​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în legătură cu protestul anunțat pentru joi de către reprezentanţii AUR împotriva vaccinării, despre care aceştia spun că va deveni obligatorie în România, că este „absolut iresponsabil să transmiţi astfel de mesaje false, mai ales că în Strategia Naţională de Vaccinare nu se regăseşte nicio prevedere care să indice faptul că va deveni obligatorie vaccinarea”. Pe lângă faptul că ministrul PSD a reiterat că vaccinarea nu va fi obligatorie în ţara noastră, el a mai atras atenţia că România este pe ultimul loc în UE privind vaccinurile tradiţionale în rândul tinerilor.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

„Eu nu pot să vă explic ce gândeşte domnul Simion. Nici nu îmi propun acest lucru. Dânsul are o gândire complexă şi atunci eu nu pot să fac astfel de comentarii. În mod evident nici noi ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii de sănătate publică care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării. Ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă că noi, ca profesionişti în domeniul sănătăţii, suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la Antena 3 CNN, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că România are o scădere a ratei vaccinării şi am ajuns la coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale administrate copiilor.

„Avem această datorie datorită profesiei noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii de vaccinare în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada UE în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale care se administrează copiilor. Ori lucrul acesta poate să afecteze serios sănătatea tinerii generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ”, a completat Rafila.

Reprezentanţii AUR au anunţat că vor organiza un protest, joi, începând cu ora 11.00, împotriva Strategiei Naţionale de Vaccinare pregătită şi elaborată de Ministerul Sănătăţii, postată recent în dezbatere publică. AUR consideră Strategia de vaccinare „nu este altceva decât un plan metodic pentru a impune, pe şest, obligativitatea vaccinării” şi solicită ministrului Alexandru Rafila să retragă imediat Strategia Naţională de Vaccinare din dezbatere publică.