Cand vine vorba despre sfaturi, multimiliardarul american Warren Buffett este printre cei mai pitoresti. "Nu e mare lucru sa prevezi Potopul. Dar sa construiesti o Arca, asta da, e ceva!", spunea el intr-o conferinta. Sfaturile lui Buffett sunt afirmatii de bun simt economic, dar pe care foarte putini dintre noi le pun in practica, desi le intuiesc. Iata mai jos o sinteza a recomandarilor facute de unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

Foto:

Regula nr 1: Niciodata sa nu pierzi bani

La prima vedere, acest lucru pare sa contrazica un alt sfat dat tot de Buffett: "Daca nu poti asista cu calm la un declin cu 50% al propriilor actiuni atunci nu ai ce cauta in ringul bursier".

In realitate insa, nu e nicio contradictie intre cele doua sfaturi. Intre a vedea cum actiunile scad si a pierde bani e totusi o diferenta. Cand Buffett recomanda sa eviti a pierde bani, el se refera la pierderile de bani cash, iar explicatia primului sfat poate fi gasita in abordarea lui Buffett in materie de investitii. Multi investitori care vor sa faca bani pe bursa se concentreaza pe potentialul de crestere: "Cotatia actiunii X poate reveni la perioada ei de glorie de acum un an" sau: "Cotatia actiunilor mele ar putea urca pana la pretul Y". Buffett incepe prin a intreba ce ar putea merge prost. "Exista un risc de afaceri care ar putea duce la caderea intregii afaceri? " Buffett nu e interesat pur si simplu de potentialul de crestere, cat de potentialul motiv pentru care afacerea ar putea esua.

Regula nr 2: Nu uita niciodata Regula nr.1

Regula nr 3: Obtine cat mai multa valoare la un pret cat mai mic

Pretul este ceea ce platesti. Valoarea este ceea obtii. Au fost multe situatii in care Buffett a cumparat actiuni la companii care se aflau in momente delicate, in care pretul lor a scazut temporar datorita unor scandaluri. Asa a procedat cu una dintre cele mai cunoscute investitii ale sale. In anul 1963 compania American Express a fost victima unui scandal de proportii (scandalul ulei pentru salata) si consecinta a fost scaderea pretului actiunilor de la 60$ la 35$ in numai doua luni. Aceasta scadere i-a atras atentia lui Buffett care a inceput sa analizeze datele financiare ale companiei. Apoi, a vrut sa vada care e perceptia clientilor in legatura cu aceste probleme. S-a dus la un restaurant in Omaha, orasul unde locuieste, s-a asezat in spatele casei de marcat si a stat acolo o seara intreaga. A observat cum majoritatea clientilor si-au achitat mancarea folosind cardul American Express. A fost suficient pentru a lua decizia sa cumpere. A achizitionat actiunile cu 35$ iar dupa patru ani le-a vandut la pretul de 185$, marcand un profit de peste 500%!

Regula nr 4: Formeaza-ti obiceiuri sanatoase cu privire la bani

"Ne comportam asa cum suntem obisnuiti sa o facem", a declarat Buffett intr-un discurs tinut in fata studentilor de la Universitatea din Florida. Urmarea? De multe ori, lanturile acestor obiceiuri sunt prea usoare pentru a le simti si devin in timp prea grele pentru a le rupe. Obiceiurile se pot schimba si, cu cat o faci mai din timp, cu atat mai bine, spune Buffett. "Cred ca cea mai mare greseala este de a nu invata ca economisirea trebuie sa devina un obicei", a spus Buffett.

Regula nr 5: Evita datoriile de pe cardul de credit

Traind pe carduri de credit si imprumuturi nu vei ajunge bogat. Sfatul lui Buffett este sa faci afaceri fara sa intri in datorii. Dobanzile cardurilor de credit sunt foarte mari, ajung uneori la 20-21%. Daca eu as imprumuta bani la dobanzile astea, as fi un om falit, mai spune Buffett.

Regula nr 6: Pastreaza-ti permanent o rezerva de cash

Daca vrei sa ai o securitate financiara rezonabila, pastreaza-ti intotdeauna o rezerva de cash la indemana. "Banii cash sunt pentru o afacere ca oxigenul pentru un individ. Nu il bagi in seama cata vreme e prezent, dar cand iti lipseste, e groaznic.

Regula nr 7: Investeste in tine

"Investeste in tine cat de mult poti. Esti propriul tau active si cel mai important dintre toate ", spune Buffett. "Orice ai investi in tine, ti se va intoarce inapoi de zece ori", mai spune omul de afaceri. Si, spre deosebire de alte active si investitii, nimeni nu iti poate lua inapoi ceea ce ai invatat. Pe scurt, citeste, discuta, afla cat mai multe despre bani, finante, pensii, orice te intereseaza. Va fi numai in avantajul tau.

Regula nr 8: Invata despre bani

Unul dintre cele mai mari riscuri este acela de a investi in ceea ce nu cunosti. Ori, riscurile trebue minimizate. Auto-educa-te in mod activ despre finantele personale. Du-te la culcare mai inteligent decat atunci cand te-ai trezit..

Regula nr 9: Intoarce societatii o parte din castigurile tale

"Daca faci parte dintre cei mai norocosi 1% dintre oameni, asta te face dator sa te gandesti la ceilalti 99%", a declarat Buffett, la o strangere de fonduri in 2007. Fa actiuni de voluntariat, doneaza, contribuie la cauZe sociale. Pe scurt si pastrand proportiile, contribuie si tu, asa cum face fondatorul Facebook, la cauze nobile.

Regula nr 10: Gandeste-te la bani ca la un joc pe care il ai de jucat multa vreme de acum incolo

"Cineva sta la umbra astazi, pentru ca a plantat acolo un copac cu mult timp in urma", a spus Buffett odata - si este perfect adevarat. Plantarea si apoi cultivarea in prezent a semintelor succesului financiar te va face sa te bucuri mai tarziu de "umbra", ferindu-te de canicula si disconfost. O astfel de viziune pe termen lung a banilor este esentiala. Intr-o scrisoare a sa din 2014, el scria ca oamenii ar trebui sa investeasca gandindu-se la un orizont de timp de peste un deceniu.