​Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţa de urgenţă privind principiile de funcţionare ale programului operaţional pentru sănătate, prin care se alocă resurse de până la 6 miliarde de euro în următorii ani, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, adăugând că acest program răspunde multor necesităţi, inclusiv în domeniul combaterii şi controlului cancerului.

Spital din RomaniaFoto: Agerpres

„Astăzi au fost aprobate, prin ordonanţă de urgenţă, principiile de funcţionare ale programului operaţional pentru sănătate, un program important care alocă resurse de până la 6 miliarde de euro în următorii ani, nu e vorba de o finanţare punctuală, anuală. Vreau să spun că acest program operaţional pentru sănătate noi l-am găsit blocat, din păcate. Şi am reluat negocierea lui încă de anul trecut. Suntem singura ţară care are un astfel de program sectorial în domeniul sănătăţii, care beneficiază de o finanţare care nu este exclusivă pentru investiţii în sectorul de sănătate, dar care aduce o reparaţie importantă. Dacă în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 22 de judeţe nu au avut posibilitatea depunerii de proiecte pentru investiţii în asistenţa medicală spitalicească, în cadrul acestui program operaţional pentru sănătate, care e gestionat de MIPE, cu avizul Ministerului Sănătăţii, va fi posibil acest lucru”, a declarat Rafila, după şedinţa de Guvern de joi.

El a precizat că în această ordonanţă au fost cuprinse „principiile mari care să poată să ducă la selecţia obiectivelor”.

„Acest program răspunde multor necesităţi, nu doar cele legate de investiţiile în asistenţa medicală spitalicească, inclusiv în domeniul combaterii şi controlului cancerului, pentru că reprezintă o sursă de finanţare de câteva sute de milioane euro în dezvoltarea centrelor ambulatorii care pot să facă screening-ul şi diagnosticul cancerului, dezvoltarea laboratoarelor de anatomie patologică şi de genetică. Sunt multe investiţii în domeniul oncologiei care pot să se desfăşoare în următorii ani. Acesta este scopul acestui program”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a declarat că este convins că autorităţile locale, în principal, Ministerul Sănătăţii sau alte autorităţi centrale vor depune proiecte care pot să fie eligibile pentru a se reduce decalajul înregistrat între judeţe în privinţa accesului la servicii de sănătate, iar „oamenii, indiferent de domiciliu, să poată să aibă acces la servicii de bună calitate”.

„Noi însă lucrăm în paralel pentru că nu putem să facem doar investiţii. Nu ne dorim să devină muzee noile spitale, ci lucrăm foarte serios, împreună cu Universităţile de Medicină şi Farmacie, pentru ca aceste structuri să beneficieze de personal calificat. Este principala provocare, cred că este cel puţin la fel de important ca şi investiţiile să putem, în decurs de patru-cinci ani cât vor dura toate aceste proiecte până devin operaţionale, să rezolvăm şi problema resursei umane calificate, care să lucreze în aceste instituţii medicale noi”, mai spune ministrul Sănătății.