O planetă telurică din afara sistemului nostru solar, a cărei masă este jumătate din cea a lui Venus, a fost detectată de astronomi, care au identificat totodată în acelaşi sistem stelar şi o exoplanetă ce ar putea să întreţină viaţa, informează Agerpres citând DPA.

Exoplanete, posibil locuiteFoto: NASA

Acel corp ceresc teluric este cea mai uşoară exoplanetă detectată vreodată cu ajutorul unei tehnici care se bazează pe faptul că o stea nu rămâne într-o poziţie complet staţionară atunci când este orbitată de o planetă.

Cercetătorii au folosit datele obţinute de Very Large Telescope (VLT), administrat de Observatorul European Austral (ESO) în Chile, pentru a cerceta planetele din jurul unei stele apropiate de Soare, L 98-59, care se aseamănă cu planetele interioare ale Sistemului Solar.

Printre descoperirile lor se află o planetă acoperită de un ocean, precum şi o posibilă planetă aflată în zona locuibilă din acel sistem stelar.

Maria Rosa Zapatero Osorio, astronaut la Centrul de Astrobiologie din Madrid, una dintre autoarele studiului, a declarat: "Planeta din zona locuibilă ar putea avea o atmosferă, care ar putea proteja şi susţine viaţa".

Noul sistem stelar studiat, denumit L 98-59 după steaua sa, a devenit astfel o ţintă pentru viitoarele observaţii despre atmosferele exoplanetelor. Acel sistem stelar are în centrul lui o stea care se află la o distanţă de doar 35 de ani-lumină de Terra. El găzduieşte planete telurice, aşa cum sunt Terra şi Venus, aflate suficient de aproape de steaua lor pentru a fi considerate "planete calde", potrivit Agerpres.