​Ministerul Sănătății susține, într-un document transmis marți presei, că țara noastră are 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon din Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București (paturi pentru copii).

Paturi pentru mari arși MSFoto: Ministerul Sanatatii

Anunțul Ministerului Sănătății privind existența a 34 de paturi pentru mari arși în 6 spitale din România vine într-un moment în care rudele victimelor și supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv au acuzat recent instituția condusă de Alexandru Rafila că vrea să transforme „din pix” secțiile care nu corespund standardelor în centre pentru mari arși.

Cele 34 de paturi pentru mari arși despre care Ministerul Sănătății susține că există în România:

  • 6 paturi - Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București
  • 5 paturi - Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București
  • 5 paturi - Spitalul Clinic de Urgență Județean Sf. Spiridon Iași
  • 5 paturi - Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” Timișoara
  • 3 paturi - Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni
  • 10 paturi (pediatrie) - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București

Există însă rapoarte și documente oficiale, tot ale Ministerului Sănătății, mai noi și mai vechi, care contrazic varianta celor 34 de paturi pentru mari arși și spun că nu avem, în țară, locuri pentru tratarea în condiții corespunzătoare a acestor pacienți.

De asemenea, conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, care a condus timp de 8 ani secția de Anestezie - Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București și a lucrat, în Ministerul Sănătății, la elaborarea Ordinului 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, declară pentru HotNews.rocă țara noastră nu are, în acest moment, paturi pentru mari arși care să corespundă standardelor agreate la nivel internațional. Singurele paturi care se apropie de standarde sunt cele 6 de la Spitalul de Urgență Floreasca, spune dr. Elena Copaciu, dar nici acestea nu întrunesc 100% standardele de paturi de mari arși.

Conf. dr. Elena Copaciu, medic primar ATI / Foto: HotNews.ro

Potrivit unui raport oficial întocmit de Ministerul Sănătății în anul 2021 și consultat de HotNews.ro, numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătății în „unități specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe” - unități funcționale pentru arși, nu centre de mari arși, care pot trata, practic, doar pacienți cu arsuri până la o anumită complexitate, adică arsuri medii - este de 24 pentru adulți și 13 pentru copii:

  • 6 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca);
  • 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București - Spital monodisciplinar (chirurgie plastică și ATI), care nu poate primi mari arși politraumatizați;
  • 3 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni", București;
  • 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu" Timișoara;
  • 5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Spiridon" Iași;
  • 2 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, desființate ca urmare a unor lucrări de renovare, aflate în acest moment în reorganizare și reconformare la standarde în urma controlului efectuat de Inspecția Sanitară de Stat;
  • Total: 24 de paturi în unități funcționale pentru arși - pentru tratarea arsurilor de complexitate medie

-------------------------------------

  • 10 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" ;
  • 3 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" Iași.

Pe lângă cele 24 de paturi destinate tratamentului pacienților critici cu arsuri severe, există și un număr de aproximativ 300 paturi de arși în spitalele județene și municipale din întreaga țară. Aceste paturi sunt dedicate îngrijirii pacienților cu arsură de severitate mică spre medie și necesită îmbunătățiri, se preciza în raportul Ministerului Sănătății.

Într-un răspuns la o scrisoare adresată în luna iulie Ministerului Sănătății de către supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv și rude ale victimelor - document obținut de HotNews.ro - instituția condusă de Alexandru Rafila vorbește despre 3 centre de arși care vor fi gata în anul 2025. Răspunsul este datat 21 iulie 2023.

Într-un al doilea răspuns adresat tot supraviețuitorilor incendiului de acum aproape 8 ani și rudelor victimelor, datat 7 august 2023, Ministerul Sănătății vorbește despre despre „potențiale centre de arși care probabil vor prinde contur în viitor, iar perspectiva construirii lor este de ani de zile”.

