China afirmă că nu a detectat niciun agent patogen nou sau neobișnuit legat de creșterea numărului de cazuri de boli pulmonare în nordul țării, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății, după ce a solicitat informații detaliate de la Beijing, potrivit AFP.

Tineri in ChinaFoto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images

„Autoritățile chineze au indicat că nu au fost detectați agenți patogeni noi sau neobișnuiți și nici semne clinice neobișnuite, inclusiv în Beijing și Liaoning, ci doar creșterea generală a numărului de cazuri de boli respiratorii datorate unor agenți patogeni cunoscuți”, a precizat OMS într-un comunicat.

De la jumătatea lunii octombrie, OMS a studiat datele provenite din sistemele de supraveghere chineze, care arată o creștere semnificativă a bolilor respiratorii în rândul copiilor din nordul Chinei.

Agenția a declarat că a trimis o cerere oficială către Beijing pentru mai multe date, dar guvernul chinez nu a făcut niciun comentariu oficial joi.

OMS a precizat că joi a fost organizată o teleconferință cu Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor și cu Spitalul de Copii din Beijing, cu ajutorul Comisiei Naționale de Sănătate.

Organizația cu sediul la Geneva recomandă populației chineze să respecte „măsurile de reducere a riscului de boli respiratorii”.

Recomandate deja în timpul pandemiei Covid-19 și în timpul epidemiilor în general, acestea includ vaccinarea, distanțarea de bolnavi, izolarea în caz de simptome, efectuarea de teste și tratament dacă este necesar și purtarea unei măști.

În fața presei la 13 noiembrie, autoritățile chineze au atribuit această creștere a numărului de boli respiratorii ridicării în acest an a restricțiilor sanitare anti-Covid și circulației agenților patogeni cunoscuți.