Un nou miting de protest al angajaților din sistemul sanitar a avut loc miercuri, între orele 11:00 - 14:00, în fața sediului Guvernului. La protestul organizat de Federația Solidaritatea Sanitară au participat în jur de 1.500 de persoane, deși organizatorii anunțaseră prezența a 5.000 de manifestanți.

Protest al sindicatelor din sănătateFoto: HotNews.ro / Alina Neagu

15:45Guvernul a ajuns la o înțelegere cu sindicaliștii din sănătate care au protestat miercuri dimineață în fața sediului Executivului din Piața Victoriei, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un briefing de presă la Guvern. Executivul urmează să modifice Ordonanța 63/2023, aprobată pe data de 30 iunie, ce reglementează acordarea sporurilor salariale în sistem.

12:00În jur de 1.500 de angajați din sistemul sanitar protestează la această oră în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, nemulțumiți de nivelul salariilor și al sporurilor. Numărul participanților este mult sub cel anunțat de organizatori - federația sindicală Solidaritatea Sanitară - care spunea că în Piața Victoriei vor fi 5.000 de manifestanți.

Ca și la precedentele proteste ale angajaților din sănătate, la miting participă asistenți medicali, infirmiere, brancardieri și personal auxiliar, nu și medici.

Protestatarii cer modificarea Ordonanței 63, adoptată recent de Guvern, ce reglementează nivelul sporurilor salariale din sistemul de sănătate.

Se scandează „Sănătatea nu cedează, astăzi din nou protestează".

09:15„Atenționăm Guvernul că protestul organizat mâine, miercuri, 12 iulie, în Piața Victoriei, face parte din seria protestelor ce preced termenul stabilit pentru decizia privind declanșarea grevei generale în sectorul public de sănătate”, afirmă sindicaliștii din sănătate.

„Continuând seria protestelor declanșate în urmă cu două luni, Federația Solidaritatea Sanitară anunță desfășurarea unui nou Miting național al lucrătorilor din Sănătate pentru miercuri, 12 iulie 2023, începând cu ora 11:00, în Piața Victoriei din București. La protest sunt așteptați să participe peste 5.000 de angajați din Sănătate, care se vor lupta cu căldura torida și, mai ales, cu indiferența Guvernului fața de situația celor care au grijă de sănătatea cetățenilor”, arată sindicaliștii.

Revendicările protestatarilor „au ca scop obținerea unor drepturi de natură salarială și introducerea unor măsuri de reformă în desfășurarea activității angajaților din sistemul sănătate”.

„Solicitările de natură salarială sunt ivite pe fondul unei reduceri dramatice a salariilor reale (a puterii de cumpărare a salariului) din cauza inflației, amplificată de un val de scădere a veniturilor salariale ivit în tot mai multe unități. Ele vizează în special drepturi fundamentale, prevăzute în actuala lege a salarizării, de care angajații sunt lipsiți în mod abuziv”, spun reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.

Protestul este desfășurat în contextul unei „scăderi fără precedent” a încrederii angajaților din sănătate în Guvern, accentuată de „Ordonanța amăgirilor” (OUG nr. 63/2023). Această „Ordonanță fantomă” (care „există” dar căreia nu-i vede nimeni efectele anunțate; detalii aici) „nu doar că nu rezolvă probleme salariale ale angajaților, ci le accentuează pe cele anterioare. Ea este, în egală măsură, o mostră de indiferență și incompetență, constituind un adevărat afront la adresa profesioniștilor din Sănătate. Acest act normativ furnizează o dovadă în plus că Guvernul nu a luat cu adevărat în considerare așteptările legitime ale angajaților din Sănătate, refuzând să le rezolve problemele prin negociere cu organizația care-i reprezintă în cadrul protestelor”, afirmă sindicaliștii din sănătate.