​Românii ar urma să poată direcționa - dacă vor dori să opteze pentru acest lucru - 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă salariului de bază minim brut către un asigurator privat de servicii de sănătate, prevede un proiect de lege depus de USR la Parlament. În cazul persoanelor care au salariu mai mare decât salariul minim pe economie, contribuția care va putea merge către un asigurator privat, în cazul în care persoana respectivă va opta pentru acest lucru, va fi tot de 50% din contribuția aferentă salariului minim, diferența urmând să meargă în continuare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

SpitalFoto: Tommaso79 | Dreamstime.com

Ce va oferi CNAS și ce va oferi asiguratorul privat:

  • Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate îşi va păstra calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în cadrul pachetului programelor naţionale de sănătate (pentru pacienții cu boli cronice) și pentru urgențe medicale.
  • În afara acestor servicii, pachetul de bază de servicii medicale se va muta, practic, în responsabilitatea asiguratorului privat.

Deputatul USR Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului de lege, a declarat pentru HotNews.ro că, în cazul în care ar trece de Parlament, o astfel de lege ar stimula concurența în domeniul serviciilor medicale, iar calitatea acestora ar crește. Claudiu Năsui mai spune că suma care va trece către un asigurator privat, în cazul unei persoane care optează pentru acest lucru, va fi de aproximativ 165 de lei lunar.

Printre inițiatori se numără, în afară de Claudiu Năsui, și deputații USR Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu, membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

„Scopul sistemului de asigurări private de sănătate este finanţarea ocrotirii sănătăţii populaţiei într-un sistem concurenţial care să garanteze libera alegere de către asiguraţi a asigurătorului de sănătate prin dreptul asiguraţilor de a solicita transferul, în numele lor, a unei contribuţii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate către asigurătorul de sănătate ales”, arată inițiatorii.

Asiguratorii privați ar putea oferi, contra unor sume suplimentare plătite, și alte servicii complementare, precum acces mai rapid la anumite servicii medicale sau condiții hoteliere mai bune la internarea în spital, potrivit inițiatorilor proiectului de lege.

Autorizarea pentru activitate de asigurare privată de sănătate de bază ar urma să fie făcută de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege:

  • O persoană poate deveni asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate de bază prin semnarea unui contract de asigurare privată de sănătate de bază, din proprie iniţiativă.
  • Este interzisă delegarea sau reprezentarea pentru semnarea contractului de asigurare privată de sănătate de bază.
  • ASF aprobă contractul-cadru de asigurare privată de sănătate de bază al fiecărui asigurător de sănătate, precum şi modificările acestuia, dacă sunt întrunite condiţiile legale, în termen de 10 zile lucrătoare de la momentul solicitării.
  • Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate şi care optează pentru recuperarea parţială a contribuţiei sale din Fondul naţional unic de asigurări sociale de stat, îşi încetează calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază de la data intrării în vigoare a asigurării private de sănătate de bază.
  • Persoana care devine asigurată în sistemul de asigurări private de sănătate îşi păstrează calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în cadrul pachetului programelor naţionale de sănătate, astfel cum sunt reglementate de Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
  • Cuantumul contribuţiei recuperate este în valoare de maxim 50% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată Fondului naţional unic de asigurări sociale de stat aferentă unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
  • În situaţia în care o persoană doreşte să devină asigurată de alt asigurător de sănătate aceasta poate încheia un nou contract de asigurare de sănătate cu un nou asigurător oricând şi fără a fi condiţionată de plata unor taxe, comisioane sau penalităţi.
  • În situaţia în care o persoană doreşte să redevină asigurat de către CNAS pentru pachetul de servicii de bază, aceasta notifică CNAS şi în cel mult 15 de zile de la data notificării dobândeşte calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază. Asigurarea privată de sănătate de bază încetează de la data dobândirii calităţii de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază.

Inițiativa legislativă are și un capitol dedicat asiguraților cu risc ridicat, care nu pot accesa, în acest moment, asigurări private de sănătate în România:

  • Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa CNAS pentru alocarea unui asigurător în vederea încheierii contractului de asigurare privată de sănătate de bază.
  • CNAS, în baza politicilor şi procedurilor proprii, alocă un asigurător de sănătate în vederea încheierii contractului de asigurare privată de sănătate de bază.
  • Alocarea asigurătorului de sănătate se face pe baza cotei de piaţa a acestora astfel cum este comunicată de ASF în care nu este inclusă cota de piaţă aferentă CNAS, la un tarif de primă egal cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
  • Condiţiile în care sunt încheiate asigurările de sănătate privată de bază pentru asiguraţii cu risc ridicat se regăsesc în procedurile interne ale CNAS; condiţiile se publică pe site-ul CNAS şi se actualizează ori de câte ori se modifică.

Ce spun inițiatorii proiectului de lege: „Ar fi cea mai mare reformă făcută în sistemul de sănătate de la căderea comunismului și până acum”

„Pilonul 2 al sănătății ar fi cea mai mare reformă făcută în sistemul de sănătate de la căderea comunismului și până acum. Ultima mare reformă a fost cea în care statul a permis apariția spitalelor și clinicilor private. Chiar dacă și acolo pune în continuare multe bețe în roate prin suprareglementare și birocratizare, măcar românii au început să poată avea alternative. Cu acest proiect, clinicile și spitalele private nu ar mai fi disponibile doar pentru cei suficient de înstăriți să plătească de două ori sănătatea, ci ar fi disponibile pentru toată lumea. Practic, toți românii, indiferent de venit, ar avea dreptul de a alege în sănătate”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

„Proiectul poate cel mai ușor fi descris ca un Pilon 2 al sănătății. Statul ne ia foarte mulți bani pentru sănătate, dar în practică rezultatele sunt dezastruoase. Chiar dacă numărul de pacienți tot scade și cheltuielile sistemului tot cresc, calitatea nu a crescut deloc. Dimpotrivă. Lucrul acesta se întâmplă pentru că CNAS este un monopol de stat. Nimeni de acolo nu are niciun interes să schimbe ceva. Timpul trece, leafa merge, oricare ar fi rezultatele. Toată indolența, nepăsarea și corupția sunt perfect predictibile într-un monopol de stat”, declară Adrian Wiener, medic și deputat USR în Comisia de sănătate.

„Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă asigurătorul de sănătate, nu să fie prizonierii unui monopol de stat care se comportă cu ei după bunul plac pentru că știe că oricum nu există concurență la care să plece. Dacă nu există drept de a alege, de fapt nu există niciun drept. Oamenii s-au săturat de drepturi pe hârtie ca pe vremea comunismului. În teorie aveam de toate, în practică muream de foame. Prin acest proiect, exact asta facem: deschidem piața asigurărilor de sănătate permițând tuturor românilor să-și ducă banii la orice asigurător doresc”, spune și Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

„Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit. Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect”, a declarat și deputata USR Cristina Prună.

Proiectul de lege poate fi consultat integral aici.

Expunerea de motive poate fi consultată integral aici.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și: