Actorul Alec Baldwin a tras glonțul care a ucis-o pe Halyna Hutchins și l-a rănit pe regizorul Joel Souza pe platoul de filmare din New Mexico al filmului „Rust” în 2021 după ce muniție reală a fost amestecată cu cartușe false. Armurierul Hannah Gutierrez Reed a declarat că a încărcat glonțul real care a ucis-o pe Hutchins din una dintre cele două cutii albe de carton cu gloanțe fictive pe care le adusese pe platou.

Alec BaldwinFoto: ABC / Backgrid UK / Profimedia Images

Documentele de taxare au făcut-o pe Hannah Gutierrez Reed responsabilă pentru „permiterea muniției reale pe platou”, dar nu pentru aducerea lor la producție. Odată ce cazul ajunge în judecată, echipele de apărare ale armurierei și ale lui Baldwin sunt de așteptat să îi conteste pe procurori din cauza incapacității lor de a explica sursa muniției reale, conform Reuters.

Cum au ajuns armele reale pe platoul de filmare?

Gutierrez Reed a declarat Poliției că a încărcat glonțul real care a ucis-o pe Hutchins din una dintre cele două cutii albe de carton cu gloanțe fictive pe care le adusese pe platou. Ea a spus că tava cu ceea ce ar fi trebuit să fie gloanțe false din interiorul cutiei - care, potrivit poliției, conținea alte gloanțe reale - ar fi putut proveni cu ușurință dintr-o altă cutie de muniție.

Armuriera a mai spus că furnizorul de elemente de recuzită Seth Kenney i-ar fi dat cartușele false pe care le-a folosit pentru „The Old Way”. Ea a spus că apoi a adus acele cartușe în cutii pentru arme pe platoul „Rust”, când Baldwin le-a folosit pentru filmări.

În ianuarie 2022, ea l-a dat în judecată pe Kenney, spunând că muniția pe care a folosit-o a fost denaturată ca fiind cartușe false. Kenney a negat că rundele live de pe platoul de filmare provin de la compania lui. El nu a fost pus sub acuzare în dosar. Fără dovezi, Gutierrez-Reed și Baldwin știau despre posibila lor prezență pe platoul de filmare, dar ar putea fi dificil pentru procurori să demonstreze că au manifestat un nivel de neglijență în moartea lui Hutchins, spun experții juridici.

Alec Baldwin și-a susținut întotdeauna nevinovăția. El spune că a fost asigurat că arma sa era inofensivă și neagă că ar fi apăsat pe trăgaci. O afirmație pe care mulți experți au pus-o la îndoială.

Acest eveniment a șocat Hollywood-ul și a provocat o mare vâlvă, declanșând apeluri pentru interzicerea armelor pe platourile de filmare, unde prezența muniției reale este teoretic deja interzisă.