​Cele mai mari asociații de pacienți din România - Alianța Pacienților Cronici, Coaliția Organzațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și Asociatia Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - cer Guvernului să elimine scutirile de la plata CASS a unor categorii profesionale, arătând că 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară, nu platesc în acest moment contribuție la asigurările de sănătate.

Pacient in RomaniaFoto: Agerpres

„Fără scutiri la plata Contribuției Asigurărilor Sociale de Sănătate! În țara în care banii alocați sănătății sunt insuficienți, Guvernul României continuă să ofere scutirii la plata CASS diferitelor categorii profesionale. 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară nu platesc CASS. 400 de milioane de lei nu ajung lunar în Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de aproximativ 4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%”, arată reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Scutirile de la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale „încalcă cu bună știință prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraților, încălcând principiul solidarității și ignorând participarea obligatorie la plata CASS așa cum este prevăzut în lege. Rugăm Guvernul României să anuleze facilitățile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Național Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel aseamăntor cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB”, cer reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Aceștia mai arată că „pandemia a scos la lumină toate lipsurile sistemului medical din Romănia, rugăm Guvernul României să trateze cu toată seriozitatea domeniul medical, să asigure finanțare conform nevoilor și să reformeze sistemul medical, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene”.