​Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi, în cadrul şedinţei de Guvern, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să finalizeze până săptămâna viitoare normele de aplicare la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în vederea adoptării acestora în viitoarea şedinţă a Executivului.

Marcel Ciolacu și Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / George Călin

„Domnul ministru Rafila, vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern", a afirmat joi Marcel Ciolacu, în cadrul şedinţei Executivului, potrivit Agerpres.

Câteva zeci de pacienți oncologici din toate colțurile țării - Iași, Bacău, Satu Mare, Bihor, Bistrița sau Cluj - au venit în urmă cu o săptămână în fața Ministerului Sănătății pentru a protesta față de neaplicarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, adoptat în unanimitate de Parlament și promulgat acum 8 luni de președintele Klaus Iohannis.

Instituția condusă de Alexandru Rafila nu a aprobat încă normele de aplicare, iar ministrul Sănătății a vorbit chiar despre refacerea Planului de Cancer, ceea ce s-ar traduce în timp și vieți pierdute pentru unii dintre pacienți.

​Bolnavii de cancer veniți săptămâna trecută din toate colțurile țării pentru a protesta față de neaplicarea, de la data de 1 iulie, a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului - adoptat de Parlament și promulgat acum 8 luni - nu au obținut nimic concret după întâlnirea cu Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Cu bolnavii de cancer la ușa Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a ales atunci să nu dea ochii cu aceștia și să participe, joi, la Bistrița, la conferinţa naţională „Modele de bună practică în administrarea spitalelor. Rolul autorităţilor locale”.

Citește și: