​Tuberculoza rezistentă la antibiotice poate fi diagnosticată în mai puţin de două ore cu ajutorul unor echipamente şi reactivi donate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul Guvernului japonez, Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius NastaFoto: AGERPRES

„Tuberculoza multirezistentă la medicamente (TB-MDR) este o ameninţare semnificativă pentru sănătatea publică globală, pentru că există un număr de cazuri în creştere, iar managementul clinic al pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă este complex. Diagnosticul de laborator joacă un rol extrem de important în abordarea aspectelor epidemiologice ale MDR-TB. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu sprijinul Guvernului japonez, a donat un lot de echipamente şi reactivi Institutului de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', ce vor facilita accesul pacienţilor la metode rapide de diagnosticare a tuberculozei", a anunțat joi spitalul, într-un comunicat.

„Tehnologia GeneXpert oferă beneficii prin colectarea mai multor informații despre rezistența la principalele antibiotice utilizate împotriva tuberculozei, permițând selectarea unui regim terapeutic adecvat pentru pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente, din primele zile ale evaluării. În plus, reactivul în care se prelucrează proba este tuberculocid, adică are capacitatea de a ucide bacilul Koch, ceea ce elimină în mare măsură preocupările legate de biosecuritate în timpul procesului de testare. Acest lucru permite ca tehnologia să fie scoasă dintr-un laborator central și să fie utilizată mai aproape de pacienți, chiar în dispensarele TB”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

România are cea mai mare povară a tuberculozei din Uniunea Europeană, aproape un sfert (23,4%) din toți pacienții raportați în regiune în 2017: „Este nevoie de parteneriate strânse, consecvente și eficiente între statele membre, agențiile donatoare și comunitățile afectate pentru a ajunge la persoanele care trăiesc cu tuberculoză și pentru a le oferi tratamentul și îngrijirea de care au nevoie. Mă bucur că această donație este un adevărat exemplu de cum putem lucra împreună în vederea eliminării tuberculozei în România,” a declarat Dr. Caroline Clarinval, Reprezentata OMS și Șefa Biroului OMS în România.

Au fost donate două echipamente GeneXpert cu 10 culori, unul pentru Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta şi unul care va fi trimis în judeţul Giurgiu. Aceste echipamente sunt cele mai moderne aparate de diagnostic genetic rapid al tuberculozei, care permit detectarea tuberculozei rezistente la antibiotice de tipul rifampicină, izoniazidă, fluorochinolone, etionamidă, amikacină, kanamicină şi capreomicină, în mai puţin de două ore. Numărul de culori optice indică nivelul de citire înalt performant pe care aceste aparate îl au în a detecta rezistenţa la antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei.

De asemenea, au mai fost donate 30.000 de teste GeneXpert - MTB/RIF Ultra, 2.500 teste GeneXpert - MTB/XDR, care detectează rezistenţa la antibiotice de tipul izoniazidă şi fluorochinolone (rezistenţă scăzută şi înaltă), etionamidă şi medicamente injectabile de linia a doua (amikacină, kanamicină şi capreomicină; rezistenţă încrucişată versus rezistenţă individuală).

„Interesul pe care îl acordă Guvernul Japoniei relaţiilor bilaterale are în momentul de faţă un nou element, domeniul sanitar. Cunosc aceste echipamente şi consumabilele lor, am avut ocazia să lucrez cu ele încă de acum câţiva ani, ele permit detectarea tuberculozei multidrog rezistente, fie că e vorba de rezistenţa la medicamentele de linia I sau la cele de linia a II-a. Marea îngrijorare legată de tuberculoză, în momentul de faţă subliniată şi de OMS Regiunea Europa, se referă la numărul mare de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă sau cu rezistenţă extinsă, care reprezintă cazuri de sănătate publică greu de tratat. Aştept cu înfrigurare momentul când în România incidenţa tuberculozei va înregistra date cu o singură cifră", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Donaţia permite diagnosticul genotipic al pacienţilor cu suspiciune de tuberculoză din toată România pentru următorul an. Achiziţionarea de echipamente de diagnosticare a tuberculozei a fost posibilă datorită finanţării oferite de Fundaţia Asia-Europa din partea Guvernului şi poporului japonez, se mai arată în comunicatul spitalului.

„Sunt foarte încântat că Japonia a reuşit să sprijine acest proiect care sper că va ajuta la salvarea a cât mai multor vieţi cu ajutorul diagnosticării rapide a tuberculozei. Pentru Ambasada Japoniei a fost o veste foarte bună atunci când OMS România ne-a informat că finanţarea oferită de Japonia a ajutat la procurarea a două aparate GeneXpert - MTB/XDR, de asemenea şi a unor cartuşe consumabile destinate acestor aparate de diagnostic, care sunt oferite Institutului Marius Nasta. Este vorba de aparatură şi consumabile în valoare de aproape 317.000 de dolari”, a declarat ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae.