Tratamentele pe bază de canabis medical, utilizate în special pentru ameliorarea durerii, vor fi disponibile în Franța în 2025, a anunțat marți agenția franceză a medicamentelor, în pofida faptului că experimentele pe această temă sunt în curs de desfășurare de mai mulți ani, potrivit AFP.

Cultură de canabis din GermaniaFoto: DreamsTime / Tom Voelz

„Se pregătește încheierea experimentului și aprobarea medicamentelor pe bază de canabis până în 2025”, a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) într-un comunicat de presă.

Mai multe țări europene, precum și Israelul și unele state americane, permit deja medicilor să prescrie produse pe bază de canabis, o opțiune terapeutică care face obiectul unor controverse în lumea medicală.

Beneficii, dar nu mari

Valoarea terapeutică a canabisului, care este utilizat în principal pentru tratarea durerii și a anxietății, este deschisă dezbaterii. În stadiul actual, studiile tind să confirme anumite beneficii, dar acestea rămân limitate.

La rândul său, Franța are în vedere de mai mulți ani legalizarea canabisului medical, iar în 2021 a lansat un studiu la care au participat câteva mii de pacienți.

La sfârșitul anului 2023, după o lungă perioadă de tergiversare pe această temă, guvernul a deschis calea autorizării canabisului medical, acordându-i un statut special prin intermediul legii anuale de finanțare a securității sociale.

Acest statut permite ANSM să autorizeze produsele pe bază de canabis timp de cinci ani, fără a aștepta autorizarea la nivelul Uniunii Europene (UE).

În vederea autorizării de anul viitor, „aceste medicamente trebuie să fi obținut o autorizație emisă de ANSM până cel târziu la 31 decembrie 2024”, a subliniat agenția.

foto: DreamsTime / Tom Voelz