Daca seful tau iti va spune in seara asta ca iti ofera cu 500 de lei in plus la salariu vei fi un om fericit, banuiesc. Poate chiar iti vei chema prietenii in oras la o bere, ca sa marchezi evenimentul. Dar daca te suna sa iti spuna (fereasca Dumnezeu sa se intample asta!) ca incepand de luna viitoare iti va taia 500 de lei din leafa, crede-ma, vei fi de doua ori mai nefericit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raportul intensitatii cu care resimtim tristetea unei pierderi, spun studiile, este de 2.5 ori mai mare decat intensitatea bucuriei generate de un castig.

Mai mult, exista un prag dincolo de care banii in plus nu mai conteaza. Ganditi-va la magnatul Donald Trump, ca tot e intens mediatizat in aceste zile. Anuntati-l ca vreti sa-i donati 100 de euro. N-ar fi exclus sa va treziti cu un hohot de ras si cu un refuz indignat. Dar ia faceti aceeasi experienta cu un cersetor de la Universitate. Spuneti-i ca ati vrea sa-i faceti cadou 100 de euro. Daca nu face pe loc atac de cord, o sa va multumeasca toata viata.

Inca ceva. Inchipuiti-va doua persoane, ambele cu 100 de lei in buzunar. Primul, avea acum cinci minute 200 de lei in buzunar, dar a pierdut 100 pe jos pe undeva. Al doilea a tras un loz in urma cu cinci minute si tocmai a castigat 100 de lei. Care credeti ca e mai fericit, desi au aceeasi suma de bani?

Una peste alta, ca sa iti minimizezi eventualele pierderi financiare, uite cateva ponturi:

1. Economiseste cash. La saltea, la banca, in valuta, oricum, dar economiseste.

Activele lichide (numerar, economii, certificate de depozit, titluri de stat) sunt active care iti pot creste siguranta financiara. Valoarea lor are variatii foarte mici, spre deosebire de investitiile la bursa si pot fi transformate rapid in bani cash oricand doresti. Maximizeaza-ti economiile lichide.

2. Tine o evidenta a banilor incasati si a cheltuielilor

Principalul motiv pentru care oamenii se confrunta deseori cu o criza financiara personala nu e dat de lipsa castigurilor, cat de lipsa economiilor. O mare parte din problemele care apar ar fi putut lipsi daca ati fi tinut o evidenta a tuturor veniturilor si cheltuielilor. O asemenea evidenta te ajuta sa vezi daca nu cumva ai cheltuieli excesive sau iti arata modul in care iti poti ajusta cheltuielile la fluxul de venituri. Asta ca sa nu traiesti la limita datoriilor si sa ai o gura de oxigen financiar atunci cand ti se intampla ceva.

3.Fa-ti un mic buget pentru luna care urmeaza si tine-te de el

Banuiesc ca ai idee cam cat aloci lunar pentru chirie (sau intretinere), abonamentul la telefon si cablu, mancare samd. Construieste-ti un buget care sa iti permita sa ramai pe excedent la sfarsitul lunii, iar banii sa-i pui deoparte. Sau fixeaza-ti chiar o tinta de economii lunara - sa zicem 50 de lei. Nu e mult, este? E imposibil sa nu gasesti in tabelul cu cheltuielile lunare cum sa tai de la alte activitati astfel incat sa ramai cu cei 50 de lei.

4.Plateste-ti datoriile la timp

Cel mai bun sfat e sa nu faci datorii. Dar probabil ca le-ai facut (cu casa, cu leasingul s.a.), ceea ce e ok. Prima preocupare este sa iti achiti datoriile. O datorie care se rostogoleste devenind tot mai mare te va ucide psihic. Spuneam mai sus sa gasesti de unde sa tai din cheltuieli ca sa poti economisi. Asa este, dar nu taia din rubrica "plata datorii". Te vei simti mai bine, crede-ma.

5. Incearca sa reduci la minimum facturile lunare

Doar pentru ca ai un venit rezonabil care iti permite sa iti cumperi cam tot ce doresti nu inseamna ca acest lucru va ramane la fel inca 1000 de ani. Incearca sa reduci facturile lunare inainte de a suna clopotul de alarma. Ma refer la reducerea unor cheltuieli inutile, cum ar fi cele legate de pornirea sistemelor de incalzire sau de aer conditionat, chiar si atunci cand nu esti acasa. Pur si simplu verifica atunci cand iesi din casa daca nu ai lasat lumina aprinsa in bucatarie sau dormitor, ca nu e usa frigiderului deschisa samd. Sunt sume mici, care se aduna.