<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Opinie

De ce economia românească are nevoie de „bani din elicopter” pentru cetățeni

de Dimitrios Goranitis     Deloitte Romania


Dimitrios Goranitis
Foto: Deloitte Romania
O „lebădă neagră” nu este o criză obișnuită. Singurul mod în care poate fi evitat șocul unui blocaj la nivel global constă în aruncarea unui colac de salvare pentru întregul sistem, până când acesta poate funcționa din nou, iar modul de intervenție trebuie să fie substanțial, imediat și decisiv. Dacă permiți sistemului să se defecteze, atunci anii și costurile necesare pentru ca acesta să-și revină sunt mult mai ridicate decât însuși colacul de salvare. Asta ne-a învățat criza din 2008. Nu diferă cu nimic de un atac de cord și o operație de bypass. Doar că, de data aceasta, operația are loc într-un spital care este sub asediul unui virus.

Aflate probabil în fața celei mai importante crize economice din istoria modernă, care va urma unei crize de sănătate fără precedent, Uniunea Europeană și statele membre par din nou în stare de șoc și incapabile să acționeze rapid și decisiv pentru a oferi stabilitate și încredere unui sistem inflamat și fragil. Din nou, nu există nicio soluție europeană și nici finanțare comună europeană, așadar fiecare stat membru va trebui să gândească un plan național de redresare economică, adaptat particularităților economiei sale. În timpul Brexitului, Comisia Europeană a făcut declarații publice legate de nevoia de a reface arhitectura europeană și de a oferi motive clare și puternice statelor membre și cetățenilor lor pentru ca aceștia să contribuie la această refacere. Cred că acum este momentul pentru un răspuns coordonat, substanțial și rapid pentru această criză.

În majoritatea statelor europene, cea mai populară soluție pare să constea într-o serie de planuri de salvare a companiilor. Cel mai generos și clar program anunțat până acum pare a fi cel al Germaniei, care creditează fără a limita companiile și emite garanții prin banca de dezvoltare deținută de stat; soluția aceasta are sens pentru economia germană, care este dominată de corporații industriale mari orientate către exterior. 40% din PIB-ul Germaniei vine din exportul de astfel de bunuri. O criză globală generată de cerere ar putea elimina modelul economic industrial al țării și ar arunca Germania în recesiune puternică. Consumul intern nu ar putea niciodată contrabalansa reducerea substanțială a exporturilor nemțești. Prin urmare, colacul de salvare pentru corporațiile germane va ajuta oamenii să aibă în continuare locuri de muncă și să-și mențină puterea de cumpărare pentru a sprijini IMM-urile din Germania, în paralel cu menținerea modelului bazat pe export până în momentul în care cererea globală își va reveni.

Totuși, această soluție nu se aplică tuturor modelelor economice. Duplicarea soluției în România nu va avea neapărat aceleași rezultate pentru economia locală. Aici trebuie luate în calcul mai multe elemente: marile corporații din țară nu au acționari locali, capacitatea României de a-și controla moneda, avantajul competitiv al forței de muncă „ieftine” și, cel mai important, modelul economic bazat pe consum - care a dus economia României de la un PIB de 38 de miliarde de USD în 2000, la 212 miliarde de USD în 2017 - necesită o soluție bazată pe consumator, mai degrabă decât una bazată pe corporații. Cu alte cuvinte, economia românească va trebui să mențină puterea de cumpărare a individului, modelul său de consum și starea sa de spirit, pentru a putea susține sănătatea financiară a corporațiilor și a afacerilor locale medii, mici și ale micro-companiilor care determină cererea și oferta locală.

Apoi, pe măsură ce economia globală își revine, exporturile României bazate pe resursele naturale și pe forța de muncă ieftină vor contribui din nou la economie și vor reduce subvențiile de stat. Un program de sprijinire a IMM-urilor prin intermediul ajutoarelor de stat, similar unui program de finanțare europeană, a dovedit că afacerile mici și micro nu pot parcurge procesele complexe birocratice și cronofage, prin urmare fondurile sunt rareori absorbite și chiar și mai rar decât atât ajung la beneficiarii cărora le sunt destinate.

Criza anterioară ne-a oferit o lecție din partea statelor din sudul și estul Europei: reducerea veniturilor și așteptările pesimiste privind cererea din partea consumatorilor nu fac decât să amplifice criza și să genereze efecte mai puternice asupra PIB-ului, orientarea băncilor către depozite, deprecierea activelor imobiliare, blocarea domeniului construcțiilor, imigrația în masă a oamenilor și falimentul oricărei corporații de orice mărime care depinde de cererea locală, creând astfel un cerc vicios care duce la șomaj și, prin urmare, la venituri mai mici și la perspective mai pesimiste privind cererea. Dar cum poate o țară să susțină consumul? Exact în modul în care a făcut-o economia românească până acum, complementat cu finanțarea și realizarea, în sfârșit, a infrastructurii, care, la rândul ei, va crea cerere de materiale și de forță de muncă locale.

Un program substanțial de „bani din elicopter”, oferiți direct consumatorilor, ar fi colacul de salvare pentru economia locală. Acesta poate consta în reducerea impozitului pe venit, credite oferite de bănci persoanelor fizice la dobânzi preferențiale și activarea posibilității statului de a finanța direct. Totuși, în cazul unor astfel de măsuri, statul trebuie să se asigure că, înainte de toate, cetățenii sprijină businessurile locale prin cheltuielile pe care le fac, iar soluțiile ar fi prin folosirea sectorului bancar, emiterea de cupoane pentru anumite companii eligibile etc. În al doilea rând, businessurile care beneficiază de acest program, locale și internaționale, trebuie să facă cheltuieli pentru a menține și a crește numărul de locuri de muncă, fără a transforma beneficiile în dividende și fără a răscumpăra acțiuni, astfel încât excesul de lichiditate să rămână în sistem.

Întrebarea critică evidentă legată de această soluție ar fi: cum poate fi finanțată? Răspunsul este evident: prin împrumuturi făcute de stat și deprecierea monedei. Deși pare „scump”, este mult mai ieftin și mai rapid decât ar fi reconstruirea de la zero a economiei românești în următorii 30 de ani.

Ne place sau nu, coloana vertebrală a economiei locale este consumul, iar, pentru a evita o recesiune puternică sau pentru a contribui la revenirea din recesiune, prioritatea ar fi subvenționarea comportamentului de consum până la normalizarea situației.

Acest material reprezintă opinia autorului, și nu poziția Deloitte România

Un articol semnat de Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare, Deloitte România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8805 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Hahahaha (Marţi, 7 aprilie 2020, 10:58)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Nu invatam nicmic nici macar dintr-o criza. Poate ca acum e momentul de game change. oate ca acum trebuie sa terminam cu acest "economie bazata pe consum", sa ne intoarcem cu picioarele pe pamant, sa prodducem in tara si noi ceva, sa facem lucrurile altfle. Vine grecul si ne da lectii despre ce trebuie sa facem. Eu cred ca trebuie sa schimbam toata filosofia aceasta si e momentul sa ne restartam si altfel decat cu "bani din elicopter".
  • 0 (10 voturi)    
   Sa nu fim asa de simpli! (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:19)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Producem aprox 220 de miliarde de euro pe an. Dar vad ca nu intelegi cum se calculeaza PIB-ul. Poti sa aduni consumul cu investitiile si serviciile si obtii PIB-ul, sau poti sa aduni toate produsele de bun finit facute in tara la valoarea lor pe piata si ar trebui sa obtii exact aceeasi cifra. Evident nu e chiar asa de simplu, dar doar pentru ca auzi de "consum" si "crestere pe consum" ca toti ieconomistii fac referire la prima metoda de calcul, nu inseamna ca nu producem. Nu poti sa consumi daca nu ai produs.
   • +5 (7 voturi)    
    Ba poti (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:00)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Uita-te la deficitul Romaniei...si nu numai.
    Noi producem mai putin decat consumam. E matematica simpla. Poate e timpul sa inversam roata asta si sa iesim din marasmul asta...
    • +1 (1 vot)    
     Deficitul este egalu cu cresterea. (Marţi, 7 aprilie 2020, 17:01)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Stam pe loc. Balanta e zero. Imprumuturile nu sunt majore.
  • +8 (12 voturi)    
   Lol (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:13)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Tu "crezi" tot ce abereaza Caramitru si alti neica nimeni neoliberali.

   Toate economiile lumii sunt bazate pe consum. Toate.

   Companiile produc, cetatenii cumpara.

   In Romania problema nu e cu consumul, ci tocmai cu investitiile statului in infrastructura si in companiile romanesti, incat sa putem produce si noi.

   Pe scurt, sa putem dirija consumul catre produse romanesti, ca sa ne reparam balanta de plati.

   Stai jos, 4.
   • +1 (5 voturi)    
    Companiile produc dar platesc si salarii (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:11)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Platesc si servicii conexe care nu sunt chiar de ignorat ca si transport. Si vrei nu vrei toata productia aia ajunge ca bani in buzunarul cuiva. Banii ajung in consum. De unde tragem sublima concluzie. Productia = Consum (cel putin ca valoare, economic sunt distincte si inegale, dar grosier e ok)
   • +2 (4 voturi)    
    fabulezi (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:16)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Ce inseamna companie romaneasca? Dacia, Petrom, Aldis, Velpitar, Boromir, decongelatele din Lidl/Kaufland/etc sau produsul "eco/bio" de 4 ori mai scump vandut celor mai fitosi?
    O gramada de firme "romanesti" sunt de fapt producatori locali ai unor firme de afara: termopane, geamuri de mansarda, usi, electrocasnice...
    O economie crescuta exclusiv pe infuzie de la stat se stinge repede dupa ce statul nu mai are banii aia ... smecheria e sa bagi bani in ceva ce iti aduce castig pe termen lung: infrastructura, educatie, sistem medical, etc...
   • 0 (0 voturi)    
    nu (Marţi, 7 aprilie 2020, 17:14)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Nu sunt bazate pe consum, ci pe piata.

    Romania e tara UE, nici vorba de "consum de produse romanesti""
   • +2 (2 voturi)    
    Economiile lumii (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:04)

    DanielArdelean [anonim] i-a raspuns lui HP

    @Lol economiile lumii sunt bazate pe productie. Prima data trebuie sa produci ceva ca sa ai capacitatea de a plati si dupaia sa consumi. Din pacate, statul intervine si strica echilibrul acesta, incurajand mai mult consumul in dauna economisirii, care pana la urma duce la crize pt ca e artificial. Si da, in Romania exista problema consumului pe datorie care este nesustenabil.
    Asa ca stai jos, 1! Luati o carte calumea de economie si invatati, lasati economia asta de balta!
  • 0 (8 voturi)    
   Aberatii comunistoide (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:17)

   holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

   Consumul e baza cresterii economice in mai toate tarile lumii cu doua exceptii: Germania si China.
   Cum ar putea o tara ca Romania sa-si construiasca o industrie care sa concureze cu industria germana sau franceza sau americana?
   Asta cu industrializarea sunt aberatii comunistoide ramase in mentalul anumitor persoane nostalgice care n-au inteles nimic din ce se intampla pe lumea asta.
   • +1 (3 voturi)    
    Discutia asta e veche dar imi place sa ma repet (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:14)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

    PIB-ul se calculeaza astfel:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gross_domestic_product#Determining_gross_domestic_product_(GDP)
    Din cele 3 metode cea mai neintuitiva este cea pe "consum". Recomand cu tarie cea pe productie, care spune ca PIB-ul este "un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an."
    Pentru cei care inca nu cred: Agricultura, minier, industrie grea, navala, Dacia, Ford, Bosch etc. si toate au ramificatii in micro-industrie si comert. Producem destul.
 • +4 (8 voturi)    
  WhiteSwan not BlackSwan (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:11)

  MoneyHeist [utilizator]

  Ideea de a remite direct bani cetatenilor (si bypass-area birocratilor) ar avea efecte mult mai vizibile. Este si ceea ce incearca/a incercat Trump (le-a dat cecuri oamenilor).
  O singura precizare, Dimitri, pandemia coronavirus este o "white swan", nu "black swan", doar ca cei mai multi (guvernele in primul rand) nu au fost pregatiti.
  • +5 (7 voturi)    
   De inflatie ai auzit? (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:07)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui MoneyHeist

   cand dai bani din elicopter s-ar utea sa ai surpriza ca banii aia vor avea valoarea hartiei igienice a izolatilor. Mai bine distribui bunuri de baza (alimente si basics) decat banii din elicopter care cica stimuleaza consumul
 • +5 (7 voturi)    
  Corect (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:11)

  HP [utilizator]

  Practic ar fi nevoie de un Startup Nation pentru toate firmele romanesti, indeosebi IMM-urile, finantate direct de catre Stat, nu prin intermediul bancilor, si fara birocratia care a blocat SN.

  Pe scurt, firma X depune o cerere online pentru aplicarea la acest program, sa spunem cu 100.000 euro, si intr-o saptamana sa aiba banii in cont.

  Cu banii face investitii, plateste angajatii, care cheltuie banii in economia locala, etc.
 • +3 (5 voturi)    
  Soluția corectă: reindustrializarea (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:41)

  BEDE [utilizator]

  Adică dezvoltarea de industrii care să producă ceea ce este necesar pentru consumul local. Dar pentru aceasta ar fi nevoie și de măsuri protecționiste, adică de taxe pentru anumite produse de import în așa fel încât să merite să cumperi ceea ce se produce în România. Dar ce va zice atunci UE? Aici e marea problemă... Pentru că fără UE România nu poate decât să se scufunde într-o sărăcie cruntă.
  Ar trebui să fie o industrializare nu de tipul celei sub Ceaușescu, fără cap, când se fpceau uzine mari pe care el le voia să producă pentru export, dar care nu putea face export decât în țări africane și trebuiau să exporte la prețuri foarte mici. Și, în schimb, cu industrializarea socialistă nu se produceau mai deloc bunurile de consum necesare populației. Cum ar fi deci să se treacă la o industrializare faăctă cu cap, ca să se producă fie ce are nevoie populația, fie ceea ce se poate exporta?
  • +2 (2 voturi)    
   piata rezolva (Marţi, 7 aprilie 2020, 18:46)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Nu trebuie nicio industrializare.

   Asa ceva se poate face numai intr-o economie planificata, izolata si sub conducerea unui partid unic.

   Romania ar trebui pur si simplu sa accepte piata, nu sa o tot sugrume.

   Lasata in pace, piata va conduce la diversificare economica, la industrii moderne si implicit la bunastare.

   UE ne asigura un climat legal cat de cat favorabil IMM. Daca noi ii dam in cap, nu avem ce sa mai asteptam.

   Nu putem inlocui piata cu statul
 • -2 (10 voturi)    
  Si eu care (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:43)

  yol [utilizator]

  Credeam ca noi, oamenii, planeta asta intru-totul, aveam acum sansa revizuirii. Se pare ca unii inteleg existenta umanitatii doar prin prisma consumului si a cifrelor economice. Pur si simplu nu putem concepe o alta religie in afara de capitalism. Este un fundament pe care stam de prea mult timp si nu putem privii lucrurile nici in ultimul ceas decat prin prisma cifrelor macroeconomice. Nu spun ca e neaparat gresit capitalismul, dar cred ca mai multa cumpatare ar trebui sa fie cuvantul de ordine dupa criza asta. Putem trai la fel de bine, poate chiar si mai sanatos, cu mai putin...
  E o opinie personala si n am chef de comentariile celor care sunt antrenati in tot felul de business uri si a altor lucruri futile.
  • +2 (6 voturi)    
   Capitalismul nu este o religie! (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:12)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Este singurul mod de a funcționa al societății care s-a arătat a fi mai bun decât celelalte de până acum. Are ca principiu de bază libera concurență în a produce și a vinde ceea ce se consumă. Iar concurența este în firea omului.
   Poți oare să trăiești fără să consumi nimic? Poate ți-ar place să nu ai încălzire iarna, cum era e vremea lui Ceaușescu, când stăteam la liceu cu mânuși în mâini în sala de clasă. Ți-ar plăcea poate să nu ai presiune la gaze ca să faci o oală de sarmale decât după ora 22:00, că în timpul zilei abia de pâlpâie flacăra, mai să se stingă. Aceasta pentru că petrolul și gazele se consumau pentru o producție industrială de proastă calitate și cu costuri mari, care nu se putea vinde decât la prețuri de mai nimic...
   Sau, cumva, ar trebui să schimbi firea omului pentru ca socialismul să funcționeze, așa cum ziceau ei: "creearea omului de tip nou" - pe care nu au reușit să-l creeze, ci au rezultat doar avortoni care au ideea că statul trebuie să le dea totul, iar ei să nu muncească.
   Mai curând comunismul este o religie. Și încă una care s-a dovedit falimentară la toate națiile. Sau, consideri cumva că în China e o reușită? O fi o reușită că sute de milioane de oameni o duc tare rău și nu au nici măcar libertatea de exprimare?
   • +2 (6 voturi)    
    Bede (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:25)

    yol [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Ai inteles tu undeva in comentariul meu ca ne putem debarasa de capitalism? Sau ca am putea trai fara el? Vezi doar alb negru sau ai idei preconcepute?!Cumpatarea era cheia comentariului meu? Iar a critica erorile capitalismului, mai ales prin excesele pe care le am facut in ultimii ani si prin consumerismul desantat, nu ma face cum ai vrea tu sa crezi. Adevarul e posibil fratele meu, nu e necesar!
    Prin gandire pari mai apropiat tu de modelul chinez, unde adevarul este autocrat si nu suporta dezbatere.
    So, the greed is not that good! Accepti macar teoria asta?
    Sau faptul ca citesc Noah Harari ma face automat neomarxist?!:))
 • +9 (11 voturi)    
  bani din elicopter - iresponsabilitate maxima (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:45)

  Mihaela Panta [anonim]

  As fi preferat ca hotnews sa ceara o opinie de la un german, nu de la un grec. Iar germanul ar fi spus ca ce se aplica in Germania se poate aplica in orice tara, inclusiv Romania, adica trebuie sprijinite doar firmele, cele care creaza si pastreaza locuri de munca. Banii nu trebuie dati din elicopter, ci doar in schimbul prestarii unei munci, doar asa pot avea valoare. Mai ales in contextul particular al Romaniei, unde se intorc foarte multi oameni buni de munca din afara, multi din ei care trimiteau bani in tara si sustineau consumul celor din familie ramasi aici. Sunt multi in in sistemul bugetar central sau local care trebuie pusi la munca, salariile lor nu au acoperire in productivitate, deci doar contribuie la inflatie. Solutia apelarii la inflatie e cea mai facila pentru un stat si cea mai iresponsabila. Singura solutie viabila: scaderea taxelor spre minim pentru domeniile vitale: agricultura si industria (nu turismul, unde un club face banii pentru plata impozitului pe un an in primele doua ore de la deschidere). Bineinteles taxe mici pe munca si venituri mici si progresive penru venituri mari. Taxarea maxima a veniturilor mari, in special pensiile speciale. Acestea sunt solutii rationale care pot indemna oamenii sa munceasca, nu sa astepte asistenta sociala. Inflatia mascata e deja exacerbata in Romania prin oferirea de bani fara corespondent in productivitate la bugetari (si pensionaridin ce in ce mai mult), deja este o pedala care a ajuns la fund si nu mai poate fi apasata fara convulsii sociale.
  • 0 (2 voturi)    
   Corect (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:08)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Mihaela Panta

   Oricum, eu sper ca banii aia sa fie dati la toti nu doar la "saraci" ca ar fi total injust in cazul asta.
  • +1 (1 vot)    
   Uite cum renaste Marx. (Marţi, 7 aprilie 2020, 18:43)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Mihaela Panta

   Romania a mai fost socialista. Cu rezultatele cunoscute.
  • +3 (3 voturi)    
   Bani din elicopter (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:40)

   DanielArdelean [anonim] i-a raspuns lui Mihaela Panta

   Intradevar, banii tipariti si aruncati in piata, indiferent sub ce forma, sunt o tampenie imensa, si o sa faca inflatie care o sa saraceasca in special pe cei mai saraci. Exista tot felul de 'experti' care propun avberatii dinastea la cel mai inalt nivel. Insa moneda e doar mijloc de schimb, ea nu inseamna productie. Banii dat iastfel doar pun pe spinarea prostimii pierderile. Masura ar amana cu cateva luni o criza, insa nu ar opri-o pt ca, asa cumam spus, banii nu inseamna productie! Altfel am putea sa tiparim bani si sa traim toti in vacante.
 • +6 (6 voturi)    
  Din nou vin "expertii" sa dea sfaturi (Marţi, 7 aprilie 2020, 11:55)

  iodras [utilizator]

  La fel ca si in 2008 , "expertii" se grabesc sa catalogheze drept "black swan" cam orice nu sunt ei in stare sa anticipeze (dar pentru care iau comisioane consistente).

