​Mortalitatea cauzată de toate tipurile de cancer a reprezentat unul din șase decese (16,7%) în România în anul 2020. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân – arată Profilul de țară privind sănătatea - România 2023.

CancerFoto: Cleo / Dreamstime.com

Romania Country Health Profile 2023 prezintă profilul de sănătate al țării, parte a Raportului privind starea sănătății în UE - un parteneriat între Comisia Europeană, Divizia de sănătate a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate, finanțat prin programul EU4Health.

Profil de țară privind cancerul:

  • Mortalitatea prin cancer este peste media UE și, începând cu anul 2000, a crescut pentru șase tipuri de cancer.
  • Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.
  • Programul Național de Oncologie a raportat 122.076 de cazuri de pacienți aflați în tratament (cazuri diagnosticate și eligibile pentru tratamente specifice acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate) în 2020 și 143.661 de cazuri în 2021.
  • Accesul la terapii noi se produce cu întârziere, față de restul Europei.
  • România are cele mai scăzute costuri de îngrijire a pacienților oncologici din UE, acestea ridicându-se la 160 de euro pe cap de locuitor, ajustate la paritatea puterii de cumpărare (PPC), în condițiile în care media UE este de 326 de euro.

La momentul analizei se estimau peste 100.000 de cazuri de cancer diagnosticate în România în 2022: 54. 859 de noi cazuri la bărbați și 45. 612 de noi cazuri la femei.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt în România, pentru bărbați, cancerul de prostată (20%), pulmonar (15%) și colorectal (15%), iar pentru femei – de sân (28%), colorectal (12%) și de col uterin (8%).

Rate de depistare a cancerului la grupurile țintă mult mai mici decât media UE. Doar 9,2% dintre femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani din România au raportat participarea la screeningul pentru cancerul de sân în ultimele două ani, în timp ce media UE a fost de 65,9 %.

Se așteaptă ca, până în 2040, povara cancerului în Europa să crească cu aproximativ 38 % în ceea ce privește numărul de cazuri noi și cu 44 % în ceea ce privește numărul de decese cauzate de afecțiunile oncologice.

Peste 97% din populația urbană a UE trăiește în zone care depășesc nivelul recomandat de OMS pentru poluarea aerului.

Cancerul de sân este principala cauză de decese cauzate de cancer în rândul femeilor din Europa.

Cancerele la copii sunt rare și au un nivel general ridicat de supraviețuire, dar rămân prima cauză de deces la copii și adolescenți.

Foto: Dreamstime.com.