<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Declarație unică

Declarația unică de venit: Un mecanism permanent de extindere a termenelor ar fi util

de Radu Derscariu     Deloitte Romania


Radu Derscariu
Foto: Deloitte Romania
Amânarea termenului pentru declarația unică de venit, decisă în contextul dificultăților de completare și depunere, ridică întrebarea dacă introducerea unui mecanism permanent de extindere similar cu cele pe care le aplică alte state ar fi o măsură utilă pentru persoanele fizice și pentru administrație.

Prelungirea perioadei pentru depunerea formularului cu două săptămâni a fost necesară în condițiile în care contribuabilii persoane fizice se află pentru prima dată în situația de a declara simultan atât obligațiile fiscale pentru anul anterior, cât și pentru cel în curs, cerințele legale nefiind ușor de asimilat. Aceste dificultăți sunt dublate de cele generate de procedura de depunere online și de sincopele în funcționarea sistemului informatic al administrației fiscale. O altă noutate a declarației unice o reprezintă trecerea la sistemul de autoimpunere ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale nu vor mai emite decizii de impunere pentru veniturile realizate în anul 2018.

Tocmai pentru a stimula contribuabilii să depună din timp și online formularul și să plătească cât mai repede debitele, autoritățile au introdus un sistem de bonificații. Trebuie menționat că stimulentele sunt prevăzute pentru obligațiile care se declară și/sau se plătesc în 2018, urmând ca pentru anii următori să fie regândite. Totodată de anul viitor depunerea online va deveni obligatorie.

Date fiind problemele de notorietate ale sistemelor IT ale administrației fiscale care necesită investiții reale, precum și numărul mare de contribuabili care au obligația depunerii, va rămâne riscul aglomerării pe perioade scurte, de câteva zile, înainte de expirarea termenului și, implicit, al sancționării prin amendă sau calcularea de dobânzi de întârziere pentru cei care nu reușesc să se conformeze.

Cum procedează alte state

Alte state, de exemplu Ungaria, Cehia sau Slovacia, au temporizat depunerea declarațiilor, dând posibilitatea ca termenele limită să fie prelungite în anumite condiții (Ungaria: termen 20 mai, cu prleungire până la 20 noiembrie în anumite cazuri, Cehia: termen 1 aprilie, prelungire până la 1 iulie dacă declarația este certificată de un consultant fiscal, Slovacia: 31 martie cu prelungire de 3 luni în anumite cazuri).

Astfel, s-ar putea opta pentru un termen standard pentru a cărui respectare să ofere bonificații și un altul fără acordarea de stimulente, dar care să lase mai mult timp de conformare contribuabililor și să degreveze administrația de un volum mare de declarații într-o perioada scurtă.

Reamintim că regulile și termenele de depunere a declarației unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017:
 • 31 iulie 2018: termen de depunere a declarației pentru veniturile realizate în 2017 și pentru cele estimate a fi realizate în 2018 (pentru depunere online se acordă bonificație de 5% din impozitul pe venit);
 • 15 decembrie: plata obligațiilor aferente anului 2018, cu acordarea unei bonificații de 5% din impozitul pe venit și 5% din contribuțiile sociale pentru plata anticipată;
 • 31 martie: plata obligațiilor aferente anului 2018 fără bonificație. Prin intermediul declarației unice, trebuie declarate veniturile extra-salariale realizate in Romania sau în străinătate: venituri/pierderi din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din investiții.
Un articol semnat de Radu Derscariu, Director Deloitte România


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1847 vizualizari

 • Deocamdată nu se poate plăti pe internet (Vineri, 27 iulie 2018, 10:48)

  nick24 [utilizator]

  Ar trebui ca la răspunsul primit după depunerea declarației unice, 212, să apară opțiunea "PLĂTEȘTE" și să poți plăti cu cardul, de exemplu, cu reducere automată de 5% pt plata în termen.
  Dar nu apare încă nimic, mai trebuie lucrat la acest program, născut depășit. Trebuie simplificat, nu complicat.
 • De altfel mă mir că nu urgentează (Vineri, 27 iulie 2018, 10:54)

  nick24 [utilizator]

  Posibilitatea plății pe net, mai ales că pe 2018 NU AU ÎNCASAT NICIUN LEU, față de anul trecut când erau deja încasați trimestrul 1 și 2.
 • ma poate lamuri cineva? (Vineri, 27 iulie 2018, 11:51)

  natbl73 [utilizator]

  " O altă noutate a declarației unice o reprezintă trecerea la sistemul de autoimpunere ceea ce înseamnă că autoritățile fiscale nu vor mai emite decizii de impunere pentru veniturile realizate în anul 2018. "

  Si atunci de unde stiu cat am de plata? OK, pentru ce am realizat eu extrasalarial, stiu cat e impozitul si pot face calculul, dar cum fac plata?

  nota: am depus D200 in 2017, pentru venituri din 2016, si nu a venit nici o impunere. E aceesi situatie? Am intrebat la oficiul postal ce am de plata si aveam impozitul pe apartament. Acum stau si astept amenda ??!!
 • După ce se depune 212 (Vineri, 27 iulie 2018, 13:52)

  nick24 [utilizator]

  apare un mesaj în inboxul individual al aplicației cu sumele ce trebuisc plătite

  Dar chiar în în formularul 212 după ce se trec veniturile, în mod automat apar deducerile și impozitul de 10% de plătit.
 • nu prea a inteles lumea (Vineri, 27 iulie 2018, 17:49)

  Gigantoraptor [utilizator]

  .. deduc din comentariile de mai sus.
  @nick. declaratia are 2 sectiuni. pt realizatul lui 2017 vei primi decizie (din 2019 e cu autoimpunere). pt estimatul lui 2018 n-ai nicio obligatie de plata pana pe 15 martie a anului urmator.
  1. deci ce sens are butonul de plata sa fie in declaratie? poate in formatul de 2019, cand va fi cu autoimpunere.
  2. asta explica si de ce n-au incasat nimic (pt ca asa au vrut, sa lase un singur termen de plata, cu bonificatie pt cine plateste mai devrem).
  @natbl . confunzi DITL cu ANAF. pt realizatul lui 2017 se va intampla la fel ca in 2016. astepti decizia. posibil sa primesti pana la finalul lui 2018 si decizia pe 2016 si cea pe 2017. pt ce vei realiza in 2018, termenul declarare si de plata in baza declaratie este 15 martie 2019
 • TERTIA NON DATUR ! (Duminică, 29 iulie 2018, 4:45)

  utug [utilizator]

  "Un mecanism permanent de extindere a termenelor ar fi util " ?
  Sa fim seriosi.
  Errare humanum est, perseverare diabolicum, et tertia non datur .
  Declaratia unica (Formularul 212) a fost o ideie care parea frumoasa. Da a fost si ramane un ESEC TOTAL .
 • Dar pierderile? (Luni, 30 iulie 2018, 4:20)

  sfinxsoft [utilizator]

  Cu astea cum se face, ca prin decizia de impunere se reglau pierderile din anii anteriori. Declaratia asta nu are rubrica pt asa ceva, cum se compenseaza slea? Lucru neterminat e declaratia asta...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by