Guvernul a împuternicit joi Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer - BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid, achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.

Vaccin BioNTech-PfizerFoto: Chepa Beltran/VWPics / Sciencephoto / Profimedia

Ministerul Finanțelor va contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență relevantă pentru apărarea intereselor României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20 februarie 2024.

Totodată, structura juridică din cadrul Ministerului Finanţelor va prelua activitatea de reprezentare a statului în toate litigiile judiciare internaționale, inclusiv în cadrul dosarului judiciar din Regatul Belgiei, care să reglementeze expres această atribuție de reprezentare.

  • „Urgența adoptării acestei măsuri este dată de termenul foarte scurt până la primul termen de judecată, respectiv 20.02.2024, timp în care se impune contractarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare.
  • Ministerul Finanțelor preia această sarcină, având în vedere că Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii.”, se arată în comunicatul Guvernului.

România ar trebui să plătească peste 2,78 miliarde lei către Pfizer, plus cheltuieli de judecată

La începutul acestui an, România a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccinuri rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro, potrivit Guvernului.