Actorul, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat în martie 2022 cu afazie, o afecțiune care afectează creierul și care provoacă dificultăți de limbaj și vorbire, ceea ce l-a determinat să se retragă din actorie. Acum, boala s-a agravat, potrivit SkyNews.

Bruce Willis în 2013Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Declarația privind evoluția afecțiunii sale a fost semnată de actuala sa soție, Emma Heming Willis, și de fosta sa soție, Demi Moore, precum și de copiii săi Rumer, Scout, Tallulah, Mabel și Evelyn.

„De când am anunțat diagnosticul de afazie al lui Bruce în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat și acum avem un diagnostic mai specific: demență frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD)”, a anunțat familia.

„Din nefericire, provocările legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce. Deși acest lucru este dureros, este o ușurare să avem în sfârșit un diagnostic clar.”, spun apropiații actorului.

NHS a declarat că FTD cauzează probleme de comportament și de limbaj și afectează partea frontală și laterală a creierului.

Familia a declarat că Willis a primit „o revărsare de dragoste și compasiune” în ultimele zece luni.

„Generozitatea voastră a fost copleșitoare și suntem extrem de recunoscători pentru asta”, au spus ei.

Ce este dementa frontotemporala?

Dementa frontotemporala (FTD) reprezinta un grup de tulburari care duce la deteriorarea lobilor frontali si temporali ai creierului. In functie de regiunile cerebrale afectate, boala determina schimbari in comportamentul social, personalitate si/sau pierderea abilitatilor lingvistice.

Unele persoane (intre 10% si 20%) cu FTD dezvolta, de asemenea, tulburari neuromusculare si de miscare, cum ar fi parkinsonismul sau boala neuronilor motori (cunoscuta si sub numele de scleroza laterala amiotrofica sau boala Lou Gehrig).

Declansarea dementei frontotemporale reprezinta una dintre cauzele care duce la aparitia dementei timpurii. Spre deosebiri de boala Alzheimer, in stadiile initiale ale FTD memoria nu are de suferit.