<-- Dosare Juridice - Schoenherr Asociatii -->

Dosare Juridice - Plata TVA​

​VIDEO INTERVIU Raluca Baldea si Alexandru Aparaschivei, despre plata defalcata a TVA: Principalele probleme vor veni din urmarirea platilor si implementarea de sisteme informatice / Va lovi firmele care declarau si facturau TVA, dar nu il mai plateau, insa nu va afecta economia neagra

de     Smile Media


Alexandru Aparaschivei / Raluca Baldea
Foto: Smile Media
Raluca Baldea, Director Deloitte, si Alexandru Aparaschivei, Senior Manager Deloitte, au discutat online cu cititorii despre mecanismul de plata defalcata a TVA (split payment VAT), optional de la 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Ei au explicat cum va functiona, in practica, acest mecanism si au identificat cateva dintre problemele cu care se vor confrunta mediul de afaceri si statul in implementarea lui.

Alexandru Aparaschivei: "Este important de subliniat ca acest sistem nu ii va afecta pe cei care nu declara si nu colecteaza TVA - asa-zisa economie neagra, sau gri."

Raluca Baldea: "Principalele probleme vor veni din urmarirea platilor si implementarea de sisteme informatice care sa permita efectuarea corecta a platilor catre furnizori."
 • Principalele idei din interviu
Cum va functiona plata defalcata a TVA?

Alexandru Aparaschivei: "Plata defalcata a TVA presupune - dupa cum ii spune si numele - o separare a fiecarei facturi subiect de TVA intre suma de baza, de fapt contravaloarea neta a bunurilor si serviciilor achizitionate, respectiv TVA aferent. Prin urmare TVA va trebui platit in contul de TVA al furnizorului, dintr-un cont de TVA al clientului.

TVA-ul incasat de furnizor va putea fi folosit, in esenta, pentru doua scopuri: sa isi plateasca el furnizorii sau sa plateasca acest TVA catre bugetul de stat."

Mecanismul de plata defalcata, o modalitate de eliminare a evaziunii fiscale?

Alexandru Aparaschivei: "Ii va lovi pe operatorii economici, firmele, care declarau si facturau TVA, dar nu il mai plateau. Am citit in Nota de Fundamentare o estimare facuta de Ministerul de Finante - cred ca era la nivelul anului 2016 - iar aceasta diferenta se ridica la circa 10 - 11 miliarde de lei. Prin acest mecanism, astfel de situatii vor disparea din piata. Statul estimeaza un beneficiu net la bugetul de stat pana in 2020 de circa 6 miliarde - mai putin decat diferenta actuala, dar totusi o imbunatatire.

Este important de subliniat ca acest sistem nu ii va afecta pe cei care nu declara si nu colecteaza TVA - asa-zisa economie neagra, sau gri, cum vreti sa o numiti. Acestia nu vor fi afectati pentru ca ei sunt in afara legii complet."

Cu ce probleme se vor confrunta companiile?

​Raluca Baldea: "Cred ca principalele probleme vor veni din urmarirea platilor si implementarea de sisteme informatice care sa permita efectuarea corecta a platilor catre furnizori, respectiv virarea in conturile de TVA a sumelor incasate de la clienti, acolo unde nu exista o obligatie a clientilor de a vira sumele direct in conturile de TVA.

Si clar va fi nevoie de o perioada de tranzitie. Odata ce se implementeaza sistemul, eu estimez ca va dura si pana la 6 luni pentru ca el sa se poata implementa corect si companiile sa se obisnuiasca cu acest sistem."

Despre TVA negativ

Raluca Baldea: "TVA-ul in sold negativ nu va fi afectat de aceasta masura. El va merge in continuare pe regulile vechi de rambursare, de solutionare a deconturilor de TVA cu sume negative, urmand ca doar platile efectiv efectuate incepand cu ianuarie 2018 sa se supuna sistemului de TVA defalcat."
Urmareste interviul integral


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3317 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  returnare tva (Marţi, 5 septembrie 2017, 12:34)

  pb80tm [utilizator]

  daca ma duc intr-un magazin si cumpar un produs pe care al returnez dupa 1- 15 zile cum imi primesc tva-ul inapoi? practic statul imi va fura acel tva. nu-i asa? sau achizitionez online un produs?
  • +1 (1 vot)    
   Magazinul îți dă toți banii înapoi, (Marţi, 5 septembrie 2017, 14:27)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui pb80tm

   urmând să facă regularizarea de TVA din marfa vândută în următoarele zile. Dar ce-i interesant este că poți țepui statul prin returnare fictivă de marfa deteriorată.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by