Ti-ar placea, probabil, sa iti renovezi apartamentul sau sa iti schimbi masina. Cine nu ar vrea? Insa, inainte de a solicita un credit si a pune totul in balanta, exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii urmezi. Incepe prin a te sfatui cu un consilier bancar, calculeaza realist si gandeste-te daca poti sa sustii pe termen mediu si lung, plata lunara a ratelor unui credit. Iti recomandam sa tii cont atat de elemente din viata persoanala, cat si din mediul profesional.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iata cinci sfaturi de care trebuie sa tii cont pentru a te proteja de neplaceri:

  • Imprumuta doar cat iti permiti! Nu imprumuta mai mult decat este absolut necesar!
  • Calculeaza-ti atent bugetul! Si asigura-te ca poti plati ratele fara problema. Ca sa iti fie mai usor, foloseste mai usor simulatoarele de rate de pe website-urile bancilor sau alte comparatoare de credite de pe internet!
  • Calculeaza-ti costul total al creditului luand in considerare comisioanele si dobanzile!
  • Compara mai multe oferte inainte sa iei decizia finala!
  • Ai grija sa iti platesti la timp ratele sau sa pui la loc banii cheltuiti de pe card pentru a nu plati dobanzi, comisioane sau penalitati suplimentare.

De asemenea este important sa tii cont de cateva lucruri esentiale atunci cand soliciti un credit:

Multi dintre noi incasam salariul in diferite monede, acest lucru fiind un element important de care trebuie sa tinem cont. Este de preferat sa faci creditul in moneda in care primesti salariul pentru a nu te expune riscului valutar.

Daca nu ai posibilitatea de a solicita un credit in moneda in care ti se plateste salariul, atunci trebuie sa stii cum poti sa schimbi moneda creditului. In cazul in care ai in derulare un credit in valuta, ai posibilitatea de a solicita conversia creditului tau in lei, la banca.

Exista persoane care solicita un credit, insa nu iau in considerare comisioanele de activare, de rambursare anticipata sau dobanzile variabile. Afla ce tip de dobanda ai si care sunt comisioanele pe care le vei plati, dar si mai important sa fie incluse in graficul de rambursare.

Fie ca vrei dobanda variabila sau fixa, poti sa intrebi cat vei plati rata lunara si care sunt elementele ce o pot varia. Important este sa afli daca poti plata rata direct de pe card sau daca se poate opri direct din salariu. In anumite cazuri, de intrebat este si daca rata poate fi platita de o alta persoana.

Desi, cu totii stim ce se intampla, daca nu ne platim ratele la timp, trebuie sa afli exact cum se calculeaza penalitatile, ce procent reprezinta acestea si binenteles ce solutii iti va pune creditorul la dispozitie daca nu vei dispune de toata suma pentru a plati rata lunara.

Tips&Tricks: Recomandarea noastra este ca, atunci cand alegi sa contractezi un credit, s-o faci pentru unul cu rate fixe, nu variabile. Acest lucru iti va oferi o predictibilitate in gestionarea pe mai departe a bugetului personal, a declarat Vlad Hutuleac, supervizor Birou Credite Persoane Fizice, in cadrul BCR.

In final, nu uita ca indiferent de produsul de creditare ales, trebuie sa iei o decizie dupa ce te-ai informat corespunzator si sa imprumuti doar cat iti poti permite.

Acest articol face parte din proiectul de educatie financiara sustinut de catre Banca Comerciala Romana.