Raportarile privind TVA au un grad de complexitate foarte ridicat, fiind mari consumatoare de resurse. De exemplu, completarea formularului 394 - prin care se declara toate tranzactiile pe teritoriul Romaniei - poate costa o companie saptamani de munca daca are o activitate complexa si un volum mare de tranzactii.

D. TaxFoto: Deloitte Romania

Timpul alocat pentru indeplinirea acestui tip de procese recurente de raportare poate fi, insa, redus cu pana la 70% utilizand tehnologia. O solutia inovatoare dezvoltata intern de Deloitte Tax Romania, dedicata raportarilor privind TVA si care functioneaza independent de sistemul contabil al utilizatorilor, este aplicatia D.Tax.

Pentru formularul 394, de exemplu, efortul poate fi de numai o zi in locul a catorva saptamani de munca, aplicatia fiind capabila chiar si sa populeze sectiunea privind plaja de facturi. Automatizarea operatiunilor ajuta, astfel, companiile sa degreveze angajatii de procese de rutina si sa ii reorienteze catre activitati cu valoare adaugata pentru business.

"D.Tax este o aplicatie versatila. Functiile sale pot fi folosite integrat sau separat in functie de nevoile utilizatorului, tinand cont de profilul de activitate al acestuia, precum si de operatiunile taxabile pe care le desfasoara. In prezent, suntem in stand-by pana la aprobarea finala a legislatiei privind plata defalcata a TVA si punerea ei in practica, urmand sa actualizam aplicatia pentru a efectua si astfel de verificari", spune Ramona Trusculescu, Director Deloitte Romania, coordonatoarea proiectului D.Tax.

D.Tax ruleaza pe baza datelor extrase cu ajutorul rapoartelor standard din sistemul(ele) principale si functioneaza in 4 etape:

  • colecteaza  informatiile incarcate din surse multiple extrase din fisierele contribuabilului
  • valideaza informatiile (de exemplu codurile de TVA introduse)
  • genereaza forma intermediara a declaratiilor (inclusiv declaratia Intrastat) si a jurnalelor de TVA
  • genereaza forma finala a declaratiilor si a jurnalelor de TVA.

In plus, D.Tax:

  • identifica potentiale erori ce pot afecta datele raportate in declaratiile de TVA (ex. facturi duplicate, alocarea corespunzatoare a codurilor aferente tranzactiilor, cota TVA corespunzatoare etc.);
  • verifica automat codurilor de TVA in baza de date VIES si in registrele locale:
  • notifica depasirea anumitor plafoane relevante pentru TVA

Asadar, D.Tax este o aplicatie inteligenta si intuitiva care poate genera diverse rapoarte, cum ar fi: fluctuatia vanzarilor sau structura TVA deductibila, dar si sa depisteze erori, pregatind contribuabilul in eventualitatea unui control fiscal.

Totodata poate sa alerteze utilizatorii daca intervin schimbari, cum ar fi depasirea anumitor plafoane care impun raportari suplimentare, de exemplu declararea tranzactiilor la Intrastat, schimbarea perioadei fiscale etc care ajuta contribuabilii atat sa anticipeze modificarile survenite, cat si sa le analizeze in detaliu.