Bolnavii de cancer și aparținătorii au protestat, marți la prânz, în fața Guvernului, unde au adus 153 de saci simbolizând cadavrele persoanelor care mor zilnic de cancer în România. Pacienții oncologici sunt nemulțumiți din cauza faptului că, la aproape un an de la aprobarea în Parlament a Planului Național de Combatere a Cancerului, care ar permite pacienților oncologici tratamente moderne, acesta nu este încă funcțional.

Protest al bolnavilor de cancer în fața GuvernuluiFoto: Hotnews

„Fiecare zi de inacțiune și nepăsare înseamnă 153 de vieți pierdute! Ciolacu și Rafila au anunțat de acum 2 luni că normele de aplicare vor fi gata. Așa arată 153 de oameni morti zilnic din cauza nepăsării! Deblocați Planul Național de Combatere a Cancerului!”, spun participanții la protest.

Protestul a fost organizat de comunitatea Declic și de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cel mai mare ONG ce reprezintă pacienții oncologici din România.

„Vino și tu, marți, pe 17 octombrie, la protestul de la Guvern. Hai să cerem deblocarea Planului Național de Combatere a Cancerului! Planul care ar permite pacienților oncologici tratamente moderne nu e funcțional. Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu-și respectă propriul termen stabilit pentru publicarea normelor care ar debloca planul. Am decis, împreună cu membrii Declic, să organizăm un protest cu impact puternic, menit să-i sensibilizeze pe acești doi politicieni și să-i trezească la realitate. Vom aduce în Piața Victoriei, chiar sub geamul Guvernului, 153 de saci simbolizând cadavrele celor care mor zilnic de cancer în România. Vom avea și pancarte cu mesaje pentru politicieni. Hai și tu să ții o pancartă!”, este mesajul organizatorilor protestului.

În luna iulie, bolnavii de cancer au protestat și în fața Ministerului Sănătății, din același motiv - neaplicarea, de către autorități, a Planului Național de Combatere a Cancerului, aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis la finalul anului 2022.

Citește și: