<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Creditare

România taxează drastic vânzarea creditelor neperformante. Cum se procedează în alte țări?Alexandra Smedoiu, Anca Ghizdavu, Cristina Borș
Foto: Deloitte Romania
​Piața cesiunii de creanțe neperformante este blocată, în România, din cauza impozitării excesive a sumelor obținute din astfel de tranzacții, regulă intrată în vigoare la 1 ianuarie 2018. Acest tratament fiscal a descurajat companiile din mai multe sectoare de activitate să recurgă la cesiunea creanțelor, dar în mod special instituțiile financiare, care apelau deseori la asemenea operațiuni pentru a-și curăța bilanțul, conform recomandărilor oferite chiar de Banca Națională a României.

De altfel, din studiul comparativ la nivelul Europei Centrale „Prevederi fiscale privind cesiunea de creanțe de către instituțiile de credit”, realizat de Deloitte România, reiese că tratamentul fiscal aplicabil în țara noastră în cazul cesiunii de creanțe este unul dintre cele mai costisitoare, în comparație cu alte țări din Europa Centrală.

Menționăm că, înainte de 2018, creanțele aferente clienților cu întârzieri la plată erau, cel mai adesea, cesionate către societăți specializate, dotate cu infrastructura necesară recuperării acestora. Dar, în ultimii trei ani și jumătate, din cauza nivelului ridicat de impozitare, piața cesiunii de creanțe neperformante s-a blocat (s-au realizat foarte puține tranzacții de acest tip), băncile preferând să gestioneze intern recuperarea acestora, chiar cu riscul unor costuri mai mari cu ajustările pentru deprecierea creanțelor.

Limitările existente și riscul menținerii lor

Concret, în prezent, în România, pierderea înregistrată ca urmare a cesiunii de creanțe este deductibilă doar în proporție de 30%. Cu alte cuvinte, 70% din această pierdere este inclusă în baza impozabilă și taxată cu 16%, impozit pe profit. Prin urmare, orice vânzare la un preț mai mic de 11 cenți la un dolar duce creditorul într-un impozit de plată mai mare decât venitul din cesiune.

Menținerea acestor limitări este cu atât mai discutabilă cu cât este de așteptat ca nivelului creditelor neperformante să crească în viitorul apropiat. Mai exact, ca urmare a derulării celor mai recente teste de stres în sectorul bancar, Banca Națională a României a estimat creșterea ratei creditelor neperformante pentru decembrie 2022 la 9,9% în scenariul de bază și la 19,4% în scenariul advers.

În prezent, rata creditelor neperformante în România este de 3,94%, comparativ cu 2,5%, în UE (la momentul martie 2021), iar expirarea măsurilor de ameliorare a efectelor pandemiei (moratorii) este doar una din cauzele care pot conduce neîndoielnic la creșterea ratei de credite neperformante. Totodată, indicativ, dorim să reamintim că în perioada care a urmat crizei financiare din 2008 această rată a depășit 20%.

Astfel, în cazul în care regulile fiscale se mențin, băncile vor avea de ales între a menține creditele neperformante în bilanț, ceea ce ar genera costuri suplimentare cu ajustările pentru deprecierea creanțelor și cu asigurarea resurselor necesare pentru monitorizarea și recuperarea acestora, sau a le cesiona către firme specializate în recuperare, dar cu costuri foarte mari impuse de taxarea excesivă.

Unde se plasează România?

Modificarea reglementărilor privind impozitarea în cazul cesiunilor de creanțe ar fi o măsură benefică pentru toți agenții economici, dar mai ales pentru bănci, având în vedere că ar încuraja vânzarea creditelor neperformante către societăți specializate în recuperarea acestora și le-ar permite să se concentreze pe activitatea lor economică de bază: atragerea de depozite și acordarea de credite.

În acest sens, se poate urma exemplul mai multor țări din regiune cu regimuri fiscale mult mai favorabile aplicabile în astfel de tranzacții. Din studiul efectuat de Deloitte România reiese că 11 țări dintre cele 16 analizate permit deductibilitatea integrală a pierderilor înregistrate ca urmare a cesiunii creanțelor și doar cinci, printre care și România, au ales să limiteze deductibilitatea acestora, dintre care România, cel mai drastic.

Mai mult, chiar și din cele șapte țări care aplică limite de deductibilitate, celelalte oferă totuși un tratament fiscal mai favorabil decât cel din România. Spre exemplu, Polonia acceptă deductibilitate integrală în cazul cesiunii către fonduri specializate, iar Letonia permite deductibilitatea pierderii atunci când creanțele sunt vândute către o țară din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European sau către un stat cu care are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri.

