Daca Parisul are cunoscutul cartier cu zgarie-nori La Defense, considerat cel mai mare centru de afaceri din Europa, si in Bucuresti se contureaza la o scara mai mica un nou pol al afacerilor autohtone. Bulevardul Barbu Vacarescu din Capitala este o zona care se extinde rapid, iar constructiile care se dezvolta aici incep sa dea forma unui “La Defense“ local – un cartier cu multe cladiri moderne de birouri, constructii din sticla, otel si beton, cu spatii largi destinate marilor companii.(Articol webPR)

SkyTower Bucuresti- noapteFoto: Sky Tower

Odata cu aparitia Sky Tower, cea mai mare investitie din ultima perioada pe piata de birouri, Nordul Capitalei incepe sa castige batalia cu celelalte zone bucurestene care erau de interes pentru localizarea multinationalelor care activeaza pe piata romaneasca. Daca la Paris cartierul general al afacerilor La Defence e in continua transformare, unele cladiri sunt inlocuite de altele mai inalte cu o arhitectura cat mai moderna, pe Barbu Vacarescu si-au facut treptat loc turnuri cu fatade din sticla unde marile corporatii isi muta sediile centrale.

Foto: Stock Exchange

Zona de Nord a Capitalei continua sa fie tinta investitorilor in spatii de birouri si atraga in continuare dezvoltatorii de proiecte. Aici se afla cea mai inalta constructie civila din Romania care are o inaltime de 137 de metri si 37 de etaje. Sky Tower va fi dat in folosinta la finalul acestui an cand cei de la Raiffeisen Bank vor incepe sa isi mute sediul central acolo. Suprafata inchiriabila este de 41.200 mp, fiecare etaj avand 1.150 mp utili, iar turnul are in interior zece lifturi de mare viteza pentru un acces cat mai rapid la etajele superioare.

Pe terenul de aproape 4 hectare se ridica inca alte doua constructii: cladirea de birouri Floreasca Office Building si Promenada Shopping Center, un mall extins pe o suprafata de 55.000 de metri patrati, iar costurile de constructie pentru cele trei cladiri s-au ridicat la peste 250 de milioane de euro. Un avantaj al zonei de Nord este localizarea pe harta Bucurestiului la 10 minute fata de centrul Capitalei si la 20 de minute distanta fata de aeroportul Henry Coanda.

Multe contracte de inchiriere vor ajunge la maturitate in urmatorii doi ani, iar cererea va fi determinata de expirarea contractelor incheiate inainte de 2008 in perioada de boom imobiliar. Ramane de vazut ce miscari si ce relocari vor fi pe piata bucuresteana de birouri in urmatoarea perioada si daca zona Barbu Vacarescu va deveni intr-adevar un „La Defense” al Micului Paris.