O echipă multidisciplinară, formată din avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și consultanți fiscali din cadrul Deloitte România, a obținut o soluție definitivă în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) prin care autoritatea fiscală este obligată să motiveze aplicarea unei metode de stabilire a prețurilor de transfer diferită de cea aleasă de contribuabil și, implicit, noua abordare de analiză.

Luiza Ionescu-Donoiu, Bogdan Marculet, Ivona Cristea, Bogdan BarbuFoto: Deloitte Romania

Hotărârea, obținută după mai bine de cinci ani, confirmă că organele fiscale trebuie să justifice temeinic motivele pentru care a fost aplicată respectiva metodă de stabilire a prețurilor de transfer și să analizeze circumstanțele în care s-a aflat societatea la momentul întocmirii dosarului, astfel încât să stabilească cea mai adecvată abordare pentru analiza prețurilor de transfer.

Prin soluția obținută de echipa formată din experți Reff & Asociații | Deloitte Legal și Deloitte România, ÎCCJ a constatat nulitatea căii de atac formulate de autoritățile fiscale, având în vedere că, prin cererea de recurs, acestea nu au înaintat critici concrete de nelegalitate cu privire la hotărârea primei instanțe, ci doar au reluat aspectele din întâmpinarea depusă în dosarul de fond. Ulterior, contribuabilul a recuperat sumele impuse nelegal de către autoritățile fiscale, precum și cheltuielile de judecată.

Echipa de litigii fiscale care a condus reprezentarea uneia dintre cele mai marii companii internaționale care activează în domeniul bunurilor de larg consum în acest proiect a fost coordonată de Luiza Ionescu-Donoiu, Senior Managing Associate și de Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, cu sprijinul Ivonei Cristea, Senior Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, în timp ce practica de servicii fiscale a Deloitte în România a oferit consultanță cu privire la stabilirea prețurilor de transfer, precum și în cursul inspecției fiscale, prin echipa condusă de Bogdan Barbu, Partener Servicii Fiscale.

„Ne bucură atât soluția substanțială pronunțată de judecător pe fond, care a tranșat această problematică în baza Ghidului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și a legislației naționale în materia prețurilor de transfer, cât și dezlegarea procedurală oferită de ÎCCJ. Înalta Curte confirmă, astfel, abordarea instanțelor de judecată de sancționare a autorităților fiscale care promovează recursuri fără să prezinte, în realitate, motive reale de nelegalitate a hotărârilor pronunțate în primul grad de jurisdicție, reluând exact motivarea din actele de impunere contestate”, a declarat Luiza Ionescu-Donoiu, Senior Managing Associate în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Această abordare a organelor fiscale este una des întâlnită în practică, iar noi încercăm constant să o corectăm în faza administrativă. Cu ajutorul acestei soluții și a altora similare, sper că vom reuși să o descurajăm pe viitor, cu scopul aplicării corecte a principiilor prețurilor de piață”, a adăugat Bogdan Barbu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocaţi, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, drept societar, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar. Reff & Asociații reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 85 de țări.

Pentru mai multe informații despre Reff & Asociații | Deloitte Legal, accesați www.reff-associates.ro.

Pentru mai multe informații despre rețeaua globală Deloitte Legal, accesați www.deloittelegal.com.