<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Creditare

Studiu Deloitte: Creditarea și-ar putea reveni în 2021 cu ajutorul unor măsuri de sprijin din partea autorităților de reglementare în domeniu

de     Deloitte Romania


Radu Dumitrescu
Foto: Deloitte Romania
​​Băncile din Europa Centrală și de Est se așteaptă la o revigorare a activității de creditare în 2021, cu ajutorul unor măsuri de sprijin în acest sens din partea autorităților de reglementare în domeniu, după ce în 2020 aceasta a scăzut semnificativ față de anul anterior, conform unui studiu privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din ECE, efectuat de Deloitte în 12 țări din regiune, inclusiv România. Cererea de credite a scăzut în al doilea trimestru al anului 2020 în sectoare precum ospitalitate, transport și depozitare, imobiliar și construcții, precum și producție. Pe de altă parte, în sectoare precum comerț și agricultură, cererea de credite a crescut, conform studiului.

Peste 60% din respondenți anticipează o înăsprire a condițiilor de creditare atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, în principal din cauza înrăutățirii previziunilor economice, a riscului crescut al creditării și a toleranței mai scăzute a băncilor față de risc. Tendința de înăsprire a condițiilor de creditare a început din primul trimestru al anului 2020, conform Autorității Bancare Europene, dar într-un ritm mai puțin drastic decât evoluția din timpul crizei din 2008-2009.

Băncile din regiunea Europei Centrale și de Est și-au îmbunătățit semnificativ calitatea activelor de la criza financiară globală, au rezerve mai mari de capital și și-au întărit pozițiile de lichiditate, subliniază studiul, așadar au intrat în perioada de scădere economică într-o formă mai bună decât în cazul crizei financiare. Deși se așteaptă la o revenire economică lentă în următoarele 12 luni – în formă de U (39% din respondenți) sau L (22%) -, băncile participante la studiu nu estimează o deteriorare semnificativă a calității activelor. Peste 80% din respondenți anticipează că rata creditelor neperformante va crește cu maximum cinci puncte procentuale pentru creditele acordate persoanelor fizice și companiilor. În mod previzibil, ei se așteaptă ca sectoare precum ospitalitate, transport și depozitare și imobiliar și construcții, care sunt cele mai afectate de pandemie, să înregistreze cele mai mari rate de credite neperformante pe segmentul persoanelor juridice.

„Volumele de credite neperformante din Europa Centrală și de Est au scăzut considerabil în ultimii ani și au ajuns la o medie de 3,3% în primul trimestru al anului 2020, datorită creșterii economice, măsurilor de prevenție luate de autoritățile de supraveghere și bunei gestionări de către bănci a acestei zone. Cu toate acestea, băncile trebuie să înceapă să evalueze provocările cu care se pot confrunta clienții lor și să se pregătească pentru a putea reacționa rapid în cazul în care efectele reale ale crizei se dovedesc mai puternice decât așteptările, odată cu încheierea perioadei de moratoriu. Cu cât vor analiza mai rapid situația financiară a debitorilor și vor identifica riscurile care ar putea fi cauzate de diverși factori (eventual chiar provizionând sumele acordate debitorilor care dau semne că ar avea dificultăți majore), cu atât mai ușor va fi pentru toate părțile implicate să găsească soluții de remediere”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Viteza de reacție din partea guvernelor și a băncilor naționale privind măsurile anunțate pentru a atenua efectele economice negative a fost în general apreciată de băncile din Europa Centrală și de Est. Peste 60% din respondenți au spus că autoritățile locale au reacționat la timp față de pandemia de COVID-19, iar trei sferturi dintre ei cred că aplicarea moratoriului este o măsură eficientă pentru menținerea stabilității financiare.

