​​Ne pregătim pentru o nouă mini-vacanță, mese în familie și petreceri, în zilele de Anul Nou. De multe ori avem foarte multă treabă de făcut, în perioada sărbătorilor de iarnă, și nu reușim să gătim chiar toate alimentele specifice perioadei în casă, iar atunci varianta rămâne cea cumpărată, în special atunci când vorbim despre produsele pentru aperitive - tobă, lebăr, caltaboș - care, mai ales în zonele urbane, se cumpără.

Masa de CrăciunFoto: Olena Danileiko | Dreamstime.com

Este foarte important, atunci când cumpărăm un produs, să verificăm un singur lucru: eticheta alimentară, este sfatul nutriționistei Lygia Alexandrescu: „Important este, de asemenea, termenul de valabilitate și integritatea ambalajului, deoarece alimentele care conțin proteine animale sunt foarte perisabile și riscă să devină toxice, dacă se alterează.”

Eticheta alimentară ne va indica ce conține respectivul produs: ideal este ca pe etichetă, alimentul respectiv să fie descris prin cuvântul carne - iar aceasta să fie în procent de peste 90% - ne uităm la câtă grăsime conține, la potențiatorii de gust - iar aceștia nu ar trebui să existe, dacă produsul este de bună calitate - și, de asemenea, ne uităm la cantitatea de nitrit și la prezența nitritului, spune Lygia Alexandrescu.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională

Ideal ar fi să fie un produs proaspăt, fiert și nu afumat - pentru că tot ce înseamnă afumat înseamnă o cantitate mai mare de nitrit, este sfatul nutriționistului.

Iar în ceea ce privește cantitatea de sare, iarăși trebuie să fim atenți: un produs de bună calitate nu trebuie să depășească mai mult de 1,2 - 1,4 grame de sodiu, de sare, pe suta de grame de produs. O cantitate mai mare de sare poate să indice un termen de valabilitate mai mare, ceea ce nu este de dorit, atunci când vorbim despre produsele din carne proaspete și nu foarte procesate

Dacă vorbim și despre brânzeturi - pentru că și ele sunt pe lista de cumpărături, acum, de sărbători - la fel, ne uităm la termenul de valabilitate și calitatea alimentului. Dacă vorbim despre piețe volante și producători, este un lucru foarte bun și chiar recomandat, dar trebuie să fim atenți să cumpărăm numai din zone în care există condiții igienice de menținere a produselor bogate în proteine animale.

Foto: Dreamstime.com