Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România şi Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune devin primele asociații de pacienți care se alătură Hubului de Inovație în Sănătate. Parteneriatul cu Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din Romania aduce în cadrul Hubului expertiză şi know-how în aria studiilor clinice - una dintre direcțiile strategice ale Hubului.

Studiu clinicFoto: Arlette López | Dreamstime.com

Alături de membrii fondatori ai Hubului – Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group – partenerii se vor implica activ în cadrul proiectului privind creșterea capacității de derulare a studiilor clinice în România, în acțiuni de informare și educare a publicului în acest domeniu, dar mai ales în dezvoltarea Planului Național Strategic pentru Studii Clinice în România, activitate implementată sub coordonarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Primele acțiuni în cadrul acestui parteneriat vizează dezvoltarea Planului Național Strategic pentru Studii Clinice, activități de informare și educare a pacienților și publicului în acest domeniu, precum și dezvoltarea unei platforme digitale cu informații pentru pacienți și medici despre studiile clinice accesibile în România.

​Până în 2026, piața studiilor clinice din România s-ar putea tripla, de la 72 milioane de euro (bugetul din 2019) la peste 210 milioane de euro. Hubul de Inovație în Sănătate, sub coordonarea strategică a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a lansat anul trecut primul său proiect în domeniul studiilor clinice. Creșterea numărului de studii clinice derulate în România ar genera, în primul rând, beneficii majore pentru pacienți, care ar putea avea acces la cele mai noi tratamente și la servicii medicale specializate, ce ar putea determina o creștere a supraviețuirii sau a calității vieții.

Hubul de Inovație în Sănătate anunță încheierea primelor acorduri de parteneriat în cadrul acestei platforme strategice naționale. Astfel, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) devin primele asociații de pacienți care se alătură Hubului, aducând o contribuție valoroasă la obiectivele strategice ale acestei platforme prin perspectiva și vocea pacienților. De asemenea, Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) devine partener al Hubului de Inovație în Sănătate, completând expertiza Hubului în aria studiilor clinice, una dintre direcțiile strategice ale acestei platforme.

Hubul de Inovație în Sănătate a fost lansat în 2023 de către Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group și își propune să devină un element central în cadrul unui sistem de sănătate modern, în concordanță cu prioritățile din cadrul Strategiei Naționale în Sănătate 2023-2030. Direcțiile strategice asumate de Hubul de Inovație în Sănătate sunt: creșterea capacității de derulare a studiilor clinice la nivel național, educația și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare, precum și o componentă de digitalizare în sănătate.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București și președinte în exercițiu al Alianței Universitare G6-UMF, în calitate de gazdă a evenimentului de semnare a acordurilor de parteneriat, a declarat: „Este o plăcere și o onoare pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila" să găzduiască acest eveniment. Prin rolul universităților de a forma profesioniștii din domeniul sănătății, acestea reprezintă un pilon esențial al sistemului sanitar și este foarte important să ne implicăm în inițiative care promovează inovația. Hubul de Inovație în Sănătate oferă o importantă platformă de colaborare între mediul academic, reprezentat prin Alianța Universitară G6-UMF, parteneri din industrie și autorități relevante din domeniul sănătății. Semnarea acestor acorduri de colaborare marchează alăturarea în cadrul Hubului a unor parteneri esențiali, prin implicarea unor asociații reprezentative ale pacienților și Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice. Parteneriatul se va manifesta în cadrul proiectului care își propune creșterea capacității României de a atrage și derula studii clinice, dar și în alte proiecte și inițiative ale Hubului."

Farm. dr. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR și coordonator al pilonului strategic din Hub privind studiile clinice a declarat, cu ocazia acestui eveniment: „ANMDMR salută acest parteneriat, considerând că expertiza specialiștilor din industria studiilor clinice și experiența asociațiilor de pacienți de a identifica soluții reale la nevoile acestora vor aduce un plus de valoare proiectului și vor facilita atingerea unuia dintre obiective- accesul la informație de calitate cu privire la studiile clinice și siguranța pacientului. Vom colabora în cadrul Hubului de Inovație așa cum am făcut-o și în trecut, cu fiecare ocazie în care scopul comun ne-a adus împreună, punând accent pe comunicare și transparență în încercarea de a găsi soluții viabile în interesul pacienților români."

Asociațiile de pacienți aduc vocea pacienților în Hubul de Inovație și contribuie cu expertiza lor vastă la proiectele de impact dezvoltate prin Hubul de Inovație în Sănătate.

„Este o mare onoare pentru mine, ca reprezentant al unei asociații de pacienți, să fim astăzi parteneri la acest Hub de Inovație care aduce la aceeași masă atât Universitățile de Medicină și Farmacie din România, cât și autorități și industrie. Avem același drum și aceeași nevoie, iar parteneriatul este motorul care ne poate duce în direcția bună!" - Radu Gănescu, Președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

„Am semnat cu bucurie acordul de parteneriat cu Hubul de Inovație în Sănătate. Alături de Universitățile de Medicină si Farmacie, autorități medicale, firme farmaceutice și asociația CRO-urilor putem să aducem inovația medicală în România și să îmbunătățim viața pacienților cronici. Viitorul este al cercetării și inovării. Sănătatea oamenilor depinde de descoperirea de noi terapii, iar Hubul de Inovație în Sănătate pune bazele cercetării medicale românești." - Rozalina Lăpădatu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Companiile conducătoare de studii clinice din România sunt un alt partener important al activității Hubului de Inovație în Sănătate. George Tănăseanu, președinte Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România, declară: „Pe măsură ce numărul de studii clinice în desfășurare continuă să crească, terapiile experimentale devin mai complexe, domeniul fiind extrem de competitiv. La nivel de țară, abordarea integrativă a numeroaselor componente specifice cercetării este mandatorie. Cooperarea propusă prin Hubul de Inovație este un astfel de exemplu: mediul academic (reprezentat de Alianța Universitară G6 UMF) și companiile farmaceutice, CRO, sub patronajul Ministerului Sănătății și cu sprijinul nemijlocit al asociațiilor de pacienți își asumă rolul principal în cultivarea ecosistemului de cercetare clinică din România. Cunoaștem obstacolele actuale, dar trebuie să anticipăm provocările viitoare. Avem specialiști bine poziționați, dar trebuie să cultivăm generațiile de experți capabile să gestioneze acest mediu dinamic. Oportunitățile sunt fără precedent! Pentru a reuși, trebuie să armonizăm toate resursele pe care societatea noastră le are la dispoziție."

Primele acțiuni în cadrul acestui parteneriat vizează dezvoltarea Planului Național Strategic pentru Studii Clinice, activități de informare și educare a pacienților și publicului în acest domeniu, precum și dezvoltarea unei platforme digitale cu informații pentru pacienți și medici despre studiile clinice accesibile în România.

Foto: Dreamstime.com.