​Băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul împotriva HPV începând din această iarnă, în timp ce femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor primi vaccinul 50% compensat, dacă vor dori să se imunizeze, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la dezbaterea „Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”, organizată joi de DC News Media Group.

Vaccin împotriva HPVFoto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

În acest moment, vaccinul împotriva HPV este gratuit doar pentru fetele de 11-18 ani în România.

Ministrul Sănătății spune că acest lucru „va crește, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare”, în condițiile în care „interes foarte mare există.”

De asemenea, începând cu data de 1 octombrie, vaccinul gripal poate fi ridicat direct din farmacie, cu rețetă de la medicul de familie.

Ministrul Sănătății este de părere că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.

„Pe bază de prescripţie medicală, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral (vaccinul gripal - n.red.). Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la Direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la Direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se va extinde rapid pe măsură ce farmaciştii vor fi instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a arătat ministrul Sănătății.

Foto: Dreamstime.com.