​Cinci lideri sindicali din serviciile de Ambulanţă au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că Legea pensiilor nu recunoaşte condiţiile de muncă dificile din sistem. Sindicaliștii au protestat marți dimineață în fața sediului Camerei Deputaților, iar de la ora 12:00 s-au mutat în fața Guvernului, relatează News.ro. Salariaţii din sistem, care nu sunt de serviciu, protestează și ei la sediul unităţilor de ambulanță. Şi sindicaliştii Federaţiei Sănătatea au anunţat, marţi, că sunt „profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor” de noua lege a pensiilor, întrucât „amendamentele justificate” ale salariaţilor nu au fost luate în seamă, fiind respinse în Camera Deputaţilor. De asemenea, sindicaliştii acuză „simularea consultării publice”.

ambulantaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Federaţia Ambulanţa a anunţat, marţi, că numărul liderilor de sindicat din serviciile de ambulanţă care au intrat în greva foamei a ajuns la cinci. În acest moment sunt în greva foamei:

  • Chiş Gheorghe - preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa"din România
  • Gâdiuţă Claudia - lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea
  • Dragomir Valentin - lider la Sindicatul Ambulanţa Brăila
  • Comănescu Alexandru - lider la Sindicatul Ambulanţa Vâlcea
  • Muşa Daniel Constantin - lider la Sindicatul Ambulanţa Olt

În susţinerea celor 5 lideri de sindicat, angajaţi din toate serviciile de ambulanţă, aflaţi în timpul liber, au protestat începând de marți, 21 noiembrie 2023, de la ora 10.00 la ora 12.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanţă: „Nerecunoaşterea condiţiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia cer o întâlnire de urgenţă cu premierul Marcel Ciolacu, dar şi cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii ”pentru a stabili modalitatea de soluţionare a revendicărilor sindicale şi pentru a se găsi soluţii care să resolve situaţiile cu care se confruntă serviciile de ambulanţă”.

Și sindicaliştii Federaţiei Sănătatea au anunţat, marţi, că sunt „profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor” de noua lege a pensiilor: „Salariaţii din domeniul sanitar afiliaţi Federaţiei Sănătatea din România şi nu numai, se arată profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor atât prezente dar mai ales viitoare, având în vedere noua formă a legii a pensiilor, aceasta reprezentând o nouă palmă zdravănă dată mişeleşte salariaţilor din Sănătate”, a anunţat, marţi, Federaţia Sănătatea, într-un comunicat de presă.

Ei acuză faptul că amendamentele cerute de către organizaţiile sindicale, chiar dacă au fost „temeinic justificate”, nu au fost luate în seamă şi au fost respinse in corpore la vot în comisii la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional pentru legea pensiilor, „fără o prea mare dezbatere”.

Legea pensiilor a fost adoptată, luni, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Sindicaliştii din sistemul sanitar acuză eliminarea condiţiilor speciale de muncă din prevederile actului normativ.