​79% dintre români au auzit despre infecția cu HPV, însă 67% declară că nu au primit recomandări privind vaccinarea împotriva HPV nici din partea instituțiilor medicale, nici din partea familiei sau apropiaților.

Vaccin împotriva HPVFoto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (21-27 ianuarie), proiectul cofinanțat de Comisia Europeană #ReThinkHPVaccination prezintă: Analiza percepțiilor și atitudinilor privind vaccinarea împotriva HPV în România.

Studiul „Comportamentul, atitudinile și percepția cu privire la Vaccinarea HPV în România” a fost realizat în luna noiembrie 2023, în cadrul proiectului ReThink HPV Vaccination, cofinanțat de Comisia Europeană și derulat de Fundația Renașterea în colaborare cu Centrul pentru Inovație în Medicină și Asociația Eurocomunicare (în calitate de parteneri) și Școala Europeană de Oncologie (partener asociat). Scopul principal al proiectului, de a sprijini statele membre și țările în curs de extindere a Uniunii Europene în regândirea și repornirea campaniilor de vaccinare împotriva HPV, este crucial pentru atingerea obiectivelor Planului european de combatere a cancerului și Misiunii împotriva cancerului. Vaccinarea HPV și prevenirea cancerului sunt componente esențiale ale acestor strategii, iar proiectul ReThink HPV Vaccination își propune să contribuie semnificativ la realizarea acestor obiective.

Studiul sociologic de tip cantitativ, realizat prin metoda anchetei sociologice bazată pe chestionar aplicat online prin metoda de colectare a datelor CAWI (Computer Assisted Web Interviewing), a fost coordonat de Asociația Eurocomunicare. Eșantionul a fost compus din 1.110 persoane, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României de peste 18 ani (inclusiv). Acesta este reprezentativ pe categoriilor socio-demografice (sex, vârstă, ocupație). Marja de eroare a eșantionului este de ±3% și are un nivel de încredere de 95%.

Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:

1. Conștientizare despre HPV:

⦁ 79% dintre respondenți au auzit despre infecția cu HPV.

⦁ Profilul socio-demografic al acestora indică că majoritatea celor care sunt informați despre HPV sunt femei, tineri (18-34 ani) și locuiesc în mediul urban.

2. Percepția privind vaccinarea HPV:

⦁ Aproape 6 din 10 persoane consideră intervalul optim pentru vaccinare între 10 și 15 ani.

⦁ 67% dintre respondenți nu au primit recomandări privind vaccinarea nici din partea instituțiilor medicale, nici din partea familiei sau apropiaților

⦁ 54% dintre respondenți cred că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie în mare și foarte mare măsură.

3. Siguranța vaccinării:

⦁ Peste jumătate dintre respondenți (57%) consideră vaccinarea împotriva HPV drept sigură sau foarte sigură.

4. Rata de vaccinare și motive pentru nevaccinare:

⦁ Doar 7% dintre adulți și 5% dintre copiii acestora sunt vaccinați împotriva HPV.

⦁ Aproximativ 9 din 10 respondenți susțin că nu sunt vaccinați împotriva virusului HPV pentru că nu li s-a recomandat acest lucru.

5. Percepția despre HPV și cancerul de col uterin:

⦁ Există o asociere puternică între HPV și cancerul de col uterin în percepția a 7 din 10 respondenți.

⦁ Peste jumătate dintre respondenți consideră că vaccinarea HPV previne apariția cancerului de col uterin.

6. Surse de informații medicale:

⦁ Medicii sunt considerați cea mai de încredere sursă de informații medicale.

⦁ Peste o treime dintre respondenți (35%) își discută problemele de sănătate cu medicul de familie, iar un sfert dintre aceștia preferă familia pentru astfel de discuții.

7. Perspective privind vaccinarea în segmentul părinților:

⦁ 56% dintre părinți consideră că vaccinarea HPV este sigură.

⦁ Doar 1 din 10 dintre părinții cu copii minori în grijă și-au vaccinat copiii împotriva HPV.

8. Vaccinarea copiilor:

⦁ 92% dintre părinții cu cel puțin un copil minor în grijă i-au vaccinat pe aceștia cu vaccinurile din schema obligatorie.

⦁ 46% dintre părinți și-au vaccinat copilul cu vaccinul antigripal.

Aceste concluzii subliniază necesitatea unor eforturi suplimentare pentru informarea și conștientizarea publicului cu privire la vaccinarea împotriva HPV și vor servi drept bază pentru inițiativele viitoare de conștientizare și promovare a vaccinării împotriva HPV. Activitățile viitoare ale proiectului ReThink HPV Vaccination vizează creșterea gradului de acceptare a vaccinării și reducerea riscurilor asociate infecției cu HPV.

Rezultatele studiului validează demersul proiectului ReThink HPV Vaccination pentru contracararea dezinformării și creșterea ratelor de vaccinare anti-HPV în România și Europa.

„Statisticile legate de incidența și mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin in Romania sunt îngrijorătoare. În acest context, proiectul ReThink HPV Vaccination reprezintă un răspuns necesar la eliminarea cancerului de col uterin, conform obiectivelor Planului European de Combatere a Cancerului (European Beating Cancer Plan). Prin colaborarea cu partenerii InoMed și EuroComunicare, proiectul care a obtinut Co-finanțare din partea Comisiei Europene, se angajează să schimbe mentalitățile și să reducă inegalitățile în ceea ce privește vaccinarea anti-HPV în statele membre ale Uniunii Europene. Este fundamental în acest demers faptul că proiectul vizează evaluarea percepției societății și intervenții direcționate asupra determinanților comportamentali ai sănătății. Această abordare amplă va contribui la identificarea de soluții în vederea rezolvării problemelor specifice care au condus ani de zile la aceste rate mici de vaccinare împotriva HPV și implicit la incidenta crescuta a cancerului de col uterin”, a declarat Mihaela Geoană, Președinta Fundației Renașterea.

Despre proiectul „ReThink HPV Vaccination”

Proiectul ReThink HPV Vaccination este un efort comun al Fundației Renașterea alături de partenerii acesteia- InoMed și EuroComunicare și a fost cofinanțat de Comisia Europeană. Scopul său este să promoveze conștientizarea și acceptarea vaccinării împotriva HPV în rândul populației, reducând astfel riscurile asociate acestei infecții.

Sursa de date: Raportul de Cercetare ReThink HPV Vaccination : ”Comportamentul, atitudinile și percepția cu privire la Vaccinarea HPV în România,” noiembrie 2023.

Foto: Dreamstime.com.