<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Fiscalitate

Renunțarea la suprataxarea contractelor cu normă redusă sau revenirea la normalitate

de Raluca Bontaș     Deloitte Romania


Raluca Bontas
Foto: Deloitte Romania
​​Eliminarea supraimpozitării contractelor cu normă redusă de muncă (part-time), care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, reprezintă o revenire la normalitate după mai bine de doi ani în care acestea au fost, succesiv, afectate de măsurile fiscale pe care le-am putea evalua ca fiind disproporționate. Prima măsură de acest gen a fost adoptată în vara anului 2017, când legiuitorul a decis taxarea veniturilor din astfel de contracte cel puțin la nivelul salariului minim pe economie, producând efecte absurde precum reținerea unei sume de contribuții mai mari decât suma netă de încasat (salariu net zero sau negativ).

"Revoluția fiscală" ulterioară (transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și majorarea salariului minim) a agravat situația, punând presiune și mai mare pe angajatori, aceștia fiind, implicit, chemați să regleze aceste situații absurde prin acoperirea diferenței.

Legea care prevede renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time a fost adoptată de Parlament și, după promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, măsurile ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Practic, noua lege abrogă articolele din Codul Fiscal care prevăd că, din veniturile obținute în baza unui contract part-time, contribuția la sănătate și cea de asigurări sociale trebuie reținute la nivelul salariului minim pe economie, dacă suma obținută în baza contractului cu normă redusă este mai mică. În aceste condiții, se va reveni la forma anterioară, respectiv la impunerea de contribuții la venitul brut efectiv obținut de angajat și nu la un venit superior.

Argumentul autorităților pentru introducerea taxării la salariul minim, șubred

Suprataxarea contractelor part-time a fost prezentată, la momentul introducerii, ca fiind o măsură de combatere a evaziunii fiscale și a muncii la negru. Susținătorii acestei măsuri argumentau că unii angajatori ar practica această formă de salarizare pe contracte part-time pentru a-și diminua sarcina fiscală cu angajații. Mediul de afaceri a reacționat la unison, reclamând faptul că se pornește de la prezumția de vinovăție în cazul tuturor celor care utilizează această formă contractuală, în loc ca autoritățile de control să identifice angajatorii care încalcă legislația și să regleze punctual astfel de comportamente.

La începutul anului 2018 au fost înregistrate numeroase cazuri în care angajații au fost puși în situația de a nu acoperi din venitul brut plata contribuțiilor sociale. Spre exemplu, la nivelul salariului minim pe economie de 1.900 de lei, valabil în 2018, suma datorată la sănătate și pensie ajungea la 665 de lei, indiferent de durata programului de lucru (două, patru sau șase ore) și era în întregime în sarcina angajatului. La un salariu brut minim pe economie pentru două ore, de 475 de lei, angajatul trebuia să vină de acasă cu diferența și să și muncească între timp. Și au fost numeroase exemple practice absurde reclamate la acel moment. Reglarea s-a realizat prin preluarea de către angajator a sarcinii suplimentare, astfel încât salariații să nu fie afectați, însă și această măsură a fost inechitabilă, pentru că presupunea ca angajatorii să înregistreze costuri echivalente pentru un program întreg, dar pentru o contraprestație parțială.

Corelarea măsurilor fiscale cu realitatea din piața muncii

În concluzie, eliminarea acestei anomalii nu poate fi decât benefică pentru mediul de afaceri și pentru categoriile profesionale care se pretează la plata pe contract de muncă part-time. Utilizarea contractelor cu timp parțial reprezintă nu doar o necesitate a angajatorilor, ci și preferința tot mai frecventă a angajaților. A prezuma că utilizarea contractului cu timp parțial este doar un mod de a diminua sarcina fiscală nu este doar principial nedrept, ci presupune și ignorarea actualității economice, precum și perspectivele din piața muncii.

Presiunea pe flexibilizare și libertate de alegere a modului și timpului de lucru nu trebuie să reprezinte doar o provocare pentru angajatori, ci și o preocupare activă pentru autoritățile competente, care ar trebui să creeze cadrul optim pentru a răspunde acestei stări de fapt. Și dacă o astfel de preocupare nu este pe lista de priorități imediate, atunci e imperios necesar măcar să nu se amplifice presiunea prin măsuri care pun în dificultate atragerea și retenția forței de muncă și așa precară.

