​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, referitor dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie, că în total, România a stabilit obligaţii contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În total, România a contractat, a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere”, a declarat ministrul Sănătății, citat de News.ro.

Întrebat dacă are ceva de reproşat oamenilor care s-au ocupat de acest lucru, Rafila a spus: „Eu nu am de reproşat nimănui nimic, nu facem decât să ne facem datoria, punem la dispoziţia organelor de cercetare penală toate documentele care există la Ministerul Sănătăţii”.

„Cred că orice fel de comentarii, până la finalizarea anchetei penale, sunt de prisos”, a adăugat Alexandru Rafila.

DNA a solicitat, joia trecută, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.