Anul 2012 a fost marcat de o crestere a stocului disponibil pe piata de birouri din Bucuresti si de o scadere temperata a cererii. Chiar si sub auspiciul crizei economice, in Capitala exista proiecte care au reusit sa se finalizeze si isi asteapta chiriasii. (Articol webPR)

SkyTowerFoto: Sky Tower

Daca la inceputul anului trecut cererea pentru spatii de biroruri era mai mare cu 42% fata de trimestrele anterioare, finalul lui 2012 a adus o cerere mai scazuta dupa ce stocul s-a marit considerabil odata cu finalizarea unor noi cladiri de birouri. Chiriasii au continuat pe tot parcursul anului 2012 sa se indrepte spre zona de nord a Capitalei, care in primul trimestru a inregistrat cele mai multe tranzactii de inchiriere (61% din totalul cererii), urmata de Centru (15%) si CBD (8%), potrivit unui studiu CBRE. Pe tot parcursul anului s-a mentinut un trend ascendent al inchirierilor in Floreasca si Barbu Vacarescu, in detrimentul zonei Pipera care in trimestrul trei a avut 50% rata de neocupare, potrivit Colliers International.

Competitia s-a accentuat la sfarsitul lui 2012, cand au fost finalizate mai multe proiecte iar stocul de biroruri de clasa A a crescut, ajungand la aproape la 1.5 milioane mp in Bucuresti. Topul il conduce tot zona de nord unde s-au finalizat mai multe constructii, printre care si SkyTower, cea mai inalta cladire de birouri din Romania, cu 37 de etaje.

Proprietarii SkyTower au inchiriat 23.000 mp celor de la Raiffeisen Bank, care de anul acesta isi vor muta aici cartierul general si 2.300 de angajati. In total, suprafata disponibila pentru inchiriere este 41.200 mp, fiecare nivel avand 1.200 mp. Pe langa spatiile de birouri propriu-zise, SkyTower ofera si un centru de conferinte si skybar la etajele superioare, cafenea si restaurant cu autoservire la parter si primul etaj, dar si peste 500 de locuri de parcare.

Anul 2012 a avut si cateva tranzactii notabile. Cele mai mari suprafete au fost inchiriate de catre Raiffeisen Bank in Sky Tower (23.000 mp) si de Oracle in Floreasca Park (20.000 mp).

Specialistii se asteapta la noi tranzactii de renegociere si relocare in 2013 si 2014. Potrivit consultantilor de la Jones Lang LaSalle in ceea ce priveste oferta anului 2013, aceasta este estimata la 130.000 mp (34% deja pre-inchiriata).