​Premierul Marcel Ciolacu i-a luat apărarea marți ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în privința spitalelor scoase de la finanțare din PNRR. „Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă - cam atât ar fi trebuit pentru acel spital”, a spus premierul, subliniind că respectivele spitale se vor face dar cu alte fonduri UE și finanțare BEI.

Marcel Ciolacu si Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au susținut marți declarații după vizita de lucru la loturile 1 și 2 din Autostrada Ploiești-Buzău.

Ciolacu și Grindeanu susțin că România nu a pierdut niciun euro din PNRR / Atac la Cîțu

Întrebat ce proiecte de investiții din Transporturi au fost scoase de la finanțare din PNRR, ministrul Sorin Grindeanu a susținut că România nu ar fi pierdut de fapt niciun euro din PNRR, nu doar la Transporturi, ci nici la Sănătate ori alte sectoare.

  • „România a fost nevoită să reducă 2,1 miliarde euro din PNRR. Din 2,1 miliarde de euro nu s-a pierdut nici măcar un euro pe transporturi și nici măcar pe celelalte componente, că văd că este dezbatere publică, dar detaliez pe transporturi.
  • Tot ceea ce înseamnă achiziții prinse pe PNRR pe material rulant le-am mutat pe Fondul de modernizare. Deci aceleași lucruri vor fi făcute în continuare pe fonduri europene.”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul Marcel Ciolacu a ținut să puncteze că de vină ar fi fostul premier Florin Cîțu.

  • „Prostia unui accident care a fost la un moment dat prim ministru asta este cauza. Care sunt efectele le vedem acum.”, a spus Ciolacu.

Și Grindeanu a susținut apoi că „noi plătim acum factura de a scoate și a reduce cu 2,1 miliarde euro din zona de granturi pentru că, așa cum spunea domnul prim-ministru, a fost unul deștept în trecut, care e și cu gură mare acum. Repet pe zona de transporturi, toate proiectele au în continuare acoperire financiară din fonduri europene pe alte tipuri de finanțare.”.

Ciolacu: Nu a fost absolut nimic scos din PNRR care să nu fie prins în alte programe europene

Premierul a dat asigurări că toate proiectele scoase din PNRR pentru că nu ar fi avut șanse să fie finalizate până în 2026 vor fi finanțate cu alte fonduri UE.

  • „Nu a fost absolut nimic scos care să nu fie prins în alte programe europene, tot de granturi. Știți că PNRR are termen de implementare până în anul 2026. Nu există niciun semn de la CE că s-ar prelungi cum sunt exercițiile financiare 2+1, încă 3 ani. Nici poate pentru actualul exercițiu financiar nu se știe dacă se va prelungi la fel de mult ca cel de anul trecut.
  • Deci a fost o discuție interministerială cu ministrul de la MIPE în funcție de cât de avansat era proiectul și care erau șansele cele mai scăzute ca să nu cheltuim acești bani, repet grant, nu împrumut, bani pe care îi pierdem dacă nu îi cheltuim până în 2026.
  • Și atunci spitalele au fost transferate pe BEI, unde există deja un acord și se mai așteaptă ca lista de priorități să treacă prin ședința de Guvern. În perioada următoare MIPE și MS vor veni la comun având și o componentă de fonduri europene de 10%.
  • Tot ce s-a trecut pe Transporturi e pe Fondul de modernizare și chiar s-a și extins cu electrificarea de cale ferată venită din Bulgaria și încercăm să închidem coridorul sudic cu Grecia, Bulgaria, România și mai sunt unele de la Mediu care automat au fost și ele încadrate în exercițiul financiar curent.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cum explică Ciolacu de ce nu are motive să-l certe pe Rafila

„Eu nu pot să-l cert acum pe ministrul Rafila că a scos anumite spitale care nu aveau nici licitație, nici studiu. Aveau o schiță și o sumă „cam atât ar fi trebuit pentru acel spital”. Acel spital se va face. Trece pe fonduri europene și pe împrumut BEI, oricum ne încadram după 2026. Nu a fost lăsat.

Vă dau exemplu - era spitalul de la Gerota, o investiție majoră de peste 200 milioane de euro. Nu se finaliza până în 2026. Și cele care au rămas pe listă și s-au discutat la CE și acolo trebuie un heirup pentru a fi finalizate pana in 2026. Vorbim si de construcție și de utilarea spitalelor.”, a mai spus premierul.

România pierde aproape o treime din banii nerambursabili din PNRR pentru construcția de spitale / Proiectele merg înainte, dar cu bani împrumutați

Sănătatea pierde 740 de milioane de euro bani europeni nerambursabili în urma modificării PNRR. Cele 740 de milioane de euro ar fi fost destinate construirii unor spitale sau corpuri de spital. Aceste proiecte vor merge înainte, a explicat luni ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, dar nu cu bani europeni nerambursabili, ci cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.

Bani din PNRR pentru sănătatea din România - finanțarea inițială:

  • 2,45 miliarde investiții și reforme
  • 400 milioane pentru digitalizare
  • au fost reduse 740 de milioane de la investiții, bani care vor fi împrumutați de la BEI pentru ca proiectele să poată merge mai departe

Inițial, 27 de spitale din România ar fi urmat să primească fonduri nerambursabile din PNRR pentru sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi. Lista a fost redusă acum la 21 de spitale.

Cum arată lista spitalelor care pierd bani nerambursabili din PNRR

Lista investițiilor în infrastructura spitalicească propuse spre ajustare din PNRR (fonduri europene nerambursabile) care vor fi finanțate din fonduri de la Banca Europeană de Investiții (împrumut rambursabil) - sursa: Ministerul Sănătății:

1. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă

Beneficiar: Consiliul Judetean Ilfov

Buget: 96 milioane euro

2. Construire corp nou- Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța

Beneficiar: Județul Constanța

Buget: 142 milioane euro

3. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie - Arad

Beneficiar: Județul Arad

Buget: 95 milioane euro

4. Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație

Beneficiar: Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. Dimitrie Gerota București

Buget: 202 milioane euro

5. Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov

Beneficiar: Municipiul Brașov

Buget: 96 milioane euro

6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocare și modernizare activ

Beneficiar: Spitalul Județean Alba Iulia

Buget: 45 milioane euro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Rafila: Lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită

  • „Comisia Europeană a dispus o diminuare a fondurilor pentru întreg PNRR-ul de 2,1 miliarde euro din zona de granturi - fonduri nerambursabile. Diverse activități au fost diminuate, în sensul că nu mai sunt finanțate. La sănătate au fost reduse 740 de milioane de euro de la investiții și mai sunt 1,7 miliarde de euro pentru investiții. De asemenea, mai sunt 400 de milioane de euro pentru digitalizare”, a explicat luni ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

În aceste condiții, lista spitalelor care beneficiază de finanțare din PNRR a fost revizuită, spune Alexandru Rafila.

„Comisia Europeană a cerut Romaniei să reducă obiectivele de investiții în așa fel încât să se încadreze în acel buget diminuat”, a explicat luni și Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de PNRR.

„A trebuit să găsim altă sursă de finanțare pentru spitalele care nu mai sunt pe lista PNRR, iar acestea să se poată face”, a explicat ministrul, care spune că banii pentru continuarea acestor proiecte vor veni dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

Termenul de finalizare pentru investițiile mari cu finanțare din PNRR - spitale și clădiri de spitale - este 30 iulie 2026, a mai spus luni Alexandru Rafila.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că în perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale din PNRR se vor implementa şi cel mai corect pentru România este ca astfel de situaţii să le analizăm cu pragmatism, pentru a nu pierde bani din neimplementare, potrivit News.ro.

Ministrul Finanţelor a precizat că sunt două programe pentru spitale, unul din PNRR, cu terrmen 31 august 2026 şi Programul Operational de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care înseamnă tot 26 de spitale şi care urmează să fie implementate până în decembrie 2029.