Prin urmare, este de apreciat faptul că această măsură a fost eliminată, dar eforturile în această direcție nu trebuie să se oprească aici. Este nevoie de un complex de măsuri coerente în mai multe zone de reglementare cu impact în piața muncii, care pot avea un efect pozitiv în lanț atât în economie, cât și în societate per ansamblu.

Articol semnat de Raluca Bontaș, Partener Global Employer Services, Deloitte România


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


9175 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  O măsură bună pt. angajatorii evazioniști (Vineri, 13 decembrie 2019, 12:07)

  BogdanFV1 [utilizator]

  E o măsură bună pentru cei care practică evaziunea fiscală, nu pentru bugetul statului, nici pentru angajații care vor avea contract cu timp parțial, dar vor munci 40 ore pe săptămână și vor primi „la negru” diferența de salariu.
  Statul va pierde banii pe care îi încasa cu justă cauză, iar salariații cu bani primiți „la negru” nu se vor putea bucura nici de creșterea nivelului de trai (de ex., nu vor putea contracta credite pt. că nu le va permite salariul din contract), nici de pensie decentă la îndeplinirea condițiilor de pensionare (pt. că și contribuțiile vor fi mici, raportat la nivelul salariului mincinos din contract).
  Ideea că o persoană poate avea mai multe job-uri cu timp parțial nu corespunde realității decât în foarte puține cazuri. De fapt, omul lucrează pentru un singur angajator, 8 ore sau mai multe pe zi, dar
  e plătit în contract pentru 4 ore.
  Măsura asta nouă mai face un rău, tot angajaților, pt. că va crea presiune pe oferta de muncă; angajatorii vor avea deci de unde alege persoane dispuse să accepte contracte de muncă la negru (în construcții, prestări servicii, alimentație publică, domenii în care se utilizează acest mijloc evazionist), iar angajații ori vor accepta să sufere în viitor ori vor suferi în prezent devenind șomeri.
  Corect ar fi fost dacă această „realitate” despre care vorbește autoarea articolului ar fi fost probată de către angajatorii în cauză; să fi venit aceștia cu situații exacte privind numărul angajaților cu contracte part-time pe care îi au, să fi văzut și noi cum stau și cum stăm. Dar asta ar fi însemnat să cheme asupra lor controlul ITM și al fiscului, ceea ce, evident, nu doresc. Pt. că altfel nu ar mai fi evazioniști.
  • +1 (9 voturi)    
   O golaneala pesedista de factura bolsevica (Vineri, 13 decembrie 2019, 23:49)

   mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui BogdanFV1

   ..asta a fost impozitarea part-time la nivel full-time !
   E ca și cum ar veni fiscul să-ți dubleze ție impozitul actual pe motiv că...eee, știe el fiscul că tu mai iei un salariu "la negru".
   O hoție, mă mir că poți susține cu atâta seninătate o așa aberație.
   • 0 (0 voturi)    
    Wrong (Duminică, 15 decembrie 2019, 22:31)

    BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

    Era vorba despre contribuțiile angajatului, care se plăteau la norma întreaga, chiar dacă c m ul era cu timp parțial. Nu are nicio treaba cu impozitul plătit de angajat. Informează te!! Si nu mai susține tâmpenii, ca devii penibil !!
    Angajatorilor nu le a plăcut măsura asta “bolșevică” pt ca ea ii făcea p angajați sa refuze c m - uri cu timp parțial, iar asta însemna ca nu mai puteau face profit la negru cu un angajat plătit la negru și ținut la munca 8 ore in loc de 4. Practica asta nu ti se pare bolșevică ??
 • +1 (11 voturi)    
  Doamna Raluca (Vineri, 13 decembrie 2019, 12:10)

  A310 [utilizator]

  din expozeul dvs. , nu reiese nimic , despre cei care muncesc 8-10 ore , dar in documente figureaza ca lucreaza 2 sau 4/zi .
  Ce solutiii aveti , pentru aceste situatii.
 • +1 (9 voturi)    
  Liber la evaziune (Vineri, 13 decembrie 2019, 12:59)

  all23 [utilizator]

  Va fi foarte simplu de verificat . Acum sunt x contracte cu norma partiala , si cu salariu peste salariul minim . Daca se vor pastra toate aceste contracte si se vor adauga altele cu salariul minim , va fi de folos .
  Pariez insa ca aceste contracte cu timp partial de munca de acum , vor fi refacute cu salariul minim . Cine castiga ? Niste patroni parveniti care nu pot face profit ( sau nu le ajunge) decat daca fura din salariile angajatilor , sau fac evaziune , platind diferenta de bani la negru .
  • -2 (8 voturi)    
   Foarte corect argumentul tău (Vineri, 13 decembrie 2019, 13:21)

   BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui all23

   O dovadă că măsura legislativă în discuție încurajează evaziunea va fi dacă numărul contractelor part-time va înflori în perioada imediat următoare, întorcându-se la nivelul de dinaintea „suprataxării” (cum îi spun ei) sau chiar depășindu-l.
   Când ne așteptăm la deficit excesiv cea mai bună soluție este reducerea cu încă puțin a veniturilor bugetare. Logic, nu?! :))
   • +2 (8 voturi)    
    Deci insiști cu hoția part-time... (Vineri, 13 decembrie 2019, 23:55)

    mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui BogdanFV1

    ...pentru ce? Pentru plata pensiilor speciale, da?
    Și pentru sutele de milioane de euro pe care le iau turmele de amante-fătuci pitite prin diverse agenții, da? Pentru asta îți trebuie să jecmănești bieții oameni cu contracte part-time?
    Reducerea cheltuielilor cu aristrocrația bugetară, asta trebuie urgent !
    • 0 (0 voturi)    
     Wrong again (Duminică, 15 decembrie 2019, 22:37)

     BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

     Pensiile speciale se plătesc (partea nevontributiva) din bugetul statului, nu din bugetul asigurărilor sociale de stat, unde ajung contribuțiile ce greveaza salariul. Deci n are treaba “suprataxarea” c m urilor cu timp parțial cu pensiile speciale. Iar aberezi :)
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 10:47)

   [anonim] i-a raspuns lui all23

   • +2 (4 voturi)    
    gandeste inainte sa versi aberatii (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 17:59)

    mirceacr [utilizator] i-a raspuns lui

    Felul in care scrii si vorbesti este impardonabil. Incerci sa prezinti un argument intrand in discutie cu bocancii, in loc sa iti expui problema si sa ceri o alternativa.

    Daca tu vrei sa angajezi o femeie de serviciu 4 ore sau 2 .sau cand ai nevoie, ei bine NU E TREABA TA SA-I PLATESTI TAXELE !!!! si nici sa te ocupi de formalitatile administrative de personal pentru aceast job, tinand cont ca el nu este unul specific profilului de activitate al firmei tale !!!

    Iti complici inutil viata !
    Solutia este sa contractezi serviciile de curatenie de o o firma specializata, conform necesitatilor tale. Faci un contract si platesti o factura ! Atat ! Si daca nu iti convine calitatea sau nu mai ai nevoie actionezi dupa bunul plac !
    Acea firma se va ocupa de formalitatile angajatilor pe care ii angajeaza cu 8 ore, si ii trimite dupa caz unde trebuie: 2 ore la x, 3 ore la y si 3 ore la Z ! Angajatii respectivi vor presta aceeasi munca la mai multi clienti, si vor avea si ei un job normal , full time, cu taxe la zi .Toata lumea este asadar fericita.
    CAPISH ?!?
    • 0 (4 voturi)    
     Corect corect corect (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 21:52)

     BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui mirceacr

     Nu i as fi putut Răspunde mai bine tovarășului
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 decembrie 2019, 9:02)

     [anonim] i-a raspuns lui mirceacr

   • +1 (3 voturi)    
    O soluție (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 23:12)

    BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui

    Fa ți curat singur, evazionistule! Lasă vorbăria ! Ai găsit acum sa te legi de femeile de serviciu. Aia care fac curat p străzi sunt angajați ai unor firme de profil, lucrează 8 ore p zi și sunt plătiți cu norma întreaga, contract p bune, nu la negru. In general, persoanele de care vorbești sunt cele pe care voi le exploatati cunoscându le situația precară in care se afla. Dacă ai vrea sa le faci un bine le ai angaja cu norma întreaga și le ai da sa mai facă și altceva decât curățenie.
    Cazurile despre care vorbești, Tovarășe, sunt pretexte. Sunt foarte putine, și nerelevante. Uita te la c se întâmpla in construcții. Dacă se duce Itm ul peste ei și ii găsește cu contracte part Time, spun ca atunci au venit la munca.
    Bugetarii, d bine de rău, lucrează cu forme legale, își declara averea anual, și pt familie. Tu când ți ai declarat REAL averea? Privații cumpara p firma și înregistrează cheltuieli deductibile, iar profitul tinde spre zero. Statul nu trebuie sa stea ca paznic. Ar trebui ca cetățenii sa lucreze corect, legal, nu sa respecte legea d frica controalelor, ci din conștiința. Dar voi nu aveți așa ceva. D asta va dori un sistem bugetar mai suplu, ca sa nu mai facă fata ingineriilor voastre financiare. Pazinici putini și prost plătiți, ca Hoții sa scape. Asta e statul p care vi l doriți.
    Dacă nivelul d conformare ar fi apropiat de cel din ue măcar, nu ar mai fi nevoie de așa măsuri. Dar pt ca la noi cel puțin 30% din ce se încasează se încasează la negru, d asta și statul trebuie sa găsească soluții.
    Dacă ar fi după mine, as interzice contractele part Time, pt persoanele majore. Numai pt angajații între 15-18 ani ar trebui acceptate ca obligatorii. Peste 18 ani sa fii obligat sa angajezi cu norma întreaga. Și in alte domenii se aplica principiul asta, “vrei mai puțin, plătești mai mult”. Rovigneta cu valabilitate o zi costa mai mult decât a 365 a parte din rovigneta p an, și nu și pune nimeni problema ca nu e echitabil sau ca e jecmăneala din partea statului.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 15 decembrie 2019, 20:17)

     [anonim] i-a raspuns lui BogdanFV1

     • -1 (1 vot)    
      C argumente ai ? (Duminică, 15 decembrie 2019, 22:09)

      BogdanFV1 [utilizator] i-a raspuns lui

      Eu sunt liber profesionist. Lucrez p cont propriu. Sunt propriul meu angajat.
      Tu se pare ca nu înțelegi rolul statului. Statul nu e făcut pt a fi paznic. Statul trebuie sa administreze bine Finanțele țării, care însă ar trebui sa vina natural, benevol de la cei care realizează venituri impozabile. Aceștia ar trebui sa fie primii care sa lucreze corect in raport cu statul, respectând legea instituita de parlament, ca reprezentant al poporului, iar mai apoi sa ceara statului una și alta. Voi, privații plângăreți, furați încălcând legea, iar dacă statul găsește metode sa va determine sa intrați in legalitate, fara sa va bage in pușcărie, va lamentați ca vi se afectează drepturile. Unde scrie ca dreptul de a angaja cu juma d norma e drept fundamental? Asta e o excepție, pe care voi o transformați in regula pt ca va profita. Presiunea e pe angajați și a fost așa tot timpul; aceștia nu-și cunosc drepturile, nu au Sindicate puternice care sa i reprezinte și sunt prea săraci pt a și permite avocați cu care sa va cheme in judecată. In contextul asta voi deveniți mai bogați, prin fraude la lege, iar ei mai săraci. P bugetari ii apăra legea, pe care statul ca angajator o respecta, pe când voi, privații, nu. Eu as elimina cm urile cu timp parțial sau dacă le as păstra, as sancționa penal orice angajator care profita de acestea in detrimentul angajatului sau al statului. Ar fi mai bine așa, nu ??
      Dacă contrazici, fa o cu argumente. Altfel, nu ești nimic altceva decât o penibila.
 • +4 (6 voturi)    
  Statul a fost Hotul pana acum (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 6:45)

  MDK [utilizator]

  Am un DJ care lucreaza Vineri si Sambata seara cate 6 ore, un MC (ala care vb la microfon) la fel, am bodyguarzi care se schimba si imi vin doar 2 weekend-uri. Barmani ospatari care lucreaza la fel vineri sambata cate 6h, Femeia de servici 2h la terminarea programului. De ce trebuie sa platesc eu 11 carti de munca full time? 11x900=9.900 ron lunar. Pai cine e hotul? Statul care imi baga mana in buzunar sau eu care am investit banii munciti de mine prin alte tari si la care statul Roman s-a abonat, oferindu-mi chipurile un mediu de afaceri sanatos. Daca s-ar impune o suma fixa anuala ar fi cel mai corect in felul asta scapi de ANAF,ITM,OPC,DSV,ISU,Politie Locala,Primarie,ANSVSA,Garda de mediu. Care toti sug de la privati, vin in controale si tre sa le dai ca legile in Romania sunt facute pentru hoti nu pentru oameni corecti.
  • +2 (4 voturi)    
   contracteaza-i , in loc sa-i angajezi ! (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 18:06)

   mirceacr [utilizator] i-a raspuns lui MDK

   Nu e treaba ta sa ii angajezi.
   Daca DJ-ul respectiv munceste 2 zile pe staptamana ...ce face restul timpului ?! Munceste in alta parte.
   Bodyguarzii ce fac , unde muncesc cand nu sunt la tine ?! la altii ca tine.
   Toata lumea in general munceste 5 zile x 8 re. Deci fiecare cumva are de platit asigurari sociale. corespunzatoare unui job de om normal.
   Fie se inregistreaza ca PFA si sunt contractati la cerere contra unei facturi pe care ti-o elibereaza, fie sunt angajati de firme specializate jobului pe care il fac, la norma intreaga, iar tu contractezi servicii de personal de la aceste firme !
   Mult mai flexibil si eficient, in plus, nu ai raspunderea de angajator pentru ei, poti reclama calitatea muncii lor, etc.

   De ce vreis a te complici ca angajator pentru joburi care nu iti spunt specificie profilului de activitate al afacerii tale ?!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 decembrie 2019, 8:58)

    [anonim] i-a raspuns lui mirceacr

 • +1 (3 voturi)    
  O mare porcarie ati facut ! (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 19:24)

  mirceacr [utilizator]

  Plata asigurarilor sociale este facuta prin retinere la sursa, nu avem alt sistem inca.
  Care este alternativa ?
  Autorul articolului este incapabil sa formuleze o solutie.

  Sistemul si legislatia trebuie sa asigure ca de la fiecare om este colectata valoarea minima a asigurarilor sociale corespunzatoare salariului minim la norma intreaga. Cum ?! Pai nu e deloc complciat, si nu e deloc nevoie de atata vaicareala si lamentatii.

  De ce tine angajatorul neaparat sa angajeze pe 2 ore sau in weekend prin contract de munca, in loc sa contracteze serviciile print-o firma specializata ori direct prin PFA ?!
  Contributiile sunt ale ANGAJATULUI !!! Ce treaba are angajatorul si de unde toata vaicareala asta !?

  Este in sarcina angajatului sa isi asigure plata contributiilor corespunzatoare pentru a putea beneficia de asigurari sociale corespunzatoare salariului minim FULL TIME ! E treaba fiecaruia cat vrea si poate sa munceasca ..2, 4,6 ore..etc. Dar plata asigurarilor sociale nu poate fi mai mica decat nivelul SALARIULUI MINIM ! Pentru ca o persoana se prezinta la spital intreaga, nu pe jumatate ori doar un sfert ! Daca merge cineva la doctor, primeste doar jumatate din tratament ? Daca isi rupe mainile, este tratat la urgente doar pentru o mana si cealalta nu ?! Primeste pensie doar jumatate ?

  Daca totusi se doreste angajarea pe timp partial, dar la sfarsit de luna omul nu primeste bani pentru ca dupa valoarea asigurarilor platite nu mai raman bani si de salariu....se cheama ca DA, munceste pentru a plata asigurarilor sociale, caci sunt ale sale, tot o forma de plata este, toti sutem datori datori sa platim asigurari sociale.
  Si tocmai asta e problema, cei cu salarii mici, amarati si nenorociti sunt si cei mai mari consumatori de servicii sociale. De ce trebuie scutiti de aceste obligatii ?
  Nu discutam aici de deficientele sistemelor de asigurari sociale. Este alt subiect.
  • 0 (2 voturi)    
   adrian (Duminică, 15 decembrie 2019, 14:27)

   SorinNica [anonim] i-a raspuns lui mirceacr

   Corect! Vei putea fi angajat cu o ora pe luna, deci contributii spre 0, si vei beneficia de asigurare de sanatate precum toti ceilalti. Asigurarea in functie de venit este aberanta. E ca si cand asigurarea obligatorie la masini s-ar face in functie de valoarea acesteia.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by