O tânără de 24 de ani a născut luni pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni din județul Ialomița. Imagini cu femeia care a dat naștere unei fetițe sănătoase au apărut pe rețelele de socializare. O anchetă a fost declanșată la unitatea medicală, scrie Libertatea. Un ambulanțier care a sosit la fața locului povestește că femeia nu a fost primită la camera de gardă, deși travaliul se declanșase cu 15 minute înainte, iar personalul a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță pentru a o transporta la o altă unitate medicală.

Ambulanță SMURDFoto: © LCVA | Dreamstime.com

Cazul a fost semnalat de un ambulanțier, Marian Iordache, prezent la fața locului, care a criticat și reacția spitalului.

Și alți utilizatori de Facebook au publicat imagiini video din momentul în care tânăra era întinsă pe caldarâm, în curtea spitalului, fiind ajutată de un echipaj al Ambulanței. Clipul a fost distribuit de peste 2.700 de oameni în doar trei ore.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, nou-născutul a fost curăţat de către cadrele medicale. La un moment dat, se aude cum fetița începe să plângă.

  • „Săptămâna începe cu o nouă viață! În această dimineață în jurul orei 6.00, echipajul 97 al SAJ Ialomița, substația Urziceni a asistat la naștere o tânără de 24 ani, mama celei de a treia fetițe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra pentru profesionalism și implicare!
  • PS. Aș atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total și nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivandu-se că vor chema ambulanța. Un caz cu happy-end dar nu toate se pot încheia așa”, a scris ambulanțierul pe Facebook care a atașat și o poză cu tânăra mămică și nou-născutul.

Cum explică spitalul incidentul

Potrivit surselor Libertatea, imaginile publicate în mediul online sunt de la spitalul din Urziceni, unde managerul Daniela Elena Ianuș a declanșat o anchetă.

„Pacienta a fost primită în spital, s-a apelat la ambulanță din spital, noi suntem spital municipal, nu avem linie de gardă de ginecologie, asistenta a înregistrat-o, a sunat la ambulanță și a insistat să vină o ambulanță de urgență, s-o trimită la Slobozia, cel mai apropiat spital”, a declarat managerul pentru Libertatea.

„I s-a spus să aștepte că vine ambulanța, iar asistenta tocmai urma să anunțe medicul. Nu ginecolog, ci chirurg. Spitalul nostru nu are linie de gardă de ginecologie. Pacienta a ieșit pe picioarele ei din CPU și între timp a venit ambulanța. Nu știu de ce nu au luat-o și pus-o în ambulanță… a instigat să se filmeze…”, a continuat aceasta.

Managerul spitalului a explicat că apelul la ambulanță a fost făcut de la camera de gardă a unității spitalicești.

Daniela Elena Ianuș a aflat de la presă varianta ambulanțierului.

„Apelul la ambulanță a fost să se trimită o ambulanță de urgență, înseamnă că ei au întârziat 15 minute, fiind în curtea spitalului. Noi am inițiat o anchetă internă, am discutat cu asistenta care era în CPU, care a înregistrat-o pe tânără, să verificăm și înregistrările video”, a mai spus Ianuș.

Ambulanța a ajuns în 4 minute

Directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean, Tigeliu Păun, a declarat că femeia deja adusese pe lume copilul în momentul în care echipajul a ajuns la spital.

„Ei (n.r. echipajul de ambulanță) s-au prezentat în patru minute de la apel, iar femeia deja născuse. Au ajutat-o, au urcat-o în ambulanță și au adus-o la Spitalul Slobozia”, a spus Păun.

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean susține că ambulanțierii își fac treabă și în niciun caz nu au început să filmeze, iar personalul din spital trebuia să aibă grijă de femeie până la sosirea echipajului, care ar fi transportat-o la Slobozia, la 60 de kilometri distanță de Urziceni. (sursă foto Dreamstime)