<-- Dosare Juridice - PeliFilip -->

Dosare Juridice - Legea muncii

Angajatorii sunt obligați legal să prevină și să combată hărțuirea sexuală la locul de muncă

de Alina Arseni     ONV LAW


Alina Arseni
Foto: ONV LAW
În toamna anului 2017, în Statele Unite ale Americii era în plină desfășurare mișcarea #MeToo. Hashtag-ul prin care femeile, în număr uriaș, împărtășeau pe rețelele sociale experiențele despre hărțuiri sexuale a devenit în scurt timp global, iar în ianuarie 2018 apăruse și #TimesUp, tot o mișcare împotriva hărțuirii sexuale, devenită virală.

Ambele inițiative au (re)adus în prim plan o preocupare sporită pentru acest fenomen, inclusiv în domeniul muncii. În România, principalele acte normative care transpun în dreptul național legislația europeană secundară adoptată în materie sunt O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 202/2002, în vigoare din 02 mai 2019, contribuie la consolidarea cadrului legal autohton anti-discriminare, în general și anti-hărțuire, în special.

Exigențele legale europene și naționale impun oricărui angajator adoptarea de principii, reguli și proceduri clare și transparente. Acestea, pe de o parte, vor preveni astfel de conduite ilicite la toate nivelurile (atât în rândul conducerii, cât și raportat la angajați). Pe de altă parte, adoptarea lor va permite angajatorilor să gestioneze în mod adecvat orice sesizare de hărțuire sexuală semnalată în cadrul organizației.

Care sunt obligațiile legale ale angajatorilor

Există o serie de măsuri de prevenire și de acțiune ce revin în sarcina angajatorului, printre care se numără următoarele:
 • adoptarea unei politici interne coerente și cuprinzătoare, care să promoveze o cultură organizațională a "toleranței zero" față de hărțuirea sexuală în sfera relațiilor de muncă și să prevadă măsuri anti-hărțuire;
 • crearea unor multiple mecanisme de sesizare a faptelor de hărțuire sexuală la locul de muncă, explicitând condițiile referitoare la confidențialitate (de exemplu, desemnarea unei persoane / unui departament cu atribuții de a înregistra raportările sau crearea unui sistem de whistleblowing caracterizat prin asigurarea anonimatului);
 • stabilirea unei proceduri clare, care să asigure investigarea efectivă a unor astfel de sesizări la nivelul angajatorului, cu asigurarea caracterului echitabil;
 • indicarea sancțiunilor aplicabile pentru astfel de fapte în regulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamentele interne;
 • informarea permanentă a angajaților privind aspectele relevante în materie, inclusiv prin furnizarea de materiale informative, organizarea de ședințe de training etc.;
 • elaborarea unei proceduri interne privind demersurile necesare pentru informarea autorităţilor publice abilitate cu aplicarea şi controlul respectării legislaţiei privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu respectarea Regulamentului general privind protecţia datelor.
Companiile private, alături de instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, cu un număr de peste 50 de angajați, au posibilitatea stabilirii unui angajat care să aibă, potrivit fișei postului, atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi ori de a opta pentru angajarea unui expert / tehnician în egalitate de şanse.

Abordări interzise

Printre abordările interzise angajatorilor în situația în care este sesizat de către o persoană cu privire la o eventuală faptă de hărțuire sexuală comisă în domeniul muncii, se regăsesc deseori în practică manifestări precum:
 • victimizarea, constând în tratamentul advers aplicat autorului sesizării cu privire la o faptă de hărțuire sexuală produse la locul de muncă, ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie introduse de acesta,
 • pasivitatea, manifestată prin neluarea măsurilor care se impun pentru investigarea sesizării și, după caz, tragerea la răspundere a hărțuitorului.
Sancțiuni. Consecințe

Sancțiunile aplicabile angajatorului pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în domeniul nediscriminării se bazează, în genere, pe următoarele forme de răspundere:
 • contravențională, în urma constatării faptei contravenționale de către entitățile cu atribuții în domeniu (ex. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ITM) - una dintre sancțiunile ce pot fi incidente în materie este publicarea, în mass-media, a unui rezumat al hotărârii de constatare a faptei de discriminare, pronunțate de organul administrativ-jurisdicțional sau de instanța judecătorească;
 • civilă, orice persoană prejudiciată prin fapta ilicită a angajatorului putând solicita pe cale judiciară repararea daunelor materiale și morale produse.
În ceea ce privește răspunderea civilă, apreciem că aceasta poate fi atrasă în această materie față de angajator nu numai pentru fapta proprie, ci inclusiv pentru fapta hărțuitorului, în solidar cu acesta din urmă, dacă sunt întrunite condițiile răspunderii pentru fapta altuia, potrivit legii.

Mai mult, în contextul exacerbării comunicărilor prin media de socializare, ecourile formulării de acuzații sau tragerii la răspundere, de exemplu, a unui angajat sau a unui membru al organelor de conducere, în legătură cu o eventuală faptă de hărțuire sexuală în domeniul muncii, pot produce consecințe devastatoare sub aspectul credibilității și imaginii angajatorului.

Ce demersuri ar trebui să întreprindă angajatorul

Ca atare, este imperios ca angajatorul să acorde importanța cuvenită mecanismelor interne de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale, în sensul de a implementa și perfecționa constant măsurile de prevenire și de acțiune anterior menționate, în conformitate cu legislația aplicabilă. Deși obligațiile la care ne-am referit mai sus nu sunt noi, normele metodologice adoptate recent sunt de natură, în opinia noastră, să faciliteze procesul de aducere la îndeplinire a acestora.

În situația în care se confruntă cu un caz de hărțuire sexuală la locul de muncă, angajatorul trebuie să desfășoare o investigație eficientă și eficace, potrivit procedurii consacrate în cadrul societății, și să ia toate măsurile legale necesare pentru soluționarea sesizării, cu respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor părților implicate. ​

Un articol semnat de Alina Arseni, associate, ONV LAW
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6216 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2019, 10:39)

  [anonim]

  • -2 (12 voturi)    
   mda... (Joi, 16 mai 2019, 11:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   evident cursuri acreditate si pe o gramada de bani (ca-s obligatorii)
   ce kkt inseamna cursurile alea nici nu stiu...

   nu cred ca sunt oameni care nu stiu ca sa puipai o femeie fara voia ei e naspa... cursuri inutile si facute, probabil cu dedicatie!

   o lege mai drastica pentru harttuire (si nu numai) e ok, dar nu insistat cu locu de munca...
   practic legile astea pornesc de la premiza: "toti barbatii sunt niste violatori nenorociti care nu se pot abtine cand vad glezna unei femei si trebuie educati" WTF?! eu ma simt jignit de o asemenea lege! Da, mai admir si eu o gagica "buna" dar ATAT... nu fluier, nu agat, etc....
   • +1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2019, 14:54)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

 • -3 (13 voturi)    
  wow (Joi, 16 mai 2019, 11:07)

  liviu_ [utilizator]

  1 - nustiu unde dracu muncesc astia dar eu nu am intalnit niciodata hartuire sexuala la munca (da "mama ce craci are aia" -> dar asta e hartuire sexuala?!)
  2 - ce este hartuirea sexuala? unde incepe si unde se opreste?! daca invit o colega in oras e hartuire?! Conform unora daca te uiti insistent la cineva e hartuire sexuala...
  3 - se aplica si la femei care hartuiesc barbati?! ca altfel ar fi cam discriminatorie legea!
  4 - ce inseamna "masuri anti-hartuire" ?! ochelari de cal?!
  5 - angajatorul stabileste daca unul a hartuit sexual?! deci angajatorul devine judecator?! Ghici cum o sa se dea afara un angajat, mai nou?!
  6 - "informare permanenta" - ce kkt inseamna asta?! imi repeta cinevain ureche in fiecare minut care sunt la munca?!
  7 - nu vad decat actiuni de "incurajare" a reclamarii, dar nimic de sanctioune a celor ce abuzeaza... ghici ce osa se intample?!

  nu sunt impotriva ideeii in sine, dar mi se pare a ora actuala mai mult o vanatoare de vrajitoare decat ceva concret si sanatos de a stopa o agresivitate sexuala...
  plus alte tone de hartii pe care va trebui sa le semnezi...
  • +7 (7 voturi)    
   re:liviu (Joi, 16 mai 2019, 13:29)

   si_eu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cand te intreaba seful deschis:" Dar mie ce-mi iese?", ce ziceti: e hartuire sau solicitare de mita?
   Masurile propuse sunt ...ca sa fie (ca totul in tara asta), dar asta nu inseamna ca fenomenul nu exista. Cei ajunsi in functii inalte, femei sau barbati de-o potrivia, cam au impresia ca li se cuvine si de la mentalitatea asta se poate ajunge la diverse chestii destul de nasoale...
 • -1 (9 voturi)    
  Lucrurile s-ar putea incurca urit de tot (Joi, 16 mai 2019, 11:54)

  Intermezzo [utilizator]

  Daca si hartuitul, si hartuitorul sunt de acelasi sex? Asa cum se petrece uneori prin puscarii. Sau acolo directiva asta nu trebuie aplicata?
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2019, 14:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   • 0 (4 voturi)    
    Ba este (Joi, 16 mai 2019, 19:08)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui

    Ce, acolo nu lucreaza si gardieni? Care, asemenea preotilor catolici, pot fi ispititi nici nu te gindesti cum.
 • +7 (7 voturi)    
  dar ce ne facem (Joi, 16 mai 2019, 15:05)

  clam [utilizator]

  cu hartuirea non-sexuala... ca in romania e mult mai raspandita. sunt o multime de angajati umiliti, injurati de patroni, ale caror drepturi sunt zilnic incalcate, care sunt platiti la negru... in privinta abuzurilor de tot felul la care e supus angajatul roman ce se face? inteleg, hartuirea sexuala e super naspa, dar a devenit un fenomen mult mai rar, atat la noi, cat si la nivel international. in schimb, angajatul roman este frecvent supus abuzurilor de alte feluri, iar uneori ajungi concediat tot tu, si cu traume psihice. am avut un patron care isi injura toti angajatii, toata lumea tremura de frica... pe langa asta si intarzia cu salariile. cand m-am interesat - in cazul in care imi dau demisia din pricina intarzierilor salariale, voi beneficia de somaj, stiti ce raspuns am primit? nuu, doar daca va da dumnealui afara, cu reducere de personal. altfel trebuie sa ramaneti la locul de munca si sa il dati in judecata. tare, nu? dar despre asta nu discutam, ca nu e asa o chestie cool-occidentala, e mai "tradittionala". ar trebui cineva cu intitiativa sa faca un me too pentru persoanele abuzate de angajatori, cred ca ar fi de senzatie.
 • +5 (9 voturi)    
  Nu-i usor (Joi, 16 mai 2019, 15:56)

  Alexa.99. [utilizator]

  Am un coleg care sta uneori la usa toaletei si cand iese o femeie, ii spune ca voia sa auda cum facea pipi. Atinge colegele pe fund sau pe piept si spune ca e din greseala, ca s-a dezechilibrat si nu avea punct de sprijin.
  Cerd ca e foarte greu sa demonstrezi ca e hartuitor (el spune mereu ca glumeste).
  Cel mai bine e sa pleci la alt loc de munca.
  Oricum, in Romania, in 90% dintre cazuri, o femeie hartuita este gasita vinovata.
  "Aveai fusta scurta, aveai bluza mulata, esti tanara si atragatoare, ce sa faci, glumea si el, esti prea sensibila."
  Mi-e sila sa aud iar si iar de asta, nu se rezolva nimic.
  • +5 (5 voturi)    
   jeez (Joi, 16 mai 2019, 21:41)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   ce e in neregula cu poporul asta, pe bune? Cum adica "cel mai bine e sa pleci la alt loc de munca"?? Nu, cel mai bine e sa plece hartuitorul. Cum adica, sa plece oamenii normali ca sa ramana dezaxatul? Si apoi va plangeti ca "vai, in ce tara traim". Pai asta e tara, asa cum suntem si noi. L-a amenintat cineva barem cu un proces pana acum? Si daca nu se potoleste nici asa, actiune in instanta, cu toti colegii pe post de martori. nu stiu de unde ati scos statistica asta cu 90 la suta din procese sunt pierdiute de femeile hartuite. mai ales ca probabil procesele de acest gen, cu hartuire sexuala la locul de munca, se numara pe degete in romania. daca mai multe persoane ar indrazni sa ia atitudine, sigur s-ar rezolva situatia, dar nuu, cel mai bine e sa plece femeile. Si asta o zice o femeie, really? ok, atunci stati la pipaieli, ce sa zic...
  • -4 (4 voturi)    
   Explicatia este simpla: (Vineri, 17 mai 2019, 6:21)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   acelor ladies carora respectivul le face asta fara sa-si ia niste palme de la ele, inseamna ca le place. O fata careia nu-i place asa ceva, nu-i permite si ii trage una peste ochi in secunda 1 cand respectivul o atinge: "eu n-am glumit. Urmatoarea o sa fie mai dureroasa.". Nici nu trebuie sa demonstrezi ca e hartuitor. Ce crezi ca o sa faca respectivul? Se duce si se plange la management?...Sa fim seriosi. Aaaaa, a atins-o din greseala? E ok, next time nu o s-o mai atinga deloc. Si aici se incheia hartuirea.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by