i-a raspuns lui

  • +4 (6 voturi)    
   Nimeni nu traieste in jungla (Joi, 20 iunie 2019, 9:16)

   erdeke [utilizator] i-a raspuns lui

   exista legi care trebuie respectate. Ce-ar fi sa nu mai avem controale sanitar-veterinare, controlul calitatii apei, norme privind vaccinarea? Am ajunge in haos si anarhie, fiecare cu legea lui.
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 iunie 2019, 11:16)

    [anonim] i-a raspuns lui erdeke

    • 0 (2 voturi)    
     Ne adaptam (Joi, 20 iunie 2019, 17:11)

     erdeke [utilizator] i-a raspuns lui

     Asa s-a zis si cand a fost vorba de izolarea cu polistiren si acum nimeni nu mai face casa fara izolatie termica. Statul acorda subventii, iar costurile cu exploatarea vor fi mai mici.
     https://ziarulunirea.ro/fonduri-gratuite-pentru-panouri-solare-si-pentru-termoizolare-prin-programele-casa-verde-382678/

     Societatea europeana nu e restrictiva, cea romaneasca este, de asta avem exod de forta de munca in Europa si nu invers.
     • +1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 iunie 2019, 21:38)

      [anonim] i-a raspuns lui erdeke

   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 iunie 2019, 11:24)

    [anonim] i-a raspuns lui erdeke

 • -1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2019, 20:22)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  Un pas inainte (Joi, 20 iunie 2019, 9:14)

  erdeke [utilizator]

  constructiile trebuie sa fie moderne si sa respecte normele tehnice de izolare termica. E bine pentrumediu, e bine pentru oameni.
  • 0 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 iunie 2019, 11:20)

   [anonim] i-a raspuns lui erdeke

   • 0 (2 voturi)    
    Nu e adevarat (Joi, 20 iunie 2019, 17:13)

    erdeke [utilizator] i-a raspuns lui

    se cheama modernizare si este un pas inainte.
 • +2 (4 voturi)    
  O initiativa laudabila (Joi, 20 iunie 2019, 15:51)

  NRGTIC [utilizator]

  Sunt multe instrumente benefice in ceea ce priveste realizarea unei constructii. Abordat cu seriozitate acest aspect al consumului energetic, deloc neglijabil, se poate tine sub control. Intr-o tara ca a noastra unde perioada de insorire poate fi fructificata destul de usor, cota de 10% din surse regenerabile poate fi atinsa usor.

  Pentru a sintetiza consideram ca este un inceput de discutie foarte bun si din pacate foarte putin apreciat si mediatizat.

  Sunt multi clienti care vin la noi si nu realizeaza necesitatea realizarii acestor studii in aceasta directie, nici macar al certificatului de performanta energetica pe care il fac doar pentru ca este obligatoriu si se anuleaza receptia in cazul unor lucrari care au necesitat autorizatie de construire.

  Ne bucuram sa ii ajutam cu toate informatiile necesare pentru ca puterea sta in informatie si sunt multe lucruri de spus.

  Echipa Proiect Nrgtic.
  www.nrgtic.ro
 • 0 (0 voturi)    
  complicat (Sâmbătă, 10 august 2019, 1:28)

  CIP03 [utilizator]

  Probabil se gandesc sa reduca poluarea, sa consumi mai putin doar ca o casa construita cum vor ei costa mai mult, deci va trebui oricum sa produci mai multi bani care in final poate insemna o poluare si mai mare.

  De exemplu eu pot produce 100.000 mii euro in 3 ani ca sa-mi consrtuiesc o casa decenta, o casa cum vor ei costa dublu.
  In plus cu cat casa e mai complicata cu atat avem de a face cu materiale sau echipamente care se defecteaza in timp.

  In concuzie este o masura idioata, daca vor sa reduca poluarea ar trebuu obligati toti cei care produc cu garantie sa fie obligati sa ofere garantie minim 5 ani si nu 2 ani ca acum. Pentru ca am observat ca toate electronicele din casa pica la scurt timp dupa perioada de garantie.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by