<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Declarația unică

Declarația unică - aspecte legate de amânarea termenului de depunere, de plata taxelor și de aplicarea bonificațiilor

de Simona Bădoiu, Radu Derscariu     Deloitte Romania


Simona Bădoiu, Radu Derscariu
Foto: Deloitte Romania
​​Persoanele fizice obligate să depună declarația unică beneficiază de o nouă păsuire, a doua în acest an. Termenul pentru depunerea declarației și, implicit, pentru plata obligațiilor fiscale aferente a fost prelungit. În plus, autoritățile au reglementat și acordarea unor bonificații pentru conformarea voluntară, pentru anul 2019. Ce se întâmplă cu cei care au plătit, deja, taxele aferente veniturilor pe anul 2019, fără a beneficia de bonificații?

Ordonanța de Urgență nr. 69/2020, adoptată recent, prevede, în primul rând, prelungirea termenului de depunere a declarației unice de către persoanele fizice pentru anul 2019, de la 25 mai, la 30 iunie 2020.

În al doilea rând, actul normativ stabilește nivelul și condițiile de acordare a bonificațiilor pentru persoanele care își îndeplinesc la timp obligațiile fiscale declarative și de plată aferente anului 2019. Astfel, se acordă o bonificație de 5% din valoarea impozitului și a altor contribuții aferente anului 2019, dacă acestea sunt stinse integral - prin plată sau compensare - până la data de 30 iunie 2020. În plus, se acordă o bonificație suplimentară de 5%, dacă declarația unică este depusă prin mijloace electronice până la aceeași dată. Aceasta din urmă se acordă doar dacă este îndeplinită și condiția privind plata taxelor. Practic, dacă obligațiile fiscale sunt stinse în termenul prevăzut, însă declarația unică nu este depusă prin mijloace electronice, contribuabilul beneficiază doar de bonificația de 5%, pentru plata taxelor în termenul prevăzut.

Totodată, OUG 69/2020 reglementează și faptul că, începând cu anul 2021, contribuabilii vor putea beneficia de bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului pe venit anual și a altor contribuții anuale - detaliile cu privire la nivelul bonificației, condițiile care trebuie îndeplinite și procedura de acordare urmând a fi publicate.

Cum se aplică bonificația?

În momentul completării declarației, contribuabilii își vor diminua valoarea obligațiilor fiscale datorate cu procentul aferent bonificațiilor.

Persoanele fizice care au depus declarația unică privind venitul realizat în anul 2019 până la introducerea noilor prevederi, respectiv 14 mai 2020 (indiferent de modalitatea de depunere), vor putea accesa bonificațiile, dacă respectă condițiile de acordare, prin completarea unei declarații rectificative. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să publice un nou formular al declarației unice, care să conțină toate aceste modificări legislative.

Declarația rectificativă, o opțiune costisitoare

Declarația unică a fost introdusă în anul 2018 și este obligatorie pentru persoanele fizice care obțin venituri, de regulă, extra-salariale, din România și/sau din străinătate, cum ar fi venituri din investiții, chirii, activități independente, drepturi de proprietare intelectuală, activități agricole etc. Anul acesta, termenul inițial de depunere a declarației a fost 15 martie 2020. Acesta a fost prelungit, în prima fază, până la 25 mai și, recent, până la 30 iunie.

Reamintim faptul că o situație similară a existat și anul trecut. Or asta ne spune că, în practică, putem avea un număr de persoane care vor depune declarații rectificative (din varii motive, de la accesarea bonificațiilor până la nevoia de accesare de credit fiscal acolo unde au plătit impozite și în străinătate). Depunerea declarației rectificative este, desigur, o opțiune, însă aceasta se poate traduce și în costuri de conformare mai mari pentru contribuabil sau în aglomerarea sistemului de depunere online a declarațiilor unice cât mai aproape de termenul legal. Totodată, în urma depunerii declarațiilor rectificative pentru motivele explicate mai sus, rezultă sume pe care persoana fizică trebuie să le recupereze, fie prin compensare, fie prin restituire, cea din urmă fiind o procedură încă greoaie și consumatoare de timp.

În linii mari, însă, atât prelungirea termenelor de declarare și plată a obligațiilor fiscale, cât și acordarea de bonificații sunt binevenite pentru contribuabili, dar acestea trebuie să fie implementate corect în practică, în special în sistemul informatic al ANAF. Pentru 2018, anul în care s-au mai acordat bonificații pentru contribuabili la depunerea declarației unice, acestea au fost înregistrate în sistemul informatic al ANAF ca datorii, pentru care s-au emis somații sau decizii de calcul accesorii, deși sumele respective nu erau datorate conform legii.

De asemenea, o recomandare pe care am mai făcut-o de-a lungul vremii este necesitatea permanentizării unei proceduri predictibile de conformare, ale cărei coordonate, aliniate la diferite bune practici, ar fi: termene-limită standard (să le spunem mai strânse, fie 25 mai, fie 15 martie), față de care stimularea conformării să se continue o perioadă prin bonificații (corelate cu încasarea mai rapidă a impozitelor); să se poată conta pe termene extinse de declarare și de plată (fie unul sau două, dar cunoscute cu suficient timp în avans); modelul de declarație să fie actualizat până cel mai târziu la finalul lunii decembrie, astfel încât contribuabilii să poată începe declararea (și plata impozitelor) cât mai devreme; actualizarea sistemului informatic cu noua declarație să fie disponibilă la data de 1 ianuarie a fiecărui an, pentru a permite o dispersie cât mai mare.