În concluzie, modificarea sistemului de impozitare în cazul cesiunilor de creanțe neperformante în sensul transformării într-unul mai puțin împovărător pentru cei care oricum înregistrează pierderi din cauza neîncasării acelor creanțe, ar ajuta la îmbunătățirea situației financiare a entităților afectate și le-ar permite concentrarea pe activitatea lor principală. Nu în ultimul rând, o astfel de măsură ar sprijini circulația banilor în economie.

Material de opinie de Alexandra Smedoiu, Partener, Anca Ghizdavu, Senior Manager, și Cristina Borș, Manager, Impozitare Directă, Deloitte România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3378 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  da si nu prea (Marţi, 2 noiembrie 2021, 12:54)

  djbobo [utilizator]

  daca Ro ar fi o tzara in care lucrurile sa se desfasoare normal (lege aplicata, protectie etc) da cesiunea ar fi un instrument de rezolvare win win, dar inchipuitzi-va ca din motive obiective se intampla sa ai o problema financiara si banca cesioneaza catre vreo firma de recuperatori din aceea vajnici cum erau acum 3 4 ani .... hmm.. niste baietzi sa si rezolve problema creata tot de ei si tu ramai sa te descurci cu recuperatorii ...
  • +1 (3 voturi)    
   la chestiunea ma gandeam si eu (Marţi, 2 noiembrie 2021, 13:40)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui djbobo

   ca din pacate suntem asa de esuati ca ne furam zilnic caciula, ma rof fesul care poarta interesul.
 • +5 (9 voturi)    
  Normal (Marţi, 2 noiembrie 2021, 13:00)

  consumator2 [utilizator]

  Decat sa negocieze cu clientii, prefera sa vanda cu 10%!
 • +1 (3 voturi)    
  ar fi fost interesant de facut o comparatie cu (Marţi, 2 noiembrie 2021, 13:57)

  ..13 [utilizator]

  Italia, Spania, dar nu as exclude nici Franta - tari latine ca si noi..

  si evdent este interesant cu e in Germania, Olanda.

  Reglementarea din RO poate parea drastica dar e clara, fara ambiguitatile de care sunt insetati multi romanasi...
 • +3 (5 voturi)    
  Bancile au abuzat, Recupertorii au abuzat (Marţi, 2 noiembrie 2021, 14:02)

  Teo3000 [utilizator]

  Sunt complet impotriva concluziilor acestui articol.
  Inainte de 1 septembrie 2018 consumatorul a fost abuzat incredibil, iar Legea actuala este raspunsul Statului la acest abuz.
  Bancile au abuzat:
  - au acordat credite foarte usor si oricui, fara a explica consumatorilor riscurile
  - imediat ce au aparut probleme de plata, in loc sa negocieze solutii cu consumatorii, au ales vanzarea catre recuperatori, la preturi infime si fara sa ofere consumatorilor posibilitatea de a-si rascumpara ei singuri creanta la pretul de transfer catre recuperatori
  Recuperatorii au abuzat:
  - au cumparat creantele foarte ieftin
  - nu au negociat cu consumatorii
  - au adaugat peste valoarea creantelor costuri de operare care de multe ori depaseau valoarea creantei, trasnformand recuperarea creantei intr-o activitate de camatarie
  - au apelat la metode de recuperare specifice camatarilor
  Raspunsul Statului a fost tardiv, dar necesar. Prin suprataxarea transferului de creante Statul forteaza bancile sa faca ceea ce trebuiau sa faca corect de prima data, sa vanda credite cu o analiza si informare riguroasa si sa negocieze rezonabil cu consumatorii in caz de neplata.
  Actuala Lege abia isi produce efectele in piata. Aplicarea ei este poate injusta fata de recuperatori, care isi vad piata mult redusa, dar este o masura necesara de protectie a consumatorilor.
  • +3 (3 voturi)    
   corecta aprecierea (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:19)

   stanescu [utilizator] i-a raspuns lui Teo3000

   Articolul pune in discutie numai problema saracelor banci , fara sa ia in considerare si pe cei imprumutati , aflati in dificultate. Banca vindea creanta cu 10 la % fara sa discute cu datornicul pentru a gasi o solutie amiabila ca acesta sa-si rascumpere creanta. Articolul vede totul doar prin prisma banilor , cum sa-si inregistreze banca pierderea financiara.
 • +3 (5 voturi)    
  Optiunea clientului (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:12)

  all23 [utilizator]

  Ar trebui ca cei care sunt "vanduti " recuperatorilor , sa aiba 3 luni la dispozitie sa puna suma cu care a fost vanduta creanta lor ( 10 %, 30 % sau cum au vrut smecherii ...)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by