În ceea ce privește tranzacțiile cu credite neperformante, aproape un sfert din respondenți intenționează să vândă astfel de portofolii în următoarele șase luni. Aproape 22% din respondenți au declarat că au amânat tranzacțiile de vânzare de credite neperformante pe care le aveau în desfășurare sau în pregătire din cauza contextului actual generat de pandemia de COVID-19. De asemenea, majoritatea investitorilor spun că intenționează să continue să cumpere astfel de portofolii, în ciuda pandemiei, dar vor face o selecție mai atentă.

Împrumuturile fără garanții acordate persoanelor fizice vor domina piața tranzacțiilor cu credite neperformante, peste o treime din bănci estimând că vor vinde portofolii provenind în principal din această clasă de active. Aceste așteptări ar putea fi explicate de creșterea din ultimii ani a ponderii împrumuturilor negarantate pentru persoane fizice în portofoliile băncilor, precum și de faptul că băncile au vândut deja cea mai mare parte a expunerilor neperformante pe segmentul companiilor, conform studiului.

Studiul privind impactul COVID-19 asupra sectorului bancar din Europa Centrală și de Est a fost efectuat în rândul coordonatorilor departamentelor de risc și de restructurare a creditelor din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Kosovo, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Rezultatele integrale sunt disponibile aici.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1227 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Cu dobanzile la credite (Joi, 1 octombrie 2020, 12:50)

  Geo6101 [utilizator]

  practicate de banci in Romania?
  Ma indoiesc ca la noi...
 • +5 (5 voturi)    
  Sigur... (Vineri, 2 octombrie 2020, 15:22)

  AdrianIulian [utilizator]

  Omul se uita de doua ori la bani inainte sa ia ceva si isi cumpara strictul necesar, iar dvs veniti cu povestea asta. Stiu ca bancile sunt acum disperate ca pe de o parte au amanat rate si pe de alta parte nu mai apeleaza nimeni la ei. Sincer acum - cine isi pune pielea in bat pe "x" ani cand nu stii ce se va intampla peste o luna?
  • 0 (4 voturi)    
   teama (Vineri, 2 octombrie 2020, 18:34)

   vladm9 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianIulian

   Din pacate unii (cu varsta de 30+) au ajuns in situatia sa aiba stransi bani de un avans si sunt la capatul rabdarii de stat in chirie/gazda.
   Au crescut mult preturile ultimii 4 ani.
   Nu suntem toti experti si mai e posibilitatea ca preturile sa creasca in perioada urmatoare(ajutate de inflatie).
 • 0 (0 voturi)    
  Creditare???? (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 16:02)

  Marionette [utilizator]

  Pai economia globala scade. Ceea ce face ca masa monetara existenta sa cumpere tot mai putine produse. Ceea ce face banii sa fie cartofi fierbinti! Ceea ce face inflatia sa fie foarte mare. Ceea ce face ca dobanda sa fie an de an mult mai mare decat s-a convenit. Ceea ce face ca cea mai proasta idee sa fie creditarea.
 • +1 (1 vot)    
  Totusi, cui sa dai credite? (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 18:15)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Cererea este si va fi redusa.
  Impactul cov19 e negativ asupra economiei.
  Sunt pierdute peste 500 mii locuri de munca in ultimele 6 luni in Ro.
  Comenzile in industri sunt in scădere. Fata de anul trecut.
  Încrederea ca se reveni la normalitate e aproape zero.
  O dovada e ca din cauza riscurilor existente a crescut nivelul economisirii in lei si valuta cu peste 4%.
  In acest an.
  Mai mult decat rata inflației.
  Nu prea a fost asa.
  Rata inflației a fost totdeauna mai mare decat rata economisirii.
  Prudența a indemnat la economisire si nu la creditare.
  Poporul economisrste si statul se împrumuta.
  La niveluri istorice.
  Pentru următorii doi ani doar creditul guvvernamental va fi baza creditarii.
  Nu are cum si de ce sa se înverseze trendul!
  Si va mai apare oproblema:
  Sistemul bancar din Ro ca se va expune la creditare statului prin titluri de stat.
  Exista si o cerință a UE.
  In acest sens.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by