Material de opinie de Simona Bădoiu, Manager, și Radu Derscariu, Director, Global Employer Services, Deloitte România

Mai multe informații și recomandări pentru companii legate de modul în care se pot pregăti în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul Deloitte România.

Pentru cele mai recente modificări legislative adoptate în contextul coronavirus, experții Reff & Asociații au creat și actualizează în permanență o secțiune dedicată, disponibilă aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


12502 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Tutorial depunere declaratie unica (Vineri, 22 mai 2020, 12:33)

  smeuletz [utilizator]

  Sectiunea 1 - online:
  Cum sa eviti capcanele SPV Anaf:
  * daca depuneti online pentru mai multi utilizatori, dupa ce ati terminat cu unul, sa va deconectati, si sa inchideti browserul, si apoi va logati cu noul utilizator, descarcati pdf-ul si pe ala sa il completati. Altfel, pdf-ul poate avea in el un CNP al utilizatorului precedent, lucru detectat doar dupa upload. Solutia: o luati de la capat cu noul pdf (foarte enervant)
  * Bonificatia trebuie sa o scrieti voi acolo in pdf, ANAF nu calculeaza nimic. De fapt, SPV nici nu afiseaza cat ar fi de plata, nici dupa depunere, tu trebuie sa stii. Atentie, daca platiti mai mult, banii in plus o sa ii vedeti la anul si la multi ani. In mod normal formularul Nota obligatiilor de plata ar trebui sa arate cat ai de plata, dupa ce ai depus declaratia, dar de fapt el nu se updateaza niciodata.
  * pentru a plati online se indica si optiunea ghiseul.ro, unde ar trebui sa vezi cat ai de plata. In cazul declaratiei unice, ghiseul nu afiseaza nici o suma, ca atare nu exista buton de a efectua plata. Deci singura varianta ramane transferul IBAN (trebuie gasit contul trezoreriei pentru judetul de resedinta, dar sunt ascunse bine prin site-ul ANAF)

  Succes, si inarmati-va cu rabdare, caci daca aveti intrebari si le trimiteti prin Formularul online de suport, primiti pdf-uri frumoase, scanate si stampilate cu copy paste-uri din legislatie, dar fara raspuns la obiect.

  Sectiunea 2 - Ghiseu fizic
  Daca cumva decideti (pe buna dreptate) ca mersul la ghiseul ANAF ar fi solutia, va dezamagesc: au cei mai acri functionari si iti vor spune ca tu trebuie sa stii cat ai de plata, caci e auto-impunere. Si te vor trimite sa depui online.
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 22 mai 2020, 12:56)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  sunt patit (Vineri, 22 mai 2020, 13:44)

  andimi [utilizator]

  sistemul este atat de invechi si incurcat incat se lasa numai cu injuraturi. Nu am cine stie ce experienta dar vreau sa fiu corect. Foarte greu de lamuresti si numai dupa tutoriale pe web, dar nu ale ANAF. Ce o fi asa greu sa puna pe unul care sa faca tutoriale pt. fiecare tip de formular? Nu o fac si pt ca schimba formularele la 3 luni si nu e eficient. Greu de tot cu statul roman, vrei sa fii corect, dar nu esti lasat!
 • +4 (4 voturi)    
  Anaf (Vineri, 22 mai 2020, 13:49)

  gicuvoinicu [utilizator]

  Am crezut ca sunt singurul care a primit de la Anaf notificare de plata pentru bonificatiile din 2018. Si penalitati, bineinteles!!
  Am scris o multime de reclamatii la Anaf, nici un raspuns ...
 • +3 (3 voturi)    
  Programul Anaf (Sâmbătă, 23 mai 2020, 13:15)

  nick24 [utilizator]

  care nu calculează nimic, care nu ține cont de cât ai plâtit în plus anul trecut, care trimite aiurea CASS din urmă cu 5 ani e făcut de un mare do bitoc și pesemne plătit mai mult decàt ar fi fost făcut în Silicon Valley.

  “... fie prin compensare, fie prin restituire, cea din urmă fiind o procedură încă greoaie și consumatoare de timp.”

  Nu se face compensare decât tot printr-o cerere depusă PERSONAL, de parcă nu s-ar putea face automat, ca la orice factură de gaze sau electricitate.
  Oare nu e nimeni să vadă că la Anaf e un program mai prost decât ăla ținut cu dosare?
 • +3 (3 voturi)    
  Întrebare: (Duminică, 24 mai 2020, 10:46)

  spirache [utilizator]

  Daca pentru veniturile încasate in 2019, am platit impozitul in 2019 la sfârșitul anului, iar declarația pentru veniturile estimate in 2020 am depus-o in martie, cum as putea eu beneficia de bonificații? Morala: e bine sa nu plătești deloc sau foarte tardiv si astfel vei primi bonificații.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by