​Vaccinul împotriva HPV va fi compensat atât pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, cât și pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani, începând din toamna acestui an, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței de Guvern. Procentul de compensare nu a fost deocamdată stabilit.

Vaccin HPVFoto: Profimedia Images

„Vaccinul HPV va fi compensat pentru femeile între 18 și 45 de ani și pentru băieți. Poate fi o compensare de 50% spre exemplu - este o cifră pur informală”, a declarat ministrul Sănătății.

Vaccinul HPV este asigurat gratuit, în acest moment, pentru fetele din grupa de vârstă 11 - 18 ani.

​Și pacienții cu boli cronice ar urma să beneficieze, începând din acest an, de vaccinuri decontate, a anunțat recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Am trecut la posibilitatea de a compensa vaccinurile, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Mă refer, de exemplu, la pacienţii dializaţi, care au nevoie de vaccinare împotriva hepatitei B. Această vaccinare chiar poate fi repetată, având în vedere că seroconversia la ei este mult mai redusă decât în cazul persoanelor cu imunitate de bună calitate. Sigur, şi ei vor fi în rândul beneficiarilor vaccinurilor care vor face subiectul decontării integrale pentru pacienţii cu boli cronice. Cred că e un mare pas înainte care se face prin faptul că trecem de la un sistem în care şi adulţii au acces la vaccinuri, prin compensare.”

„S-a întrunit Comitetul de vaccinologie, există o listă de vaccinuri propuse, o listă consistentă pentru pacienţii cu boli cronice, inclusiv pentru pacienţii care fie sunt la risc de îmbolnăvire - de exemplu, cei dializaţi - fie au diverse boli cronice, inclusiv hepatite virale. Protecţia împotriva infecţiei cu alte micro-organisme cred că este foarte importantă, pentru ca boala lor să nu se decompenseze sau să ajungă la complicaţii care pot să le pună viaţa în pericol”, a precizat ministrul Sănătății.