Deloitte România a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, deținut în proporție de 70% de statul român, în obținerea creditului de 325 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank, care va fi folosit pentru finanțarea parțială a preluării acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), care deține 50% din proiectul de gaze de la Marea Neagră Neptun Deep. Facilitatea de împrumut a fost acordată pe o perioadă de cinci ani și este corelată cu performanța financiară generală a Romgaz.

Echipa DeloitteFoto: Deloitte Romania

„Acest acord constituie prima etapă de finanţare necesară Romgaz în contextul proiectului Neptun Deep, urmând ca după finalizarea tranzacţiei de achiziţie a acţiunilor EMEPRL să demarăm formalităţile asigurării viitoarelor finanţări necesare grupului Romgaz pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep”, a declarat Răzvan Popescu, Director Economic, Romgaz.

Practica de consultanță financiară a Deloitte România a asigurat asistența în vederea identificării surselor de finanțare necesare și în procesul de obținere a împrumutului de la Raiffeisen Bank. Echipa implicată a fost formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Florin Păunescu, Director, care a coordonat întregul proiect de asistență în vederea obținerii finanțării, Marius Vasilescu, Director, Angelos Fragkos, Manager, Ruxandra Vasile, Associate, și Mihai Grădinescu, Associate.

„Aș dori să mulțumesc conducerii și întregii echipe Romgaz, care au avut încredere că putem contribui la obținerea acestui împrumut. Împreună, am lucrat atât la pregătirea planurilor de afaceri, cât și la analizele și discuțiile cu banca. Consider că echipa Deloitte specializată în asistență pentru obținerea de finanțare a dovedit încă o dată că nimic nu este prea mult sau prea greu pentru noi. Semnarea acestui contract, care probabil este unul dintre cele mai mari contracte de împrumut încheiate în ultimul timp, arată că există atât necesar, cât și capacitate de finanțare, și că piața românească merită toată atenția din partea tuturor jucătorilor”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Romgaz a anunțat că, după finalizarea acestei tranzacții, își propune să asigure dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor cu potențial comercial din perimetrul Neptun Deep în cel mai scurt timp posibil, etape pentru care va avea nevoie de finanțări suplimentare.

Tranzacția în urma căreia Romgaz va prelua acțiunile ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari și urmează să fie semnată după ce va obține aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 28 aprilie 2022. Finalizarea acesteia este condiționată de îndeplinirea anumit condiții și este estimată pentru al doilea trimestru al anului. În prezent, proiectul de mare adâncime Neptun Deep, cu zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținut în cote egale de ExxonMobil şi OMV Petrom.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.