​​​Primul spital din România construit integral din donații și sponsorizări, ridicat de Asociația Dăruiește Viață în curtea spitalului de copii Marie Curie din București, este gata să primească primii pacienți, la mai puțin de 5 ani și jumătate de la începerea construcției. Spitalul a fost ridicat din donațiile a 350.000 de români și sponsorizările a 8.000 de companii și va fi primul spital dedicat copiilor bolnavi de cancer din România. „O uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor”, spune Paula Herlo, președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață.

Spital Dăruiește Viață 7Foto: Hotnews

Spitalul Dăruiește Viață în cifre:

  • 53 de milioane de euro a costat construcția și dotarea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer din România.
  • Peste 350.000 de români au donat pentru construirea spitalului. Suma totală strânsă din donațiile românilor a fost de 20 de milioane de euro.
  • 8.000 de companii au sponsorizat proiectul. Cea mai mare sponsorizare a venit din partea companiei Petrom - 10 milioane de euro oferiți pentru dotarea spitalului.
  • Spitalul are 9 niveluri și va avea secții de oncologie, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie.
  • Spitalul are inclusiv cinematograf și loc de joacă pentru copii.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: Dăruiește Viață

Luminile spitalului, aprinse simbolic pentru a marca faptul că spitalul este gata. Luminile au fost aprinse de Vlăduț, un tânăr de 19 ani care a supraviețuit cancerului

Aseară, toate luminile din spital au fost aprinse simbolic, pentru prima dată, pentru a marca faptul că spitalul este gata. Luminile au fost aprinse cu ajutorul lui Vlăduț, un tânăr de 19 ani supraviețuitor al cancerului.

Sute de oameni - donatori, jurnaliști, artiști, oameni care au fost de-a lungul timpului alături de proiect - au asistat, pe ploaie, la evenimentul de aprindere a luminilor și au făcut turul spitalului, până pe acoperiș.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

„Am zis că am construit spitalul acesta împotriva vremurilor și îl inaugurăm împotriva vremii”, a glumit Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Spitalul este pe ultima sută de metri în ceea ce privește obținerea avizelor de funcționare. Cel mai probabil, anul viitor va găzdui primii pacienți.

Dăruiește Viață nu se oprește însă aici și va construi aici și o a doua clădire de spital, unde vor fi mutate integral toate secțiile actualului spital Marie Curie - primul campus medical din România.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

O uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor

„În această seară aprindem speranța. În acest moment, părinții copiilor bolnavi au în România un loc în care să își trateze copilul și nu vor mai trebui să plece în străinătate. Simt și o mare emoție pentru că tot ce a fost până acum a fost greu, dar cred că greul abia urmează. Schimbarea are loc încet, cu multă rezistență, cu mult training, cu multă educație. Dar vom face asta, pentru că ne dorim să schimbăm povești.” - Carmen Uscatu, co-fondatoare și președintele Asociației Dăruiește Viață

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

„Le mulțumim din suflet tuturor celor care au donat. Într-o țară în care avem tot mai puțină încredere unii în alții, peste 350.000 de oameni și peste 8.000 de companii au pus bani să construim acest spital. E o dovadă că noi, românii, putem împreună, iar „nu se poate” sau „merge și așa” nu e, de fapt, povestea noastră, e povestea altora. De astăzi, e momentul să nu le mai dăm voie să ne spună această poveste, pentru că noi, de astăzi, putem să le spunem că „noi am făcut un spital” ”. - Oana Gheorghiu, co-fondatoarea și vicepreședinte al Asociației Dăruiește Viață.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

„Până acum, primul gând al unui părinte, când copilul primea un diagnostic atât de cumplit, era să își ducă copilul afară, în străinătate. Ei bine, acum avem străinătatea aici, la noi, în România. Un spital construit de noi toți, pentru că autoritățile nu au făcut asta până acum. Este o uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor. Iată, în 30 de ani nu au reușit să facă ce am reușit noi toți, împreună. E o imensă rază de speranță pentru noi toți și un punct de pornire și pentru politicieni să se apuce și ei de treabă.” - Paula Herlo, președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Spitalul va fi predat la cheie statului român: „Dar vrem să primim voie de la autorități ca acest spital să fie altfel”

