​Bucurestiul ramane si anul acesta in topul celor mai ieftine capitale europene, din perspectiva costurilor de ocupare a birourilor pentru un post de lucru. Pe locul doi se afla Budapesta, urmata de Talin, Vilnius si Riga, potrivit unui studiu DTZ, care a analizat 34 de piete imobiliare din Europa. De cealata parte, topul celor mai scumpe piete dupa costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru include Oslo, Paris, Zurich, Geneva si Londra, potrivit aceluiasi studiu.(Articol webPR)

SkyTower BusinessFoto: Sky Tower

Un scenariu realizat de consultantii DTZ arata ca in perioada 2013-2014 costurile din Bucuresti ar putea sa stagneze la nivelul actual, cu un risc de scadere de pana la 2%. La calculul costului per post de lucru, se iau in considerare chiria si costuri precum cele cu intretinerea si impozitele. "In cele cinci piete cele mai ieftine din Europa - Budapesta, Talin, Vilnius, Riga si Bucuresti, chiriile spatiilor de birouri ar putea scadea intr-o proportie similara sau chiar mai mica decat media europeana. Pe aceste piete insa, chiriile sunt deja la niveluri reduse si nu ne asteptam sa vedem o revenire puternica, nici macar intr-un scenariu de baza. Prin contrast, in pietele scumpe riscul de scadere a chiriilor este mult mai mare", se arata in studiu.

In Bucuresti piata de birouri a cunoscut o usoara revenire, iar o stagnare a costurilor poate atrage relocarea unor companii in piata romaneasca. Odata cu finalizarea unor mari proiecte, stocul de birouri a crescut in Bucuresti, zona Barbu Vacarescu, spre exemplu, cunoscand o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. In 2012 aici s-a construit cea mai inalta structura civila din Romania, o cladire de biroruri de 137m si 37 de etaje.

SkyTower a fost proiectata ca o cladire premium cu birouri de clasa A, spatii largi si flexibile pentru orice tip de companie. Structura a fost finalizata la jumatatea lunii iulie a anului trecut si predata primilor chiriasi la inceputul lui decembrie. Fiecare etaj are o suprafata de 1.150 mp si un total de 41.200 mp inchiriabili. Printre avantajele de care se bucura aceasta constructie se afla lumina naturala pentru toate spatiile de birouri, un sistem BMS (building management system), dar si de o inalta eficienta din punct de vedere energetic.

Incepand cu luna martie a acestui an Raifeisen Bank isi va muta aici cartierul general. Este vorba de 2.300 de angajati ai bancii. Investitia celor de la Raiffesen Property International, divizia imobiliara din cadrul grupului Raiffeisen, in proiectul SkyTower se ridica la peste 100 de milioane de euro.