<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - COVID-19

Statele europene încep să relaxeze prudent restricțiile anunțate în contextul pandemiei de COVID-19 (cu accent pe „prudent”)

de Andreea Artenie     Deloitte si Reff&Asociatii


Andreea Artenie
Foto: Deloitte Romania
După mai multe săptămâni de restricții menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, unele state europene încep să transmită semnale optimiste, în sensul relaxării graduale, prudente, a unora dintre limitări, în paralel cu intensificarea acțiunilor de susținere a economiei, arată cea mai recentă ediție a Deloitte COVID-19 European measures, care sintetizează măsurile generale, economice și sociale adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 de către multiple țări europene.

Cele mai multe dintre deciziile care vizează sprijinirea economiei se adresează în principal companiilor mici și mijlocii, care au resimțit imediat efectele crizei, și includ posibilitatea amânării plății taxelor și/sau a ratelor bancare, precum și facilități de finanțare, prin garanții de stat la contractarea creditelor, dobânzi preferențiale pentru sectoarele grav afectate etc.

Totuși, unele state au anunțat sau au adoptat deja măsuri de sprijinire și pentru companiile mari. Printre acestea se numără Germania, care oferă companiilor mari garanții pentru creditele acordate de KFW Bank, banca deținută de stat, Lituania, care pune la dispoziție un fond special pentru asigurarea lichidității, Slovacia, unde se așteaptă noi măsuri dedicate acestui segment de companii, precum și Polonia sau Slovenia.

În ceea ce privește semnalele de relaxare a restricțiilor, unele dintre acestea provin din Cehia, care permite, începând din data de 7 aprilie, efectuarea de activități sportive individuale în aer liber, alte activități în parcuri, în natură și în alte locuri publice accesibile, dar cu anumite limitări, menite să asigure protecția, cum ar fi purtarea de măști și menținerea distanței. De asemenea, începând din 14 aprilie, cehii pot călători în străinătate pentru „activități esențiale”, cum ar fi deplasări în interes de serviciu, controale medicale sau vizitarea familiei, cu mențiunea că fiecare călătorie va fi urmată de 14 zile de carantină obligatorie.

Alte state au anunțat că vor relaxa restricțiile în perioada următoare, pentru a permite reluarea activităților economice, cum este cazul Austriei, al Spaniei și al Poloniei, ori că iau în calcul această opțiune, cum este cazul Germaniei, unde urmează consultări între cancelarul Angela Merkel și landurile federale.

Indiferent de regiunea în care se află sau de modelul economic pe care se bazează, statele europene au un element comun când vine vorba de abordare: prudența, în linie cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care a subliniat că, deși controlul răspândirii virusului pare să dea unele semne de progres, este prea devreme pentru a renunța la măsurile de protecție. Țările europene fac pași mici și precauți în această direcție, însă, poate mai important decât amploarea deciziilor este chiar mesajul de optimism pe care îl transmit.

România nu a atins încă vârful pandemiei - drept dovadă în acest sens, decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile tocmai a fost semnat de președinte și publicat în Monitorul Oficial, acesta conținând totodată noi măsuri menite să răspundă unor carențe în defensiva statului împotriva răspândirii pandemiei și a efectelor acesteia, inclusiv în domeniul economic și social. De asemenea, mediul de business încă face eforturi pentru a se adapta la situația nou creată, în speranța că lucrurile vor reveni la normal în curând.

Companiile care par să reușească în acest demers sunt cele care au început să privească situația în care se află drept „noua normalitate” și, în consecință, se reinventează. Starea generală rămâne, însă, caracterizată de atenția sporită la noile reglementări și la facilitățile anunțate de stat pentru a sprijini economia, precum și de viteza de reacție pentru a asigura conformarea și, mai ales, supraviețuirea businessului.

Mai multe informații și recomandări pentru companii legate de modul în care se pot pregăti în contextul pandemiei de COVID-19 sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul Deloitte România.

Pentru cele mai recente modificări legislative adoptate în contextul coronavirus, experții Reff & Asociații au creat și vor actualiza în permanență o secțiune dedicată, disponibilă aici.

Material de opinie de Andreea Artenie, Partener Reff & Asociații, societatea de avocați membră a rețelei Deloitte Legal
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


966 vizualizari

 • -6 (8 voturi)    
  ce-ai facut bobitza? (Miercuri, 15 aprilie 2020, 12:31)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. pai ati vazut ca nu e dracu atat de negru? cativa pensionari care oricum mierleau, si aia e...
 • +1 (3 voturi)    
  Hai sa nu mai aberam (Miercuri, 15 aprilie 2020, 12:38)

  A78 [utilizator]

  In Franta e carantina 100% pana pe 11 mai iar dupa se va relaxa foarte putin, restaurantele, hotelurile, muzeele si teatrele raman inchise si dupa 11 mai cu posibilitate de deschidere dupa 15 iunie.

  Hai sa nu mai aberam.
  • 0 (2 voturi)    
   15 iunie ce an? (Miercuri, 15 aprilie 2020, 13:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui A78

   nu se dechide minic pana-n toamna cu exceptia activitatilor economice esentiale si necesare. Serviciile de entertainment si well being vor sta inchise macar pana-n iarna.
  • +1 (1 vot)    
   nu gasesc (Miercuri, 15 aprilie 2020, 13:56)

   stilatu [utilizator] i-a raspuns lui A78

   nicaieri sa scrie ca in franta nu e carantina, tu unde ai vazut aberatia asta?! eu am inteles ca sunt unele tari care au relaxat unele masuri, care oricum nu au fost ca in romania si nici impuse cu atata rautate de politie, armata si jandarmerie...
   sau asta nu mai intereseaza pe nimeni? sau trebuie luata franta acum drept exemplu? sau omiteti faptul ca franta a scos in strada milioane de oameni la vot in plina pandemie? cine a fost de infectat s-a infectat, pericolul sa nu se infecteze si a doua oara ar trebui lasat la latitudinea fiecaruia...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by