  Pandemia asta nu e u black swan.
  Inclusiv N Taleb in cartea cu acelasi nume (The Black Swan) avertiza ca odata cu cresterea mobilitatii riscu lunei pandemii creste.
 • +6 (6 voturi)    
  Multe felicitari pedesereului! (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:02)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Din elicopter sau de la nivelul solului, aceasta a fost dintotdeauna oferta electorala a pedesereului:

  Daca ne votati, puteti sta casa sa trandaviti, iar ni o sa va aruncam cu bani, din sacul acesta fara fund pe care il avem!
 • +1 (3 voturi)    
  ok (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:10)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  banii nostri folositi pentru sustinerea companiilor private nu ar trebui sa aduca la schimb actiuni sau parti sociale de valoarea ajutorului? cine a mai vazut ajutoare gratis fara coplata? cand firmele de stat erau in probleme ele au fost vandute cu forta FMI privatilor care 90% le-au distrus, acum de ce nu s-ar face un transfer invers de proprietate? daca statul vine cu banii din elicopter sa primeasca actiuni sau parti sociale la firmele "salvate"!
 • +6 (6 voturi)    
  wow (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:34)

  chhe [utilizator]

  Ce de specialisti carora le sclipesc ochii cand au auzit de bani din elicopter )))))). Bani din elicopter inseamna inflatie, consum inseamna sa ai productie , altfel stimulezi productia altora iar tu te alegi cu deficite, dobanzi, devalorizarea monedei. Puneti mana la munca pesedelelor si altii ca ei ca nu mancam hartii, mancam ceea ce muncim. Trump isi permite sa dea bani din elicopter pentru ca de ei beneficiaza americanii, iar nota de plata e platita de restul tarilor care detin dolari. Hai, la munca, nu la pomana, si aia iluzorie. Nu pica nimic din cer, daramite din elicopter.
  • +2 (6 voturi)    
   pomana din elicopter (Marţi, 7 aprilie 2020, 18:41)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui chhe

   Nu avem o criza, ci o intrerupere a activitatii.

   Nu se justifica niciun fel de stimuli in realitate.

   Cat priveste pomana din elicopter, de ce unii cetateni nu si-au pus bani deoparte?

   Am tot auzit bazaconia ca nu pot. Dar credite la banci pentru tot felul de lucruri inutile cum pot sa faca?

   Realitatea e ca toata lumea a sperat si spera ca statul ii va ajuta pe toti inconstientii.

   E cazul ca inconstientii sa intelega ca nu ii pot pune pe cei prudenti sa plateasca prostia lor,
   • +2 (2 voturi)    
    De acord (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:47)

    chhe [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Intelepciunea populara spune sa strangi bani albi pentru zile negre. Noi am facut datorii albe si nici nu stim de ce.
 • +4 (4 voturi)    
  am intrat tarziu (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:12)

  ipolitic [utilizator]

  vad ca s-a spus tot ce se putea spune, ba chiar mai mult un pic. Am o singura intrebare: in loc de bani din elicopter, nu s-ar putea un elicopter intreg? Mi-ar place mai mult. Multumesc anticipat.
 • +5 (5 voturi)    
  a ajuns Greku sa dea sfaturi economikos.... (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:05)

  young_e [utilizator]

  ai ma lashi...da' cum ar fi sa stimulam productia COMPANIILOR CU CAPITAL ROMANESC? [da, exact asa, discriminatoriu - ca s-a dat liber, am inteles... bah voi numai despre al 13lea, 14lea si 15lea salariu stiti. de munca ati auzit?
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:51)

  Xorciser [utilizator]

  Pandemiile nu sunt lebede negre (a spus-o chiar cel care a introdus termenul de lebăda neagră).

  Pandemiile sunt evenimente perfect previzibile, știm că se vor întâmpla - doar că nu știm când. Teoretic ar trebui sa fim pregătiți, dar tot nu suntem.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by