​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri că nu crede că în sănătate va fi o grevă a angajaților, aşa cum se întâmplă în sistemul de educaţie, şi a dat asigurări că discrepanţele salariale între categoriile de personal vor fi rezolvate, „dar nu toate acum”.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

„O să avem o nouă lege a salarizării. Şi acesta este un lucru care s-a discutat ieri, eliminarea unor discrepanţe care există în actuala lege a salarizării care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au în mod evident responsabilităţi mult mai mici în actul medical. (...) Nu cred că în sănătate va fi vorba despre o grevă, nu ne dorim aşa ceva. (...) În noua lege a salarizării va exista o reaşezare care să aducă asistenţii medicali în primul rând în poziţia lor. Va exista o revendicare salarială care va fi îndeplinită. Va elimina o anumită discrepanţă care există între cei din personalul auxiliar, care au ajuns în celebra Anexă 2 şi care au ajuns la maximul salarizării, şi anumite categorii care nu au primit încă aceste sporuri. Această discrepanţă va fi realizată în perioada imediat următoare”, a afirmat ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

Rafila mai spune că a avut discuţii atât cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, cât şi cu cei ai Solidarităţii Sanitare: „Ne-am înţeles asupra majorităţii punctelor. (...) Avem răspunsuri pozitive. Începând cu ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, cu tichetele pentru vacanţă care ar putea să fie plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechităţi în acordarea unor sporuri. Problemele nu pot fi rezolvate toate acum. Au înţeles colegii de la sindicate. Deschiderea la Ministerul Sănătăţii a fost permanentă. Avem o relaţie de colaborare extrem de bună. (...) Este dreptul fiecăruia să protesteze, au multe revendicări care sunt justificate, dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată.”

Sindicate: Grevă generală și în sănătate la finalul lunii iunie, dacă Guvernul nu rezolvă până la 15 iunie revendicările sindicaliștilor

​Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă japoneză în perioada 7 iunie - 15 iunie (vor lucra cu banderole albe pe braț), urmând ca la finalul lunii iunie să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor, a anunțat miercuri Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, la capătul unei ședințe în care a fost stabilit calendarul protestelor din următoarea perioadă.

Guvernul a anunțat ieri că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă aceștia au dat Executivului termen până la 15 iunie pentru a aplica aceste soluții, iar în caz contrar, spun că vor declanșa greva generală la finalul lunii iunie.

Citește și: