Perioada Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă schimbarea cu bucurie de cadouri, întâlniri cu familia și prietenii, și tradiții îndrăgite. Dar dragostea și veselia pot fi de asemenea însoțite de o serie de factori stresori - călătorii haotice, discuții dificile la masă cu rudele și îngrijorări privind găsirea cadourilor potrivite și care să nu îți dea o gaură prea mare în buget, scrie The Conversation.

Stres de CraciunFoto: Citalliance, Dreamstime.com

Acest stres îți poate înrăutăți sănătatea mentală și chiar cea fizică, cercetările arătând că până și mortalitatea este mai ridicată în perioada sărbătorilor.

Așadar, cum ai putea găsi cel mai bun echilibru în timpul sărbătorilor pentru a te simți împlinit, și nu măcinat de anxietăți? Poate că poți găsi acest echilibru prin câteva tertipuri culturale ale danezilor.

Danemarca, în pofida faptului că poate fi friguroasă și posomorâtă în timpul iernii, este plină de oameni care ajung cu consecvență în clasamentul celor mai fericite popoare din lume.

În mod interesant, limba daneză are și anumite cuvinte specifice care se referă la cultivarea stării de bine. Deși acestea pot fi folosite în orice perioadă a anului, câteva dintre ele sunt mai folositoare pentru navigarea stresului din perioada Crăciunului.

Să te autodepășești de sărbători poate fi o soluție

Înțelegerea cuvântului danez „overskud” te poate ajuta să găsești ceva mai mult echilibru într-o perioadă de bucurie însoțită de numeroase treburi de rezolvat.

„Overskud” este un substantiv care în mare înseamnă „exces”. Într-un context economic el înseamnă profit dar în limbajul de zi cu zi el este folosit de danezi pentru a se referi la a avea energia, disponibilitatea și resursele pentru a rezolva o sarcină sau problemă.

Să ai „overskud” este în general văzut drept un lucru bun - ai putea face acel pas în plus la muncă, elabora o petrecere elaborată de sărbători sau găsi cadouri și mai atent alese.

Danezii adesea combină cuvântul cu alte substantive așa că i-ai putea auzi vorbind de un „mic dejun overskud” - un mic dejun bogat cu omletă, bacon, cafea și pâine prăjită.

Sau ai putea auzi de un „tată overskud” - un părinte care își face timp să decoreze fursecurile de Crăciun alături de copii săi și prietenii lor.

Deși ar putea suna puțin ca o lăudăroșenie să spui că o persoană are „overskud”, danezii reacționează la acest lucru cu admirație autentică. Până la urmă, cine nu și-ar dori să aibă energia în plus necesară pentru a ține piept provocărilor de zi cu zi?

Unii psihoterapeuți danezi afirmă că să ai mai mult „overskud” te poate ajuta să fii mai mulțumit, calm și prezent în viețile celor apropiați.

FOTO: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia Images

Totuși, energia ta nu este fără limite, nici de Crăciun

În același timp, sărbătorile pot cere de multe ori „overskud” în mai multe domenii diferite: mâncarea ar trebui să fie destulă și pe gusturile și așteptările tuturor, cădourile trebuie să fie grijulii și bradul de Crăciun ales cu grijă și apoi împodobit cu gust.

Cum găsești un echilibru între toate acestea?

Orice psiholog îți va spune că menținerea unor granițe sănătoase este asociată cu o sănătate mintală mai bună.

În mod important, danezii folosesc de asemenea cuvântul „overskud” pentru a comunica clar atunci când nu pot face față unui eveniment, unei sarcini sau obligații. În loc să spună că este copleșit, un danez ar putea zice că nu are destul „overskud” pentru a merge la o petrecere sau să se întâlnească cu cineva pentru un pahar de gløgg, un pahar de vin fiert de Crăciun.

Este practic un mod de a da de înțeles succint că un lucru sună distractiv și ți-ar plăcea să îl faci, dar pur și simplu nu mai ai energia necesară pentru el.

Danezii folosesc de asemenea un verb care este legat de substantivul „overskud”. Ei pot spune că nu pot să „overskue” ceva - organizarea unui eveniment de familie în perioada sărbătorilor, plănuiască o călătorie sau să facă curățenie lună în casă.

De multe ori activitățile care ar trebui să fie distractive și revigorante, ca de exemplu să mergi la o petrecere de sărbători în timpul săptămânii sau să cumperi un cadou de „secret Santa” pentru un coleg, necesită o cantitate semnificativă de efort.

În cazul în care „cămara” de energie le-a rămas goală și ar prefera doar să rămână în casă în pijamale, i-ai putea auzi pe danezi spunând „pur și simplu nu pot să overskue să o fac”.

În esență, danezii folosesc cuvintele „overskud” și „overskue” pentru a spune „nu”, existând o înțelegere implicită că refuzul nu are nimic personal.

Să spui „nu” unor lucruri îți va lăsa timp și energie să te ocupi cu mai multă vigoare și bucurie de altele și să planifici acea petrecere sau cină de familie cu „overskue”, decorezi bradul de Crăciun sau faci alte lucruri care te încântă mai mult.

FOTO: Evgenyatamanenko, Dreamstime.com.

Importanța „pyt” pentru danezi

În general oamenii doresc ca viziunea lor pentru sărbători să se transpună în realitate fără cusur însă nu de puține ori suntem nevoiți să ne confruntăm cu străini neciopliți, cozi lungi, dezastre în ceea ce privește gătitul, mormane de vase murdare, copii care urlă și rude care abia așteaptă să ne facă reproșuri.

Poți exersa eliberarea de frustrările legate de sărbători prin folosirea cuvântului danez „pyt”, care este pronunțat „pid”.

„Pyt” este asemănător cu a spune „ce să și faci” sau „se mai întâmplă” și este folosit pentru a trece peste frustrări minore, bătăi de cap sau greșeli.

Danezii ar putea spune despre propriul lor comportament că „pyt, n-am făcut o treabă tocmai grozavă să împachetez cadoul ăsta”. Sau ar putea folosi cuvântul când simt dezamăgirea unei alte persoane: „pyt, prăjiturile alea arată un pic amuzant dar sunt delicioase”.

„Pyt” este despre a admite că lucrurile nu decurg mereu conform planurilor și a accepta acest lucru.

Psihologii subliniază că să ai standarde personale extrem de ridicate este un predictor pentru existența unor mecanisme slabe de adaptare la situații și o capacitate redusă de a gestiona stresorii zilnici.

Mai mult, stresul poate fi ameliorat prin acceptarea imperfecțiunii ca o parte normală și sănătoasă a vieții.

Un alt mod de a ajunge la „pyt” este să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat. Chiar merită să te enervezi pe coada aia lungă de la hipermarket și să o lași să îți strice ziua? Sau este doar un inconvenient de moment care va fi uitat în curând?

Unul dintre avantajele stresului de sărbători, comparativ cu stresul neașteptat, este că el poate fi anticipat. Ai mai fost aici.

Dacă nu încerci să le faci pe toate și nu te aștepți ca toate să decurgă conform planului, s-ar putea să ai cele mai bune sărbători de până acum.

FOTO Articol: Citalliance, Dreamstime.com.