De asemenea, în același document, instituția condusă de Alexandru Rafila afirmă că la nivelul țării există în acest moment un singur centru pentru mari arși - la Spitalul de Urgență Floreasca din București - cu 6 paturi pentru arși foarte gravi adulți, lucru care „face imposibilă gestionarea acestei patologii la nivel național”: „În prezent, la nivel național, există un singur centru pentru arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București, cu o capacitate de 18 paturi (6 paturi TI, 6 paturi TIIP, 6 paturi chirurgie plastică) cu personal dedicat și angajat în cadrul secției, independent de restul structurilor de chirurgie plastică sau ATI din cadrul unității sanitare, constituit recent și care anterior funcționa ca o unitate funcțională pentru arși (structură inferioară unui centru de arși - n.red.). Cele 6 paturi de TI deservesc toți arșii cu suprafețe de arsură mai mari de 20% pe plan național, ceea ce va însemna ca toți pacienții să fie concentrați aici, în București, din toată țara. Având în vedere spitalizarea prelungită a acestei categorii de pacienți, în absența altor structuri acreditate care să preia pacienții critici beneficiind de resursă umană și echipamente adecvate, pacienții noi vor necesita transfer în străinătate. În prezent, conform legislației în vigoare, România poate trata doar 6 arși gravi adulți (simultan) făcând imposibilă gestionarea acestei patologii la nivel național. În ciuda acestor aspecte și a minusurilor infrastructurii actuale, indicatorii statistici disponibili arată o reală îmbunătățire, în special în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea, comparativ cu datele publicate în literatura de specialitate și de către structurile competente la nivel național. Numai în cadrul centrului pentru arși din București au fost tratați în ultimul an peste 100 de pacienți, majoritatea cu arsuri severe, asociind o mortalitate de 18,18%.”

Mecanism de transfer la spitale din străinătate, născut tocmai din lipsa centrelor de arși

În lipsa centrelor pentru mari arși și a posibilității de a trata în condiții corespunzătoare pacienți cu arsuri foarte grave, România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer al pacienților mari arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății. Mecanismul prevede, în esență, cine și cum decide, pas cu pas, un astfel de transfer, precum și obligația Ministerului Sănătății de a încheia protocoale de colaborare cu spitale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.

În baza acestui mecanism de transfer au fost transferați până acum, la spitale din afara țării, 12 răniți cu arsuri grave în exploziile de sâmbătă seară din Crevedia.

Principalele condiții pentru transfer sunt ca pacienții să întrunească criteriile de transfer - să aibă arsuri de complexitate prea mare ca să fie tratați corespunzător în țară dar, pe de altă parte, starea lor să fie stabilă și să poată permite transferul (să nu riște decesul în timpul drumului) iar spitalele din afară, cu care există protocoale, să aibă locuri libere și să își dea acordul să primească pacienții români.

Mecanismul de transfer la spitale din străinătate al pacienților cu arsuri grave (mari arși) care nu pot fi tratați în țară a fost aprobat de Ministerul Sănătății după ani întregi de ezitări. Mecanismul a fost elaborat de medici și de supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv. La elaborarea lui s-a început să se lucreze încă din anul 2018, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al Sorinei Pintea, iar proiectul de act normativ era aproape finalizat la momentul plecării acesteia de la conducerea instituției. Mecanismul de transfer avea însă să fie aprobat abia peste 2 ani, în decembrie 2020, în mandatul de ministru al lui Nelu Tătaru, la presiunea supraviețuitorilor incendiului din clubul Colectiv și a presei.

De ce nu s-au construit în România centre pentru mari arși, deși construcția lor ar fi trebuit să înceapă încă din 2014: „A fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”

În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are în acest moment niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.

România ar fi trebuit să construiască, încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, 4 centre pentru pacienții mari arși - două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.

9 ani mai târziu, nu este clar când vor fi gata aceste centre.

În noiembrie 2018, pe vremea când se afla la conducerea Ministerului Sănătății, fostul ministru Sorina Pintea declara că cele 4 centre urmau să fie construite după anul 2020 - „un termen realist”, spunea atunci Sorina Pintea.

Tot fostul ministru Sorina Pintea explica, în 2018, și motivul pentru care centrele existau doar pe hârtie, la 4 ani de la aprobarea Hotărârii de Guvern ce prevedea construirea lor: „a fost multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

Pe 22 august anul acesta, ​Ministerul Sănătății anunța că a semnat contractul pentru construirea unui Centru de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, precizând că lucrările vor începe în prima săptămână din septembrie.

Tot pe 22 august, Ministerul Sănătății anunța că lucrările de construcție a Centrului de Mari Arși de la Timișoara au început în luna iunie, iar până la finalul anului ar urma să fie semnat și contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși de la Târgu-Mureș.