​​Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 188/2022 prin care se modifică și se completează Codul de procedură fiscală va modifica modalitatea de desfășurare a controalelor fiscale din România. Intrată în vigoare la finalul anului trecut, ordonanța a fost adoptată în contextul reformei administrației fiscale din România și va avea un impact semnificativ asupra tuturor contribuabililor români, precum și a relației dintre aceștia și ANAF.

Un nou început în activitatea de control fiscal în RomâniaFoto: Deloitte Romania

Noile prevederi au drept scop eficientizarea activității de control, prin efectuarea verificărilor de la distanță țintite pe arii de risc, în detrimentul inspecțiilor fiscale exhaustive utilizate majoritar în prezent. Ordonanța conține măsuri de îmbunătățire a comunicării între fisc și contribuabil și, nu în ultimul rând, de încurajare a conformării voluntare.

Printre cele mai importante modificări se regăsesc cele referitoare la: definirea dosarului fiscal și a dosarului administrativ al acțiunii de control fiscal, comunicarea către contribuabil a clasei/subclasei de risc în care se află, solicitarea de informații sau documente și stabilirea fluxului de comunicare între contribuabil și organul fiscal în cadrul inspecțiilor fiscale, noi reguli pentru selectarea contribuabililor pentru control fiscal, introducerea notificării de conformare, schimbări în verificarea documentară și în ceea ce privește locul de desfășurare a inspecției, reglementări noi pentru controlul antifraudă, dar și pentru verificarea situației fiscale personale.

Urmăriți pe 18 ianuarie 2023, începând cu ora 10:00, videoconferinţa „Un nou început în activitatea de control fiscal în România”, organizată de Deloitte România, în cadrul căreia reprezentanții ANAF și experții Deloitte România și Reff & Asociații | Deloitte Legal vor dezbate principalele modificări aduse prin OUG nr. 188/2022.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina dedicată evenimentului și să vă înregistrați, pentru a avea posibilitatea să adresați întrebări pe parcursul discuțiilor. Întrebările primite vor fi preluate în cadrul sesiunii de Q&A de la finalul fiecărui panel, în limita timpului disponibil.

Videoconferința va putea fi urmărită și live pe Hotnews.ro și pe conturile de social media ale Deloitte România și ale Reff & Asociații | Deloitte Legal.

Articol susținut de Deloitte România