Odată finalizat, spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații va fi predat la cheie statului român.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Ce poate face însă Asociația Dăruiește Viață pentru ca, în acest spital, lucrurile să se desfășoare altfel decât în alte spitale de stat din România? „Spitalul aparține statului român, asta vrem să fie foarte clar, pentru că este construit pe terenul statului și va fi un spital al statului român. Ceea ce ne dorim noi de la acest proiect este să nu avem doar niște clădiri frumoase și niște spații care să asigure confortul pacientului, ci să trecem dincolo de asta: să avem și niște servicii medicale de calitate, iar atunci când vine în acest spital, pacientul să nu se mai simtă așa cum știm noi că ne simțim într-un spital de stat. De aceea, avem nevoie și de susținerea statului român. De fapt, avem nevoie de un parteneriat cu statul român, astfel încât aici, în acest loc în care românii și-au pus banii și încrederea lor, pentru că este un spital construit de oamenii, să testăm și un alt fel de a a face management: asta înseamnă și managementul financiar al spitalului, dar și managementul serviciilor medicale. Nu noi să facem management, ci noi, împreună cu statul român, să găsim cele mai bune căi de a schimba ceva. Pentru că tot spunem asta, de 32 de ani facem lucrurile în același fel și tot sperăm să ne fie mai bine. Iar dacă nu schimbăm ceva în felul în care gestionăm spitalele, nu are cum să ne fie mai bine”, explica recent Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Din acest motiv, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au mers către Guvern, Ministerul Sănătății și, probabil, către Parlament cu un proiect pilot, „să testăm aici un alt fel de a gestiona spitale și de a face lucrurile. Iar aici urmează bătălia, dar sperăm să nu fie o bătălie, ci să fie o colaborare cu statul român”.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Asociația Dăruiește Viață propune autorităților un alt model de a face managementul pacientului într-un spital: „Vorbim adesea despre pacientul în centrul sistemului, elevul în centrul sistemului, dar, concret, aceste lucruri se pot face printr-o schimbare a modului în care este organizat un spital. Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre, care sunt organizate în jurul bolii, deci al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a îi stabili un diagnostic și un tratament. Astfel, pacientul nu va mai fi o minge de ping pong în sistem, plimbat de la un cabinet la altul și de la o investigație la alta, iar niciodată informația nu se pune la un loc, pentru a i se stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament. Această organizare a spitalului bazată pe centre nu a inventat-o Dăruiește Viață, ci este un model care există în Europa de peste 20 de ani”, arată Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Ce va înseamna concret acest lucru? „Dacă un copil care are o tumoră cerebrală și vine la Oncologie, este diagnosticat, este operat, el nu este trimis apoi în secția de Neurochirurgie, ci este adus înapoi în secția de Oncologie, unde medicul știe cel mai bine, iar chirurgul și toți medicii care îi stabilesc un tratament vin la el, în același loc, și tratează pacientul”, explică fondatoarea și președintele Asociației Dăruiește Viață.

Cinematograf în spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

„Asta ajută foarte mult, o abordare interdisciplinară și multidisciplinară ajută la o colaborare între medici și ajută și la eficientizarea resurselor unui spital. Evident, lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără un training, fără suportul pe care Dăruiește Viață să îl ofere personalului medical de la Marie Curie”, adaugă ea.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Dăruiește Viață speră acum să „primească voie” de la autorități pentru ca acest spital să fie altfel: „Ca să oferi și să faci un bine, trebuie să primești voie. Și acest lucru vrem noi să îl propunem autorităților, pentru a primi voie să facem un altfel de spital, în care să vedem o creștere a calității serviciilor medicale, în care pacientul chiar să conteze și în care oamenii să fie salvați”, mai spune Carmen Uscatu.

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro