​O petiție online intitulată „Finanțați spitalele înainte de a intra în colaps!” a fost lansată de Declic în urma apariției articolului HotNews.ro „Spitalele, o bombă cu ceas: îngropate în datorii, trimit pacienții să își cumpere medicamente și amână operațiile / „Unul din trei spitale e în pericol să nu mai poată funcționa”. Petiția este adresată ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, și premierului Marcel Ciolacu, iar inițiatorii și semnatarii cer creșterea bugetului alocat spitalelor, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, „înainte ca acestea să intre în faliment și să moară oameni”.

La spitalFoto: Viktor Levi | Dreamstime.com

„Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă cerem să măriți bugetul alocat spitalelor, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, înainte ca acestea să intre în faliment și să moară oameni! Bugetul CNAS din acest an este aproape la fel ca cel din 2023, care a ajuns doar până în august. Deja un spital din trei este la un pas de colaps. Pacienții sunt cei care suferă, pentru că operațiile sunt amânate, iar ei sunt trimiși la farmacii să își cumpere medicamente. Banii pentru sănătate nu sunt negociabili. Dacă vă pasă de oameni, finanțați acum spitalele!”, arată inițiatorii petiției online.

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este, în acest an, de 62,35 miliarde lei, cu aproape o treime mai puțin - 30 de miliarde de lei - decât ceruse CNAS, a dezvăluit HotNews.ro.

​O mare parte dintre spitalele din România au intrat în anul 2024 cu datorii rostogolite de luni de zile, inclusiv arierate, sunt nevoite să amâne operații care nu reprezintă urgențe sau să trimită pacienții și aparținătorii să cumpere singuri medicamente și diverse materiale sanitare - un lux pe care, însă, nu toți bolnavii și-l permit. Unele spitale au chiar conturile blocate, iar președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a declarat pentru HotNews.ro că unul din trei spitale din România este în pericol să ajungă în incapacitate de a funcționa și de a asigura servicii medicale, din cauza lipsei banilor. În timp ce politicienii par preocupați mai degrabă de alianțe electorale și de comasarea alegerilor, tot mai mulți manageri de spitale își fac curaj să iasă public și să vorbească despre criza majoră, fără precedent în ultimii ani, din spitalele românești.

Într-un răspuns oficial pentru HotNews.ro, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a admis că bugetul alocat instituției în anul 2024 este cu 29% mai mic decât cel pe care îl ceruse.

Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), buget administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, este, în anul 2024, de 62,35 miliarde lei, în creștere ușoară (cu 3,2 miliarde lei) față de anul 2023. Practic, CNAS solicitase încă aproape 30 de miliarde lei, mai ales că bugetul pe anul trecut s-a terminat încă din lunile august-septembrie.

HotNews.ro a solicitat și Ministerului Finanțelor să clarifice de ce a alocat CNAS un buget cu aproape o treime mai mic decât cel solicitat, însă răspunsul instituției conduse de Marcel Boloș nu a venit, până la momentul publicării articolului HotNews.ro.

Anul trecut, bugetul CNAS s-a terminat încă din august-septembrie, fiind apoi cârpit periodic din Fondul de rezervă al Guvernului, dar cu sume insuficiente.

România are peste 350 de spitale de stat, iar peste 7 milioane de internări au avut loc în anul 2023 - în regim de spitalizare continuă sau de spitalizare de zi. Cifra nu reflectă neapărat numărul exact al pacienților care au necesitat internare - pot fi și cazuri în care un pacient a avut nevoie de mai multe internări - dar chiar și așa, cifra este mare și arată dimensiunea nevoii de servicii medicale a populației, spun medicii consultați de HotNews.ro.

„Noi avem undeva cam 6% din PIB la sănătate. Mi-aș dori și eu 12-14%, ca să nu mai fie această discuție.” - Valeria Herdea, președintele CNAS

Petiția Declic poate fi citită integral și semnată aici.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și: